‘Tidak dapat dibayangkan’ ibu: Selepas ketidaksuburan, kesilapan IVF dan surrogacy, saya mengandung … semulajadi!

Carolyn Savage fikir dia telah melihat semuanya. Selepas bergelut dengan ketidaksuburan, dia berpaling ke IVF, dan hasilnya menjadi berita utama. Enam tahun yang lalu, dia melahirkan anak pasangan lain selepas campuran klinik IVF. Dia memberi kanak-kanak itu kepada ibu bapanya, walaupun doktor memberitahu bahawa ia adalah peluang terakhirnya kehamilan. Kemudian, dia dan suaminya mempunyai kembar melalui pengganti. Kemudian, musim bunga ini, dia mendapat berita paling mengejutkan.

Carolyn and Sean Savage with their five children... soon to be six. After years of struggling with infertlity -- and giving birth to another couple's child after an IVF clinic mistake -- this is one (happy) surprise she never expected.
Carolyn dan Sean Savage dengan lima anak mereka … tidak lama lagi menjadi enam. Setelah bertahun-tahun bergelut dengan infertliti – dan melahirkan anak pasangan lain selepas kesilapan klinik IVF – ini adalah satu kejutan (gembira) dia tidak pernah dijangka.Hari ini

Apabila barisan pertama muncul di ujian kehamilan rumah, saya memarahi diri saya sendiri. Sudah tentu ia hanya satu baris. Selalunya hanya satu baris. Saya tidak subur. Saya telah melalui rawatan kesuburan yang tidak terkira banyaknya sejak dua dekad lalu dan dengan pengecualian beberapa IVF, saya hanya melihat dua ujian kehamilan rumah yang positif. Apa yang ada di bumi adalah pemikiran diri saya berumur 45 tahun? Saya tidak boleh mengandung sekarang. Boleh saya?

Kemudian saya menyedari saya memegang ujian terbalik. Apabila saya menghidupkannya ke sebelah kanan saya terkejut: ternyata bahawa satu baris kecil adalah keputusan talian. Itu di sebelah kiri – bukan yang betul. Ia adalah “anda sedang hamil,” bukan garis kawalan yang saya lihat begitu banyak kali sebelum ini. 

Tonton: Hamil dengan bayi pasangan lain

Memandangkan otak saya telah belajar ujian, saya fikir saya mesti salah. Saya segera berlari untuk mendapatkan cahaya yang lebih baik, mempersoalkan kewarasan saya. Saya memegang nafas saya, menutup mata saya dan menunggu beberapa saat lagi. Apabila saya membukanya, saya terkejut. Terdapat dua baris. Dua garis merah jambu gelap yang pernah saya lihat pada ujian kehamilan.  

Ujiannya positif. Saya mengandung.

Pada usia 45, selepas dua dekad tanpa konsepsi spontan; selepas kitaran rangsangan ovari yang banyak, pelbagai inseminasi intrauterin dan lebih daripada lima percubaan IVF; selepas enam endocrinologist reproduktif melemparkan tangan mereka, tidak dapat menjelaskan mengapa kita tidak dapat hamil; dan selepas salah seorang doktor itu secara tidak sengaja memindahkan embrio pasangan lain ke saya mengakibatkan kehamilan yang mendorong saya ke batas kewarasan saya; Saya mengandung – cara lama.

Bagaimana di Bumi boleh berlaku ini?

Sudah tentu, saya tahu bagaimana ia berlaku, tetapi idea bahawa pasangan hanya boleh melakukan hubungan seks dan hamil? Bagi saya dan ramai wanita lain yang mengalami ketidaksuburan, itu adalah perkara dongeng. Saya tidak hamil dengan cara itu. Saya memerlukan ubat-ubatan, ultrasound, jarum, kerja darah, hidangan petri, doktor, pembedahan dan banyak trak untuk hamil. Sean dan saya mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan untuk perkahwinan kami selama 21 tahun dan diilhamkan secara spontan sekali-sekali – dan sedikit keseronokan itu hampir 20. 

Dan sekarang? Sekarang ia berlaku?

Saya dengan serta-merta bergegas ke komputer saya ke Google “mengandung pada 45.” Apa kemungkinannya ini akan bertahan lama? Ternyata, tidak begitu baik Beberapa laman web melaporkan kadar keguguran setinggi 90 peratus untuk seorang wanita yang umur saya. Sean kemudian malam itu dan mengikuti berita itu dengan statistik yang menenangkan dan amaran, “Ini mungkin tidak akan bertahan.”

Watch: ‘Mimpi menjadi kenyataan’ untuk keluarga dalam campuran embrio

Jadi, kami menunggu. Kami menunggu untuk kehilangan bayi ini. Sesungguhnya pelantikan pertama kami diluluskan dengan ultrasound janin yang berusia tujuh minggu yang sihat. Kemudian temujanji 11 minggu kami diluluskan dengan hasil yang diharapkan dari transliterasi nuchal kami, ujian yang memberikan nisbah risiko untuk kelainan kromosom. Akhirnya, pada 15 minggu kami menerima keputusan kajian DNA sel percuma kami: Bayi kami adalah kromosom yang biasa, dan dia seorang lelaki.

Anak lelaki.

Perkembangan keluarga kami telah menjadi berita utama sejak saya hamil selepas klinik kesuburan kami secara tidak sengaja memindahkan embrio pasangan lain ke saya. Saya membawa kanak-kanak itu ke dalam istilah dan menyatukannya dengan ibu bapa yang sah apabila dihantar. Dia juga seorang anak lelaki. Seorang kanak-kanak lelaki, Logan, yang saya suka sebagai saya sendiri dan masih memikirkan dan berdoa setiap hari.

Kami terus mempunyai anak perempuan kembar dengan bantuan pembawa gestational. Reagan dan Isabella dilahirkan pada Ogos 2011 selepas wira kami, Jennifer Onash, membawa mereka untuk jangka masa panjang. Mereka menyelesaikan keluarga kami. Kami fikir mereka adalah penghujung gembira kami. Saya rasa Tuhan – atau nasib – mempunyai rancangan tambahan untuk kita.

Jadi di sini kita berada. Saya terkena trimester pertama saya, anak baru saya kelihatan sihat, dan setakat ini kehamilan ini telah bebas daripada komplikasi. Saya telah meninggalkan keadaan morbid menunggu keguguran dan bergerak ke tempat yang lebih bahagia, lebih yakin – tetapi tidak sombong. Sudah waktunya untuk berkongsi berita yang mengejutkan kami.

Keluarga ketujuh kami bersiap untuk menjadi keluarga lapan. 

Carolyn Savage adalah pengarang yang tidak dapat disangkal: Kesilapan Perubatan, Bayi yang Kita Tidak Dapat Tetap, dan Pilihan Kami untuk Menyampaikan Hadiah Terbaik. Dia tinggal di Sylvania, Ohio, bersama suami dan lima anaknya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perjalanan keluarganya dan kehadiran kanak-kanak di mamaonthefly.com.