Tempat khas: Bagaimana seorang anjing mengubah kehidupan anak-anak dengan vitiligo

Catatan Editor: Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 5 April 2017. Dalam catatan menyentuh di laman Facebook White Eyed Rowdy, pemilik Rowdy, Niki Umbenhower, mengumumkan bahawa Rowdy meninggal pada 30 Jun, 2017.

“Kami mahu berkongsi dengan anda semua yang telah mengikuti, disayangi dan disokong dalam segala macam cara yang Rowdy yang berharga dan dicintai dan menyertai pangkat di Syurga,” tulis Umbenhower dalam jawatannya. “Dia mempunyai hati yang terbesar dan kami akan meneruskan legasi dan misinya, dengan perselisihan singkat untuk pulih dari kerugian yang menyakitkan dan luar biasa kami.”

Bagi ibu bapa seperti Stephanie Adcock, salah satu cabaran paling besar untuk mempunyai anak dengan vitiligo – keadaan kulit yang menyebabkan patch putih kerana kehilangan pigmentasi – mengajar mereka untuk memeluk penampilan mereka dan merasa yakin dengan kulit mereka sendiri.

Anak lelaki Adcock, Carter, 8, telah didiagnosis dengan vitiligo pada umur 5 tahun, dan selepas menonton anaknya memeriksa kulitnya di cermin dan panik akibat kenaikan percikan putih, ibu Arkansas mengalami kerugian untuk membantu anaknya menangani perubahan dalam kulitnya.

Anjing dengan keadaan kulit membantu kanak-kanak belajar mencintai diri mereka sendiri

Apr.04.201700:51

“Sebagai seorang ibu, tiada apa yang boleh saya lakukan atau mengatakan itu akan membuatnya berasa lebih baik,” kata Adcock HARI INI. “Carter akan memberitahu saya setiap hari selepas sekolah bahawa dia membenci mukanya, tetapi itu sebelum kita tahu tentang Rowdy.”

Rowdy, makmal hitam berusia 14 tahun yang tinggal di Oregon dengan pemiliknya, Niki Umbenhower, mula menunjukkan tanda-tanda vitiligo ketika dia berusia 11 tahun. Umbenhower mengatakan dia pertama kali melihat kepingan-kepingan putih yang rosak di mata Rowdy, tetapi dengan cepat melihat pigmentasi kulitnya perubahan, menyebabkan bintik-bintik putih sepanjang bulunya hitam.

“Ia adalah satu peralihan yang gila-gilakan, dan kami tidak tahu apa yang berlaku,” kata Umbenhower, sambil menambah bahawa seorang doktor yang bekerja dengannya melihat foto Rowdy dan mencadangkan dia mungkin mempunyai vitiligo.

BERKAITAN: Layak menunggu: Anak lelaki dengan autisme akhirnya mendapat anjing khidmat untuk membantunya berkembang

Umbenhower berkata dia tidak terkejut dengan keadaan baru dan jarang Rowdy. Sejak dia seorang anak muda, Rowdy mempunyai banyak kemalangan dan insiden, dari sengaja meminum racun untuk ditembak oleh seorang pegawai polis semasa kejadian yang disalah anggap sebagai pencerobohan rumah.

“Terdapat banyak bahagian di sana yang membentuk sebahagian daripada kehidupan Rowdy,” kata Umbenhower. “Dan kemudian, vitiligo ini hanya icing pada kek untuk anjing yang luar biasa ini.”

CARTER & ROWDY SKIN PIGMENT BOND
Rowdy adalah makmal hitam berusia 14 tahun dari Oregon yang mula menunjukkan tanda-tanda vitiligo pada usia 11 tahun.Melanggan Agensi Berita / Elias Weiss Friedman, The Doggist

Umbenhower berkata selepas dihentikan terus-menerus di jalanan dan ditanya oleh penumpang tentang tanda-tanda unik Rowdy, dia memutuskan untuk berkongsi mukanya dengan dunia. Selepas berkongsi imej Rowdy dengan stesen berita tempatan, laporan berita tentang makmal itu menjadi virus. Tidak lama selepas itu, Umbenhower memulakan halaman Instagram dan Facebook untuk anjingnya, merasakan wajahnya yang unik akan membuat senyuman yang lain tersenyum.

