Vicki Gardner, penembakan TV Virginia yang masih hidup, setelah pulih dan menyatukan selepas tragedi

Vicki Gardner adalah satu-satunya yang selamat 26 Ogos menembak di udara yang menyebabkan dua wartawan Virginia mati dan Gardner dimasukkan ke hospital selama dua minggu dengan kecederaan dalaman.

Pengarah eksekutif Dewan Perniagaan dan Pusat Pelawat Serantau Smith Mountain Lake mendedahkan bagaimana peristiwa tragis itu membentuk daya tahannya dan memperdalam komitmennya kepada komuniti beliau sebagai sebahagian daripada “2015 Voices,” siri khas esei dan wawancara dengan pembuat berita di sebalik beberapa Momen terbesar hari ini tahun.

Selepas dua hari menjalani pembedahan menyelamatkan nyawa, saya terbangun pada 28 Ogos di unit rawatan rapi Carilion Clinic di Roanoke, Virginia, bergelut dengan ingatan kabur peristiwa yang membawa saya ke sana.

Dalam delirium yang disebabkan oleh dadah, tidak dapat bercakap kerana tiub di bawah tekak saya, saya cuba untuk mengisikan impian dari realiti. Tetapi kepingan itu tidak datang bersama. Segala-galanya adalah kabur. Ia seperti badan saya telah dikosongkan.

Menembak survivor Vicki Gardner
‘Komuniti kami tidak akan ditakrifkan oleh perbuatan mengerikan ini,’ kata Gardner.Dengan hormat dari Vicki Gardner

Saya bangun untuk melihat suami saya, Tim, bersama dua anak perempuan kami – bagaimana mungkin? Erin tinggal di Florida dan Jacqui, kemudian mengandung 8 ½ bulan, sepatutnya berada di Oregon. Tetapi masing-masing menangkap penerbangan pertama ke Virginia, selepas ayahnya memanggil dengan berita yang serius: “Ibu anda telah ditembak dan berada dalam keadaan kritikal.”

Saya ditembak di luar pejabat Dewan Perniagaan pada segmen akhir temubual tiga bahagian yang bertujuan untuk mempamerkan acara 2016 yang dirancang untuk meraikan ulang tahun ke-50 selesai Smith Mountain Lake.

Penembak itu memakai peralatan perlindungan dan peralatan video dan bersenjata dengan pistol. Dia sengaja menanti sehingga kami hidup di udara sebelum dia melepaskan wartawan Alison Parker dan jurukamera Adam Ward, menamatkan nyawa mereka. Ia adalah dia selepas itu. Saya baru saja berada di tempat yang salah pada masa yang salah.

Jurukamera itu berdiri di hadapan saya, dan apabila dia ditembak, saya hanya jatuh bersama dia. Saya meletakkan di sana di geladak, menghadap ke air, tinggal diam, tidak tahu apa yang akan berlaku. Dan kemudian lelaki itu menembak peluru ke belakang saya. Saya fikir, ‘Dia menembak saya melalui tulang belakang saya, “tetapi saya terpaksa meletakkan sangat diam. Saya mahu dia berfikir bahawa saya telah mati. Saya fikir dia berlari peluru pada ketika itu, kerana saya pasti dia akan menembak saya beberapa kali.

Peluru melalui bahagian belakang melakukan banyak kerosakan. Ia menimbulkan arteri utama dan mengeluarkan satu daripada buah pinggang saya. Ia juga melakukan banyak kerosakan kepada organ lain, termasuk usus dan usus saya.

Virginia shooting victim Vicki Gardner with her family
Vicki Gardner, bersama suaminya dan dua orang anak perempuan, pulih dari penangkapannya pada Ogos 2015Dengan hormat dari Vicki Gardner

Ingatan terakhir saya sebelum pembedahan berada di dalam bilik kecemasan yang penuh dengan lampu terang dan kru besar di sekeliling saya bertanya.

Apabila saya bangun dua hari kemudian, saya mempunyai tiub di mana-mana sahaja. Saya tidak boleh bercakap kerana saya mempunyai tiub di dalam mulut saya. Saya kini mempunyai empat butang perut kerana tiub di dalam perut saya. Saya hanya tertarik dengan banyak perkara yang berbeza.

