Tuntutan bayi anda boleh dibaca, pakar mengatakan

Ginger Torres terpesona oleh iklan-iklan televisyen yang menampilkan bayi, ada yang berumur 3 bulan, membaca. Bukan hanya kata-kata tetapi frasa, seperti “Sentuh telinga anda.”

Iklan membanggakan bahawa pencapaian yang luar biasa itu dimungkinkan oleh “Bayi Anda Boleh Baca,” sebuah program yang menjanjikan bahawa dengan menggunakan kad flash, DVD, buku pop timbul dan beberapa masa yang berkualiti antara ibu bapa dan anak, hampir semua kanak-kanak prasekolah dapat belajar untuk membaca sebelum mereka masuk ke tadika.

Ginger Torres mahu bahawa untuk anak perempuannya yang berusia 3 tahun, Chloe, jadi dia membeli kit itu. Ia adalah satu keputusan yang dia akan menyesal.

“Sebab saya ingin membelinya adalah memberi dia permulaan awal sebelum sekolah,” kata Torres. “[Tetapi] apa yang anda dapatkan tidak benar-benar apa yang mereka katakan.”

Membaca atau menghafal?

HARI INI ingin mengetahui sama ada tuntutan itu benar, jadi pakar pembangunan kanak-kanak dari institusi pendidikan yang paling berprestij di negara ini dihubungi sebagai sebahagian daripada siasatan program “Bayi Anda Boleh Baca”.

Adakah bayi-bayi ini benar-benar membaca?

“Tidak,” kata Dr. Nonie Lesaux, seorang pakar pembangunan kanak-kanak di Harvard University Graduate School of Education. “Mereka menghafal apa yang ada pada kad-kad kiasan … Ia tidak membaca.”

“Ini adalah manipulasi fakta yang luar biasa,” kata Dr Maryanne Wolf, pengarah Neuroscience Kognitif di Tufts University.

Dari pantai ke pantai, HARI INI mendapati 10 pakar yang mempunyai pendapat asas yang sama: Anak-anak boleh dibuat untuk mengiktiraf atau menghafal kata-kata, tetapi otak bayi dan kanak-kanak hanya tidak cukup untuk belajar untuk membaca pada tahap cara iklan televisyen menarik yang mereka dapat.

Berkaitan: Anak-anak prasekolah menonton TV WAY terlalu banyak

Terdapat beberapa pengecualian yang luar biasa, seperti kanak-kanak yang terkejut Ann Curry pada HARI INI pada tahun 2008 apabila Curry mengeluarkan kad kiu dengan perkataan yang belum pernah dilihat kanak-kanak sebelum ini. Dia berjaya mengucapkan perkataan “kangaroo,” tetapi para ahli mengatakan kebanyakan kanak-kanak tidak boleh diajar untuk membaca sehingga otak mereka cukup.

Dihancurkan harapan

Masalah dengan program-program seperti “Bayi Anda Boleh Baca,” pakar-pakar HARI INI dihubungi mengatakan, adalah bahawa mereka menjanjikan hasil seperti rutin, meningkatkan harapan yang hanya akan dipadamkan.

“Saya rasa ia menyesatkan. Saya fikir ia palsu, dan saya fikir ia menimbulkan jangkaan palsu, “kata Dr. Karen Hopkins, seorang pakar pediatrik pembangunan di Pusat Perubatan Langone New York University.

falsefalsetdy_curry_babyread_0803103

Lihat siapa yang membaca … satu!

10 Mac: Ibu bapa Elizabeth Barrett bercakap tentang saat mereka tahu dia dapat membaca dan mendedahkan keupayaannya yang luar biasa.

Video

falsefalse55152News_Editors PicksKeywords / Video / MSNBC News Video HeadlinesKeywords / N / NbcKeywords / Video / Today showKeywords / Video / NBC Today showMSNBC633407558400000000633413606400000000633427430400000000664165958400000000falsetruefalsefalsefalsefalsefalsefalse

Belum lagi anak kecil, tetapi dia boleh membaca!

500: 60: 00falsefalsefalseCopy maklumat video

http://today.msnbc.msn.com/

trueH6falsetrue1

Ditanya mengenai pendapat kolektif bahawa kanak-kanak tidak boleh belajar membaca sehingga berusia 4 atau 5 tahun, pencipta “Bayi Anda Boleh Baca” menawarkan penjelasan ringkas.

“Mereka semua salah,” kata Dr Robert Titzer, yang memanggil dirinya seorang pakar pembelajaran bayi tetapi sebenarnya memegang ijazah sarjana dalam “prestasi manusia” – kajian kemahiran motor.  

Titzer memberitahu TODAY programnya disokong oleh penyelidikan saintifik. Beliau mengakui bahawa ia bermula dengan hafalan, tetapi menegaskan ia membawa kepada bacaan.

Berkaitan: Bayi yang baru merana mungkin mengalami masalah lagi

“Kami mempunyai buku yang penuh dengan kajian yang menyokong penggunaan program kami,” kata Titzer, bersetuju untuk menyediakan penyelidikan.

Tetapi bukannya penyelidikan yang diterbitkan mengenai “Bayi Anda Boleh Baca,” Titzer menghantar HARI INI kajian kepuasan pelanggannya sendiri dan kajian umum mengenai pembelajaran kanak-kanak.

Titzer berdiri dengan tuntutan syarikatnya.

Titzer tidak akan mendedahkan berapa banyak wang yang dia buat dari programnya, tetapi syarikat itu berkata lebih daripada satu juta “Bayi Anda Boleh Baca” kit telah dijual – beberapa untuk sebanyak $ 200 di kedai-kedai dan talian.

Ginger Torres mendapat wangnya selepas mengeluh kepada syarikat itu, tetapi percaya program itu masih menunaikan janji palsu.

“Saya sangat kecewa kerana saya berasa begitu tersesat,” kata Torres.

Pakar-pakar mengatakan cara terbaik untuk mengajar kemahiran membaca anak-anak adalah masa yang dihormati yang tidak memerlukan kos.

Baca kepada mereka. Bercakap dengan mereka. Bermain dengan mereka. Jika kanak-kanak berseronok, dia akan belajar.

 

Loading...