Wanita melahirkan pertengahan penerbangan di Spirit Airlines kepada bayi lelaki yang sihat

Cristina Penton mengandung 36 minggu ketika dia menaiki penerbangan Spirit Airlines 971 dari Fort Lauderdale, Florida, ke Dallas. Sedikit sahaja dia tahu dia akan melangkah keluar dengan satu lagi penumpang.

Penton, dua anaknya dan penumpang dan anak kapal penerbangan Roh 971 mengalu-alukan bayi Christoph Lezcano ke dunia Sabtu malam selepas penghantaran mengejut pertengahan penerbangan.

Spirit Airlines

Penton berada di Fort Lauderdale memungut anak-anaknya sebelum terbang ke Phoenix. Dia telah membawa dua bayi secara sepenuh masa, dan walaupun hamil berat, dia tidak peduli tentang terbang beberapa minggu keluar dari tarikh yang sepatutnya. Tetapi hampir sejurus selepas penerbangan Dallas-bound dia berlepas, dia mula merasa agak pelik.

“Dalam masa 10 hingga 15 minit lepas landas, saya mula merasakan sesuatu yang tidak baik,” kata Penton semasa sidang akhbar yang dirakamkan oleh New Orleans Advocate.

Penumpang Shelley Hedgecock Starks duduk di dekat Penton. Ibu kepada empat berkata dia tahu langsung bahawa bayi itu mahu keluar.

“Saya merasakan dengan segera bahawa dia akan mempunyai bayi,” Starks memberitahu HARI INI. “Sebagai ibu dari empat diri saya, saya terus memandangnya dan berfikir, ‘Oh kebaikan saya, ibu itu akan muncul. Dia akan mempunyai bayi itu tidak lama lagi. ‘”

Starks memuji anggota kru Roh yang melakukan yang terbaik untuk menjaga Penton tenang. Mereka mengambil tekanan darah dan vitamin, dan membawa tuala lembap dan air botolnya – secara percuma. Tidak lama kemudian ia menjadi jelas bahawa Penton bukan hanya sakit. Dia sedang bekerja.

“Semuanya bermula dengan cepat,” kata Penton dalam satu kenyataan. “Saya tidak fikir saya sedang mengandung kerana terlalu lama, tetapi selepas beberapa minit, saya tahu saya memerlukan perhatian perubatan. Pembantu penerbangan menghubungi doktor di lapangan dan mereka menasihati para atendan untuk melihat sama ada terdapat kakitangan perubatan di dalamnya, ternyata ada ahli pediatrik dan jururawat. Tidak lama selepas itu, sudah jelas saya mempunyai bayi saya, dan saya panik tulen. “

Krew Roh mengambil langkah cepat untuk mengalihkan penerbangan ke New Orleans Louis Armstrong Airport.

Kecemasan perubatan berlaku pada penerbangan agak kerap, menurut jurucakap Roh Paul Berry. Dan sementara jarang sekali bahawa penerbangan mendapat dikemas semula disebabkan kecemasan, jarang sekali bayi dilahirkan dalam penerbangan. Biasanya buruh cukup lama sehingga para juruterbang sebenarnya boleh mendarat pesawat dan mendapatkan ibu ke hospital sebelum penghantaran.

“Itu bukan masalah di sini. Dari masa penguncupannya bermula pada masa bayi itu disampaikan, pesawat itu masih di udara, jadi bayi itu sebenarnya dilahirkan di atas kapal, “kata Berry HARI INI.

Dalam kes yang jarang berlaku bahawa bayi akan datang – dan datang cepat – atendan penerbangan disediakan dengan latihan asas bagaimana untuk menyampaikan bayi. Krew di atas pesawat Roh Penton bekerja dengan doktor dari MedAire, sebuah syarikat respons kecemasan syarikat penerbangan, bersama dengan pakar kanak-kanak Dr Hector Barrezueta dan jururawat berdaftar Rhondula Green, yang berada di atas kapal terbang untuk membantu menjaga Penton.

Dalam masa beberapa minit, Christoph Lezcano dilahirkan.

Christoph Lezcano was born without complications aboard a Spirit flight.
Christoph Lezcano dilahirkan tanpa komplikasi semasa penerbangan Roh.Spirit Airlines

“Ia adalah apa yang dia mahu. Kami semua hanya untuk perjalanan, “kata Penton semasa sidang media.

Pesawat itu jatuh tepukan selepas bayi dilahirkan.

“Anda tidak mendengar tentang perkara seperti ini. Ini bukan kejadian harian, “Starks memberitahu HARI INI. “Saya rasa semua orang hanya teruja. Kemudian selepas dia mempunyai bayi, semua orang bersorak dan bertepuk tangan. Semua orang hanya gembira. “

Untuk Starks, masa ini amat berkesan. Dia dan suaminya, Scott Starks, telah memutuskan minit terakhir untuk terbang bersiap sedia untuk pulang ke rumah selepas bercuti panjang. Sekiranya bukan untuk keputusan itu, pasangan itu tidak akan berada di sana untuk menyaksikan kelahiran Lezcano.

“Saya rasa sambungan, jenis sambungan yang berbeza,” kata Starks. “Anda berada dalam pengalaman anda semasa anda mempunyai anak, tetapi untuk melihat orang lain yang berlaku di hadapan mata anda hanya menakjubkan,” kata Starks.

Spirit Airlines

Personel perubatan bertemu Penton dan Lezcano di pintu masuk di New Orleans dan mengangkut mereka ke Pusat Perubatan Oshner di Kenner, Louisiana. Walaupun dia beribu-ribu batu dari rumah dan beribu-ribu kaki dari tanah ketika dilahirkan, Lezcano dilahirkan 7 pound dan 19.5 inci yang sihat – dan tanpa komplikasi untuk ibu atau bayi.

Untuk bahagian Roh, mereka telah menawarkan penerbangan ulang tahun percuma kepada keluarga Penton sehingga bayi Christoph bertukar menjadi 21. Tetapi mereka tidak akan menggunakan mereka dalam masa terdekat. Penton dan tiga anaknya merancang untuk memandu perjalanan pulang dari New Orleans ke Phoenix.

Alexandra Bacallao menyumbang kepada jawatan ini.