BERKAITAN: Bapa pembunuh Virginia wartawan Alison Parker: ‘Kami mempunyai misi baru dalam kehidupan’

Memiliki anak perempuan saya dengan jelas membantu saya melalui tempoh itu. Mereka benar-benar membantu saya untuk menghilangkan kengerian yang baru saya alami.

Tetapi apa yang saya dapati sukar dipercayai adalah sokongan daripada rakan-rakan dan orang yang tidak dikenali selama tinggal dua minggu saya. Saya mesti terima seribu surat. Mereka terus membawa beg besar mereka, menunjukkan sokongan dari seluruh dunia.

Vicki Gardner: Ia adalah ‘sangat penting’ bagi saya untuk menonton video menembak TV

19.1.201506:50

Saya terkejut dengan sejauh mana kisah ini sampai. Malah, saya mempunyai saudara di Calgary, Kanada, bahawa saya telah hilang sepenuhnya. Apabila mereka melihat cerita ini dan menyedari siapakah mereka, mereka mengulurkan tangan. Saya tidak tahu bagaimana ia berlaku, tetapi saya kini telah bercakap dengan tiga sepupu saya yang belum pernah saya lihat dalam tempoh 40 tahun. Kita semua berada di Facebook sekarang, dan saya tidak akan dapat menemui mereka jika tidak untuk ini.

BERKAITAN: Chris Hurst, teman lelaki wartawan yang terbunuh Alison Parker, dalam berkabung dengan makna

Semasa tinggal di hospital saya, saya berazam untuk meneruskan pandangan positif. Masyarakat kita tidak boleh didefinisikan oleh perbuatan mengerikan ini – dan ia tidak akan.

Daripada membahagikan atau mencari kemarahan dalam akta ini, yang akan menjadi sangat mudah dilakukan, komuniti kami menarik dan mewujudkan kempen perpaduan di Smith Mountain Lake: #SMLStrong. Kempen ini mengadakan acara penggalangan dana, dengan sumbangan yang diperuntukkan kepada biasiswa dalam ingatan Adam dan Alison.

Smith Mountain Lake community held an event to remember slain journalists Alison Parker and Adam Ward
Masyarakat Smith Mountain Lake pada acara peringatan untuk wartawan yang dibunuh Alison Parker dan Adam Ward.Dengan hormat dari Vicki Gardner

Mereka juga menganjurkan hari kenangan dan mencipta “Vicki’s Vision” (yang saya tidak namakan, dengan cara ini) untuk membantu akhirnya membina sebuah pusat komuniti Smith Mountain Lake yang amat diperlukan. “Visi” ini memberi saya sesuatu yang perlu diingati. Ia memberi saya cincin emas untuk dijangkau.

Menembak survivor Vicki Gardner
Gardner, bercakap pada acara peringatanDengan hormat dari Vicki Gardner

Tidak boleh ada cara yang lebih baik untuk menghormati ingatan Adam Ward dan Alison Parker daripada melengkapkan topik wawancara saya yang belum selesai dengan mereka. Sebuah pusat komuniti akan menyediakan “warisan abadi” yang akan menjadi batu asas yang bertahan dari Smith Mountain Lake dan ulang tahun keemasannya.

Saya meramalkan hasil yang kuat dan kuat dari peristiwa tragis ini. Komuniti kami tidak akan didefinisikan oleh tindakan yang dahsyat ini. Kami akan menjadikannya positif, seperti cara Paris bertindak balas terhadap serangan tragis di bandar itu. Paris berkata, ‘Kami tidak akan takut. Kami tidak akan bersembunyi di rumah kami dan berasingan. Kami akan datang bersama-sama. “Dan mereka melakukannya. Dan inilah yang telah kita lakukan di Smith Mountain Lake.

-Diberitahu Eun Kim TODAY.com

Suami pelumba WDBJ yang masih hidup: ‘Dia ingat segala yang berlaku’

Ogos.27.201502:29