Temui anak patung Hawaii yang pertama di Amerika, dan nenek yang mengilhamkannya

Dorinda Makanaonalani Nicholson berusia enam tahun ketika serangan ke atas Pearl Harbor, Hawaii, berlaku pada tahun 1941. Tetapi hari ini, nenek berusia 81 tahun itu meletakkan pengalamannya sebagai “anak perang” untuk digunakan dengan baik, berkhidmat dengan nasihat panel untuk Nanea, anak patung terbaru Gadis Amerika, yang ceritanya di Pearl Harbor pada tahun 1940-an.

Nicholson sendiri seorang penulis. Buku beliau, “Pearl Harbor Child: Pemandangan Anak dari Pearl Harbor dari Attack to Peace,” adalah buku kanak-kanak yang mengamati realiti Perang Dunia II dan selepas serangan Pearl Harbor.

Dorinda Makanaonalani Nicholson with two of her granddaughters.
Dorinda Makanaonalani Nicholson dengan dua cucu perempuannya.Dorinda Makanaonalani Nicholson

Ia adalah buku ini, yang dilontarkan oleh penyelidik sejarah untuk American Girl, yang menyebabkan syarikat itu mendekati Nicholson mengenai menceritakan kisahnya dan menyertai panel penasihat untuk Nanea.

“Kerana saya melalui pengeboman dan tinggal di tengah-tengah pelabuhan dan melalui semua itu pada usia yang sama dengan Nanea, mereka meminta saya menjadi penasihat dan saya sangat gembira,” kata Nicholson, yang tinggal bersama ibunya dan bapa, abang berusia 2 tahun, dan seekor anjing bernama “Hula Girl” di pulau Oahu pada masa serangan itu.

Amerika Girl's latest doll, Nanea, was released in stores and online on August 21, 2017.
Anak patung terbaru American Girl, Nanea, dikeluarkan di kedai-kedai dan dalam talian pada 21 Ogos 2017.Gadis amerika

“Saya membawa topeng gas di mana sahaja saya pergi dan saya tidak dapat berada di luar selepas gelap,” kata Nicholson, sambil mengingati bagaimana sekolahnya berubah menjadi sebuah hospital tentera dan dia sering melalui latihan serbuan udara. “Kami terpaksa membawa ID pada kami pada setiap masa dan wang itu dipanggil ‘mata wang perang.’ Amerika dibom selama dua jam – dan ini adalah sebahagian daripada sejarah Amerika Syarikat baru-baru ini. “

Nicholson, yang berada di gred kelima ketika Perang Dunia II berakhir, mengatakan penting bagi dia untuk membuat anak muda menyedari serangan itu, dan percaya bahawa melalui Nanea, American Girl akan membantu menyebarkan kesedaran mengenai sejarah ini dengan lebih ramai orang.

Jangan sekali-kali terlepas cerita tentang ibu bapa di TODAY.com! Daftarlah untuk surat berita kami di sini.

“Anda meminta hampir semua keluarga Amerika jika mereka mempunyai sejarah Perang Dunia II dan mereka akan berkata ya,” kata Nicholson kepada HARI INI HARI INI. “Ia membabitkan ramai orang – jika bukan bapa kamu atau saudara lelaki kamu atau paman kamu, jadi tetangga sebelah kamu. Jadi, Nanea menceritakan kisah penting yang menjadi sebahagian daripada semua sejarah kita.”

Satu of the accessories available for Nanea is a traditional hula outfit.
Salah satu aksesori yang tersedia untuk Nanea adalah pakaian tradisional hula.Gadis amerika

Nicholson adalah seorang ahli terapi perkahwinan dan ahli keluarga yang telah bersara, yang menyumbangkan masa untuk menasihati anak-anak dan keluarga tentera yang telah melalui pertempuran. Dalam usia serangan pengganas dan keganasan, Nicholson berkata adalah penting untuk kanak-kanak berasa selamat dalam keluarga mereka sendiri.

“Apa yang saya katakan kepada anak-anak adalah jenis trauma yang anda alami, jika anda mempunyai seseorang dalam hidup anda yang boleh dipercayai dan bergantung kepada anda, anda bernasib baik,” kata Nicholson.

Nicholson teringat kerana serangan Pearl Harbor berlaku pada hari Ahad, dia selamat di rumahnya bersama keluarganya, sedangkan pada hari kerja, mereka semua akan dipisahkan oleh sekolah dan jadual kerja.

“Kami bersama-sama,” kata Nicholson. “Dan, jika anda mempunyai seseorang yang sangat penting dalam hidup anda, anda mempunyai ‘ohana yang merupakan sebahagian besar cerita Nanea dan bermakna’ keluarga ‘di Hawaii.”

“Di dunia hari ini, sangat penting bahawa ‘ohana kami bukan sahaja meliputi ibu dan ayah kami dan saudara lelaki dan adik perempuan kami,” lanjut Nicholson. “Tetapi kita perlu mempunyai ‘ohana dengan masyarakat kita juga.”

Nanea's story is told over a series of three books, available through American Girl.
Kisah Nanea diberitahu melalui satu siri tiga buku, yang boleh didapati melalui American Girl.Gadis amerika

Nicholson, yang kini tinggal di Kansas City, Missouri, mempunyai lima anak lelaki, yang tidak pernah berkongsi minatnya dalam menari hula. Hari ini, dia adalah nenek dari 13 kanak-kanak, 8 daripada mereka adalah perempuan.

“Saya akhirnya mendapat beberapa penari hula,” bercanda Nicholson.

Nicholson berkata cucu-cucunya, beberapa daripada mereka telah muncul bersama nenek mereka dalam bahan promosi Amerika Syarikat untuk Nanea, teruja bahawa nenek mereka adalah seorang perunding untuk syarikat anak patung yang popular. Dan, Nicholson juga teruja untuk berkongsi kisah masa kecilnya bukan hanya dengan cucu-cucunya, tetapi dengan dunia.

Nicholson recently traveled to Hawaii with two of her granddaughters, where she taught them to hula dance in a video for American Girl.
Nicholson baru-baru ini mengembara ke Hawaii dengan dua cucu perempuannya, di mana dia mengajar mereka untuk menari hula dalam video untuk American Girl.Gadis amerika

“Gadis Amerika sangat berhati-hati untuk memastikan cerita mereka didasarkan pada bahagian kanan pelabuhan dan semua perkara yang akan berlaku pada masa itu termasuk dalam buku ini,” kata Nicholson.

Nanea adalah sebahagian daripada garis BeForever Amerika Girl, dan mempunyai satu siri tiga buku yang menceritakan kisahnya, sebagai tambahan kepada pelbagai aksesori bertema Hawaii. Untuk menyokong mesej Nanea, American Girl juga akan memberikan sumbangan kepada Perkhidmatan Palang Merah Amerika kepada program Angkatan Tentera, yang membantu menjaga anggota tentera, veteran dan keluarga mereka.

“Kami berharap cerita kuat Nanea tentang daya tahan, tanggungjawab kepada orang lain, dan menyumbang untuk kebaikan bersama-atau kokua, seperti yang diketahui di Hawaii – akan bergema dengan gadis-gadis dan menunjukkan mereka mempunyai kuasa dalam menghadapi rintangan yang berlaku, “kata Katy Dickson, presiden American Girl.

Loading...