“Orang ramai mula menghubungi saya dan memberitahu cerita tentang anak-anak mereka yang mempunyai vitiligo,” kata Umbenhower, menjelaskan bahawa dalam beberapa bulan, beliau telah dihubungi oleh Stella Pavlides, pengasas dan presiden Yayasan Penyelidikan Vitiligo Amerika (AVRF,) mengenai mendapatkan Rowdy yang terlibat dengan organisasi.

Sebelum membawa Rowdy di papan tulis sebagai maskot AVRF, Pavlides mahu memastikan vitiligo Rowdy. Umbenhower meminta bantuan dermatologi haiwan, yang melakukan biopsi untuk mengesahkan bahawa Rowdy memang, memang, mempunyai keadaan yang jarang berlaku.

“Saya menerima banyak e-mel daripada ibu bapa yang mempunyai anak-anak vitiligo, memberitahu saya bagaimana anak-anak mereka berkaitan dengan Rowdy,” kata Pavlides. “Saya juga menerima e-mel daripada orang dewasa dengan vitiligo mengatakan bagaimana membebaskannya adalah melihat Rowdy dengan patch putihnya. Ada sesuatu yang ajaib tentang anjing ini.”

BERKAITAN: Anak lelaki yang kehilangan kaki untuk kanser mengamalkan temannya yang sempurna: Anjing berkaki tiga

Emily Rothstein adalah seorang doktor haiwan yang bekerja dengan American College of Veterinary Dermatology. Menurut Rothstein, sementara tidak ada data khusus tentang kekerapan vitiligo dalam anjing, keadaannya sangat jarang berlaku.

“Masalah ini hanya kosmetik, dan walaupun haiwan kesayangan itu kelihatan berbeza, ia bukan masalah kesihatan,” jelas Rothstein. “Sebab itulah terdapat beberapa kajian baru-baru ini mengenai berapa kerap berlaku … beberapa pakar dermatologi, termasuk saya sendiri, boleh melihat 1 kes setiap 1 hingga 3 tahun.”

Vitiligo juga jarang berlaku pada manusia. Menurut ARVF, hanya 1 hingga 2 peratus daripada populasi yang dipengaruhi oleh vitiligo, dengan separuh kes didiagnosis antara umur 10 dan 30.

Anak perempuan Julie Brown, Ava, 10, didiagnosis dengan vitiligo pada usia 4 tahun. Brown berkata dia menemui akaun Instagram Rowdy dan segera meminta anak perempuannya bertemu dengan anjing itu. Selepas menghantar mesej kepada Umbenhower, kedua-duanya menyuarakan persahabatan.

“Sebagai seorang gadis muda, Ava sudah berurusan dengan isu-isu imej badan,” jelas ibu Kanada itu. “Sebagai ibu bapa kepada seorang kanak-kanak dengan vitiligo, ia adalah menakjubkan untuk mengetahui bahawa ada anjing yang menggemaskan untuk kanak-kanak ini untuk mencari.”

Stephanie Adcock juga menjangkau Umbenhower selepas melihat gambar Rowdy di Facebook.

“Sebaik sahaja saya membaca cerita tentang vitiligo, saya terpesona,” kata Adcock. “Saya fikir ini mungkin apa yang diperlukan oleh Carter untuk menaikkan harga dirinya dan menjadikannya lebih diterima, jadi saya memutuskan untuk menghubungi Niki.”

