Untuk ibu bapa saya: Saya tidak pernah menginginkan anda di sini, tetapi terima kasih

Untuk anak tirinya:

Saya tidak pernah mahu anda di sini. Anda sememangnya tidak pernah menjadi sebahagian daripada rancangan itu. Berkembang dan bermimpi keluarga saya tidak pernah menyertakan anda. Rancangan itu adalah untuk keluarga saya untuk memasukkan saya, ayah dan anak-anak kita, bukan kamu.  

Surat menyentuh Ibu kepada tiri puteri menjadi virus

Dis.16.201403:07

Saya ragu bahawa anda pernah mahu saya dalam hidup anda. Saya ragu-ragu awak merancang untuk melahirkan anak yang awak tidak melahirkan. Saya boleh bertaruh bahawa rancangan anda untuk keluarga anda termasuk anda, ayah dan anak-anak anda bersama, bukan saya atau anak perempuan saya. Saya yakin bahawa apabila anda bermimpi untuk menjadi seorang ibu, anda fikir ia akan menjadi hari anda melahirkan dan bukan hari anda berkahwin dengan suami anda. Saya cukup pasti anda tidak merancang untuk saya berada di sini.

Tetapi Tuhan mempunyai rencana yang jauh melebihi kita sendiri. Apabila keluarga kecil saya dibubarkan untuk membentuk dua keluarga, saya tahu anda akan datang.

The author's daughter with her new stepmother at her father's wedding.
Anak perempuan penulis dengan ibu tirinya yang baru di perkahwinan ayahnya.Hari ini

Dalam fikiran saya, anda akan menjadi binatang yang dahsyat dan saya anak perempuan tidak akan mahu anda ibu sama sekali, pernah! Saya berharap anda akan menjadi separuh tidak menarik dan berdoa saya anak perempuan tidak akan melihat anda. Ayahnya akan tahu bahawa dia telah menetap untuk kedua terbaik. Saya tidak mahu menghadapi hakikat bahawa wanita lain akan menjadi ibu saya kanak semasa ketiadaan saya.

Kemudian anda tiba.

Hey, you were supposed to be the wicked, ugly old stepmother... what happened?
Hei, awak sepatutnya menjadi ibu tiri yang jahat dan hodoh … apa yang berlaku?Hari ini

Anda bukan apa yang saya fikirkan. Anda sepatutnya mengerikan, ingat? Tetapi anda tidak, anda cantik. Anda sepatutnya menjadi hag lama, ingat? Tetapi anda tidak, anda seorang wanita yang manis, muda.

Rancangan saya telah digagalkan.

Saya sedar dari rupa muka anda yang bertemu dengan saya adalah sama sukar untuk anda. Hati saya segera melembutkan. Senyum senyuman kamu! Saya bercadang untuk membenci anda. Mengapa kamu merosakkan rancangan saya??!

Saya mahu membenci anda tetapi anda tidak dapat membuatnya, dan saya dengan cepatnya bersyukur untuk anda.

Anda telah diterima kami anak perempuan dari awal mula dan tanpa syarat mencintai kedua-dua dia dan ayahnya, dan itulah hadiah sejati kepada kita semua. Anda telah dimasukkan kami anak perempuan dalam semua yang anda lakukan dan menjadikannya berasa sayang dan diterima. Anda meletakkan hubungannya dengan ayahnya di atas anda, dan hanya seorang wanita yang berani dan berani tahu bagaimana melakukan itu dengan rahmat itu.

Ini happily-ever-after might not look the way we planned... but we are happy.
Ini dengan gembira sekali tidak mungkin melihat cara kami merancang … tetapi kami gembira.Hari ini

Saya tahu ketika ayahnya dan saya memutuskan untuk menceraikan dan tinggal di rumah berasingan, ada masa ketika dia memerlukan ibu mama dan saya tidak akan berada di sana. Saya sangat bersyukur kerana anda berada di situ tanpa kehadiran saya. Saya bersyukur kerana anda mempunyai belas kasihan pada tahun remaja dan tidak pernah menolaknya. Dia memerlukan seorang ibu di rumah anda dan anda telah melakukan pekerjaan yang luar biasa untuknya.

Anda telah menghormati kedudukan saya sebagai ibu dari permulaannya. Saya menghargai anda menyemak dengan saya apabila anda mempersoalkan jika anda membuat keputusan yang tepat dengannya. Saya tahu keadaan kita jarang berlaku. Tidak selalunya teks ibu dan tiri untuk mengingatkan antara satu sama lain bahawa mereka suka dan menghormati antara satu sama lain. Anda adalah hadiah.

Anak perempuan kita akan membesar dengan lebih banyak kasih sayang daripada yang saya bayangkan. Ia bukanlah pilihannya untuk mempunyai ibu bapa yang bercerai, dan walaupun saya tidak mengharapkan bahawa pada mana-mana kanak-kanak, saya sangat bersyukur bahawa dia kini mempunyai empat ibu bapa yang suka dan menghormati dan satu sama lain. Dia belas kasihan kerana itu, dan memahami bahawa kegagalan di satu kawasan dapat berubah menjadi berkat yang lain.

Dia sangat teruja untuk memanggil awak dan menceritakan kisahnya ketika dia berada di rumah saya, dan itu membuatkan hati saya ingin melompat dari dada saya dengan sukacita. Saya mengisi dengan bangga apabila anda membungkus lengan saya di sekeliling saya dan memerah untuk memeluk yang tulen dan penuh cinta setiap kali kita melihat satu sama lain.

Lebih banyak love to go around: The author's daughter with her stepmother.
Lebih suka pergi ke sana: Anak perempuan penulis dengan ibu tirinya.Hari ini

Saya tahu apa yang kelihatan apabila seorang ibu tidak dapat menerima ibu tiri anaknya dalam hidup mereka. Kesyukuran mengalir dari saya bahawa kita dapat melakukan apa yang benar kami anak perempuan. Terima kasih kerana cukup dewasa dan cukup hormat untuk bersama ibu bapa dengan saya.

Saya berjanji untuk sentiasa menghormati input anda kami anak perempuan. Saya berjanji untuk tidak meminimumkan kedudukan yang anda tahan dalam hidupnya atau membuat anda merasa seperti anda bukan ibunya. Saya berjanji untuk membesarkannya untuk bersyukur untuk mempunyai dua wanita yang kuat dan berani dalam hidupnya yang mempunyai keberanian untuk menyatukannya. Saya berdoa dia tidak pernah berada dalam keadaan kita – walaupun ia aman – tetapi jika dia pernah mendapati dirinya di sini, saya berjanji untuk memberikan contoh untuknya tentang bagaimana pengasuhan bersama sepertinya.

Wanita yang berharga, anda adalah permata yang jarang dan indah. Tuhan memberkati anda dan saya sayang anda.

Satu versi siaran ini mula-mula diterbitkan di blog Candice Curry, Women of Worth. Anda boleh mengikuti Women of Worth di Facebook dan Twitter.