Burung kakak untuk Patriot: Bagaimana burung yang diselamatkan membantu penyembuh veteran

Selama beberapa dekad selepas meninggalkan Marin, Douglas Ladd dari Portland, Oregon, bergumul dengan kemarahan dan isu-isu emosi yang lain.

Kini dia mendapat sesuatu untuk membantu: seekor kokang jantan bernama Cleopatra.

“Anda tidak boleh marah kepadanya kerana dia seorang burung,” kata Ladd, 62, kepada HARI INI. “Orang ramai boleh marah, kerana mereka sepatutnya tahu lebih baik.”

Burung kakak tua for Patriots
Veteran Doug Ladd dari Portland, Oregon, dengan burung, CleopatraDengan hormat Doug Ladd

Ladd adalah salah satu daripada banyak veteran beralih kepada burung sebagai terapi atau haiwan sokongan emosional berkat burung kakek untuk Patriots, sebuah program yang menangkis pasangan burung dengan veteran yang memerlukan di seluruh Northwest. Burung sangat membantu kerana mereka menyediakan rutin dan tanggungjawab bahawa beberapa veteran – terutama mereka yang mengalami gangguan tekanan selepas trauma – merasakan mereka kekurangan selepas meninggalkan perkhidmatan, pengasas Chris Driggins berkata.

BERKAITAN: Di ladang khas ini, para veteran mencari harapan, penyembuhan selepas luka perang

“Dengan PTSD atau sebarang gangguan mental yang lain, hidup anda sedikit keliru,” kata Driggins, dari Vancouver, Washington, kepada HARI INI. “Burung menuntut normal, dan burung-burung tertentu sangat memerlukan. Mereka membantu anda jatuh ke dalam corak – bangun pada masa ini, beri saya merawat pada masa ini, beri saya TLC. Kemudian anda mendapati diri anda dalam rutin yang normal sekali lagi. Anda tidak mempunyai malam-malam yang tidak selesa di mana anda berada sepanjang malam yang bimbang, kerana burung telah meletihkan anda. Dan jika anda bangun di tengah malam, burung akan faham. Terdapat begitu banyak perkara yang boleh dilakukan burung untuk anda yang tidak boleh ada haiwan lain. “

Sudah tentu, kecerdasan burung, terutamanya burung kakak tua, telah didokumentasikan dengan sangat. Dalam TED Talk popular dari tahun 2006, burung nuri kelabu Afrika bernama Einstein menunjukkan perbendaharaan kata yang mengagumkan dan keupayaan untuk menjawab soalan. (Dia juga memberi kesan Matthew McConaughey yang hebat.)

Burung kakak tua for Patriots
Penguin untuk pengasas Patriots, Chris Driggins dengan beberapa burung untuk diterima pakaiDiberkati oleh Garth Noggle

Anak burung juga hidup lebih lama daripada kebanyakan haiwan lain, seperti kucing atau anjing, yang sebahagiannya menerangkan mengapa terdapat begitu banyak burung yang ditinggalkan, kata Driggins, yang juga menjalankan Penyelamatan Burung Barat Laut.

“Burung-burung itu hidup lebih lama daripada manusia,” katanya, sambil menambah bahawa beberapa burung kakak tua dapat hidup sekitar 80 tahun.

BERKAITAN: Bagaimana anjing perkhidmatan membantu veteran dengan menyembuhkan PTSD, memeluk kehidupan semula

Itulah sebabnya veteran Paul Thomas, yang berkhidmat di Angkatan Udara dari tahun 1999 hingga 2003, beralih kepada burung.

“Saya bosan menguburkan anjing saya,” Thomas, 36, memberitahu HARI INI. “(Bagi veteran), kerugian itu boleh menjadi sukar. Ia membawa banyak perkara. “

Burung kakak tua for Patriots
Veteran Paul Thomas dengan tiga burungnya, termasuk salah satu yang dia dapat melalui Parrots for PatriotsDengan hormat dari Paul Thomas

Thomas, yang tinggal di Battle Ground, Washington, kini mempunyai tiga ekor burung, termasuk kelabu Afrika bernama Sabrina yang dia dapat melalui Parrots for Patriots.

Driggins telah menempatkan kira-kira 90 ekor burung – kebanyakannya diabaikan atau disalahgunakan – dengan veteran sejak melancarkan Parrots for Patriots pada tahun 2015. Salah satu penerima baru-baru ini adalah David Haro, seorang veteran Tentera Laut di Eugene, Oregon, yang mempunyai PTSD.

Seperti yang dilihat oleh 48 tahun, manfaatnya adalah mudah: “Binatang memberi saya sesuatu yang perlu dilakukan,” katanya kepada HARI INI.

“Haiwan tidak menghakimi,” Haro, yang juga mempunyai anjing perkhidmatan, menambah. “Mereka ada di zaman kegelapan dan masa yang baik. Mereka suka kamu tanpa syarat. “

Hari dalam kehidupan seorang veteran WWII dan anjing perkhidmatannya

Nov.11.201601:25

Driggins tidak bersendirian dalam merealisasikan kemungkinan hubungan kuat antara veteran dan burung. Di Serenity Park, tempat perlindungan burung nuri di Los Angeles, veteran berinteraksi dengan burung yang diselamatkan tetapi tidak membawa mereka ke rumah.

BERKAITAN: Kucing Amputee membantu seorang veteran dengan PTSD mencari ‘tujuan di luar keputusasaannya’

Driggins, seorang veteran Tentera, melangkah lebih jauh. Veteran mesti mengisi soal selidik dan mengambil kelas pendidikan sebelum dipadankan dengan burung. Mereka juga bertemu burung beberapa kali sebelum Driggins memutuskan sama ada ia perlawanan.

“Ia sangat bergantung kepada burung,” katanya.

Setakat ini, penyesuaiannya telah menjadi titik, dan Driggins mendapati veteran dan burung membentuk bon yang berkekalan.

Burung kakak tua for Patriots
Chris Driggins telah menempatkan sekitar 90 ekor burung kakang tua dengan veteran. Diberkati oleh Garth Noggle

“Sekiranya saya berada di bilik yang lain dan (Cleopatra) terus mencengkam, saya katakan kepadanya, ‘Saya melihat anda, saya melihat anda,’ dan apabila dia bosan dengan saya mengatakan itu, dia berkata, ‘Apapun,’ kerana dia mahu saya kembali ke bilik, “kata Ladd mengenai burungnya. “Daripada sangkar, dia akan memanjat kakiku. Dia mendapat di bahu saya dan saya boleh berjalan dan melakukan perkara dengannya. Jika saya pergi ke ruang makan, saya meletakkan dia di belakang kerusi. “

Thomas telah membuat hubungan yang sama dengan burung-burungnya.

“Pada waktu pagi, mereka berkata ‘selamat pagi,’ pada waktu malam, mereka berkata ‘selamat malam,'” katanya. “Mereka boleh membaca anda seperti buku. Sekiranya anda berada di luar tempat, mereka tahu, dan cuba untuk menjadikannya lebih baik. Saya akan menjadi marah dan cukup yakin, salah satu daripada burung saya akan membuat bunyi kentang keras. Saya tahu ia berbunyi bodoh, tetapi awak semua keluar dan awak mendengar kentut nuri? Ia lucu sekali. “

Anjing terapi surfing membantu veteran, orang kurang upaya

Nov.09.201601:31