Ava Bright, 10, with Rowdy.
Ava Bright, 10, dengan Rowdy.Duduk! Tinggal fotografi hewan peliharaan

Setelah ikatan dengan dua ibu tersebut, Umbenhower memulakan kempen Road to Rowdy, mengumpul wang melalui akaun GoFundMe untuk membawa Ava dan Carter ke Oregon untuk bertemu Rowdy. Tidak lama selepas itu, kesihatan Rowdy mula gagal. Anjing itu mengalami penyitaan, dan gagal secara kognitif kerana usia tua.

“Masa adalah intipati bagi kedua-dua mereka untuk bertemu Rowdy,” jelas Umbenhower. “Saya membiarkan keluarga tahu bahawa kesihatan Rowdy baru-baru ini telah berubah menjadi lebih teruk dan saya tidak pasti seminit untuk mengetahui sama ada Rowdy akan terus hidup.”

Umbenhower kemudian mula menaikkan wang ke akaun GoFundMenya untuk menampung perbelanjaan perubatan Rowdy yang semakin meningkat. Selepas kedai berita tempatan berlari cerita tentang kempen Road to Rowdy, penderma tanpa nama yang menawarkan untuk menampung perbelanjaan keluarga Ava dan Carter, membolehkan mereka pergi ke Oregon untuk berjumpa dengan Rowdy.

Niki Umbenhower with Rowdy, Julie Brown, Ava, 10, Stephanie Adcock, and Carter, 8.
Niki Umbenhower dengan Rowdy, Julie Brown, Ava, 10, Stephanie Adcock, dan Carter, 8.Niki Umbenhower

Pada bulan Mac, kedua-dua kanak-kanak dan ibu mereka melawat Rowdy. Adcock berkata melihat anaknya dengan anjing itu adalah pengalaman yang luar biasa.

“Rowdy adalah orang yang sepenuhnya mengubah pandangan Carter, bukannya membenci kulitnya, dia belajar untuk menyukainya,” kata Adcock. “Selepas Rowdy mendapat perhatian positif dari seluruh dunia untuk vitiligo, Carter melihat bahawa dia juga boleh mendapat perhatian positif. Sekarang, dia juga menganggap kulit saya ‘membosankan’ kerana saya tidak mempunyai vitiligo.”

Brown berkata melihat anak perempuannya dengan Rowdy membawa dia menangis.

BERKAITAN: ‘Anjing Lama Saya’: Pengembaraan beberapa babak membawa kepada buku baru yang mengasyikkan

“Keyakinan gadis kecil saya melalui bumbung apabila dia berlutut dan mula memberikan ciuman Rowdy dan mengetuknya,” kata Brown. “Dia masih berseri-seri dengan kebanggaan, mengetahui bahawa dia adalah unik dan istimewa, dan dia berkongsi keadaan kulit yang sama seperti Rowdy.”

Carter and Ava with Rowdy on their recent visit to Oregon.
Carter dan Ava dengan Rowdy semasa lawatan mereka ke Oregon baru-baru ini.Duduk! Tinggal fotografi hewan peliharaan

Umbenhower berkata ketika masa depan Rowdy tidak pasti kerana kesihatannya, dia akan terus membiarkan orang yang ingin datang dan bertemu dengannya berbuat demikian. Dan, AVRF akan mengadakan persidangan tahunan mereka musim panas ini di Oregon, dengan harapan Rowdy akan cukup baik untuk hadir.

Jangan sekali-kali terlepas cerita tentang ibu bapa di TODAY.com! Daftarlah untuk surat berita kami di sini.

“Apabila saya fikir kita mempunyai keupayaan untuk menukar kehidupan kanak-kanak ini, saya fikir, ‘Kami benar-benar boleh melakukan sesuatu dengan ini,'” kata Umbenhower.

“Anjing saya adalah unik,” Umbenhower meneruskan. “Dia cantik – dan begitu juga setiap orang lain yang mempunyai keadaan ini. Anda hanya perlu melihat mereka seperti itu.”

Loading...