TLC’s ‘Outdated’ dad mendedahkan dia bergelut dengan kemurungan postpartum

Walaupun kemurungan postpartum (PPD) paling sering dikaitkan dengan ibu, penyelidikan menunjukkan bahawa 10 peratus daripada bapa juga menunjukkan tanda-tanda kemurungan yang dikaitkan dengan PPD, dan kini seorang ayah TV membawa perhatian kepada perjuangannya sendiri.

Adam Busby, bintang siri realiti TLC “OutDaughtered,” yang mengikuti keluarganya dengan isteri Danielle dan enam anak perempuan mereka – termasuk kanak-kanak kecil quintuplet – baru-baru ini mendedahkan di Twitter bahawa dia telah mengalami PPD sendiri selepas peminat yang bersangkutan mencadangkan dia mungkin tertekan.

“Baca statistik,” tulis Busby ketika mengesahkan suspek penggemar. “Ia tidak menyeronokkan untuk dibicarakan, tetapi jika saya bercakap tentang ini membantu mana-mana bapa di sana, maka itu semua berbaloi.”

Busby menghadapi beberapa kritikan di thread Twitter dari pengulas yang memanggilnya “tidak kuat,” tetapi dia bertindak balas dengan cepat dan dengan sedikit sindiran. “Anda tahu bahawa kemurungan bukan pilihan?” dia menulis. “Mengekalkan kecacatan saya demi membantu orang lain di peringkat dunia? Tidak, itu tidak kuat sama sekali.”

TINGKAT hari ini Dr Deborah Gilboa memberitahu HARI INI KANAK-KANAK bahawa masalah lelaki bergelut dengan kesihatan mental mereka selepas kelahiran anak-anak sangat nyata. “Sepuluh peratus lelaki, berbanding 14 peratus wanita, mengalami kemurungan selepas bersalin,” katanya. “Mereka juga menghadapi lebih banyak rasa malu dan stigma dan kejahilan daripada wanita. Perlu diingat bahawa tiga angka itu dipercayai mengalami kecemasan postpartum (PPA) atau gangguan obsesif-kompulsif (OCD) atau kedua-duanya, dan bahkan kurang diketahui umum gangguan itu. “

Jangan sekali-kali terlepas cerita orangtua dari TODAY.com! Daftarlah untuk surat berita kami di sini.

Bayi menghadapi risiko kesihatan yang lebih besar apabila gangguan ini tidak diiktiraf atau dirawat di salah satu daripada ibu bapa mereka, kata Gilboa. “Bagi keluarga yang sihat, kita mesti bercakap lebih banyak, menerima lebih banyak, dan membantu lebih banyak orang dewasa yang berjuang dengan masalah ini,” katanya. “Berita hebat ialah kami boleh membantu sesiapa yang mempunyai PPD atau PPA. Kesalahan terbesar ialah kesedaran.”

Isteri Busby, Danielle, melompat dengan sokongan pada akaun Twitternya sendiri. “Saya 100 peratus menyokong suami saya, dia separuh saya yang lain!” dia menulis. “Ia hanya mengejutkan untuk mendengar apa yang telah dia jalani.”

Kenyataan awam Busby nampaknya menyebarkan kesedaran dan memberi kesan kepada pengikutnya. “Hub saya berkata bagaimana dia boleh berkait dengan anda!” menulis satu ulasan. “Saya mempunyai PPD selepas setiap tiga saya – boleh bayangkan selepas lima – walaupun perubahan bahagia boleh menyebabkan tekanan!”

Satu lagi menulis, “Anda secara terbuka bercakap tentang tekanan dan tekanan anda membantu saya mempunyai kesabaran dan persefahaman dengan suami saya. Terima kasih.”