Taruhan terbaik untuk memecahkan tabiat disiplin yang buruk

OK, budak lelaki berusia 6 tahun dan 8 tahun berada di tempat duduk belakang kereta, diikat dan pulang dari sekolah. Dan kemudian ia bermula, “Ibu, bolehkah kita memandu dan mendapatkan beberapa kentang goreng dan soda? Huh, Mom … tolong, Mom … Saya mati dahaga dan dia kelaparan! Huh, huh, huh? “Ini hanya apa yang anda perlukan – anda mempunyai penglihatan yang tergesa-gesa di rumah, memunggah anak-anak lelaki dan memulakannya dengan kerja rumah mereka dengan makanan segera dari peti sejuk. Dan anda benar-benar tidak mempunyai wang tunai untuk menghabiskan makanan segera atau kecenderungan untuk memberikan sampah kepada anak-anak anda selepas makan sekolah.

Tetapi anda juga tidak berada dalam mood untuk serangan lisan yang sudah pasti akan menyangkal penafian yang tidak jelas, jadi anda melakukan apa sahaja tentang mana-mana ibu harried yang akan dilakukan – anda merungut dengan cepat “mungkin, kita akan melihat.” Baiklah, yang akan membelikan anda kira-kira 10 minit sehingga gerbang emas kelihatan, tetapi sekurang-kurangnya ia akan mengeluarkan anda dari garisan kereta dan di jalan tanpa hujah dari lelaki. manuver seperti yang anda lalui melalui semua makanan cepat saji dan masuk ke jalan masuk rumah. Sekarang anak-anak sangat marah kerana anda “berjanji” (dan ketika “mungkin” bermaksud “ya”?) dan tidak mengikuti melalui kata-kata anda, sekurang-kurangnya dari sudut pandangan mereka.

Bila mungkin benar-benar bermakna tidakSalah satu kesilapan disiplin yang paling kerap yang saya lihat ialah membuat ibu bapa cuba untuk mengatasi masalah dengan anak-anak mereka dengan mengatakan mungkin atau mungkin apabila mereka benar-benar tahu bahawa mereka tidak akan atau tidak boleh mematuhi permintaan itu. Mengapa kita melakukan ini? Nah, untuk membeli masa, itulah sebabnya! Kebanyakan orang tidak suka mengecewakan anak-anak mereka, dan tidak perlu bersabar, merengek dan memohon. Pada masa ini, mereka akan melakukan apa sahaja untuk mengelakkan tidak mengatakan, dan itulah apabila keseronokan bermula. Ia benar-benar hanya membelinya beberapa minit atau mungkin jam, dan kanak-kanak yang tidak dapat mengingat gigi mereka tidak pernah lupa apabila anda telah berkata mungkin kepada permintaan. Ia hanya fakta sifat manusia, tidak ada apa-apa yang anda lakukan salah. Ibu bapa mahu mengelakkan kekecohan dan anak-anak mahu apa yang mereka mahu apabila mereka mahu. Tulen dan mudah. 

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Sekiranya anda mahu anak-anak anda mengucapkan kata-kata yang mengganggu, tambahkan keberanian tidak apabila anda benar-benar bermaksud tidak, ambil flak sebentar dan kemudian gambarkan kesan negatif yang akan berlaku jika mereka tidak mengetuk! Sekiranya mereka tenang … hebat. Tetapi jika mereka tidak, mereka akan kehilangan keistimewaan untuk salah laku mereka.

Bila tidak mungkin benar-benar bermakna yaKemudian ada set minda ibu bapa yang mendorong anak-anak kacang – apabila permintaan mereka secara automatik ditolak dengan jelas dan bergema tidak dari ibu bapa yang benar-benar tidak memprosesnya. Sebaik sahaja Ibu atau Ayah mendengar “Hei, bolehkah kita … ..?” Anda katakan tidak tanpa benar-benar mendengar permintaan itu. Ia hampir seolah-olah anda berada di juruterbang automatik dan walaupun anak itu meminta sesuatu yang munasabah, anda telah menafikannya tanpa mendengar kanak-kanak itu keluar. Sudah tentu, kaedah itu tidak baik dengan tentera, kerana mereka merasakan anda tidak mendengar atau tidak peduli tentang perasaan, keinginan dan keinginan mereka.

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Dengar … fikirkanlah … dan jawab anak itu. Sekiranya anda benar-benar tidak dapat memberikan ya atau tidak pada saat itu, maka beritahu anak lelaki atau perempuan anda, “Saya memerlukan sedikit masa untuk memikirkannya” atau “Saya perlu bertanya kepada ayah anda apa yang dia mahu lakukan. Kami akan memberitahu anda selepas makan malam. “Jika kanak-kanak itu berfikir tentang memerlukan jawapan segera, biar dia tahu bahawa jawapannya akan tidak jika mereka menuntut tindak balas segera. Juga menyatakan bahawa ada peluang yang baik bahawa, memandangkan masa untuk berfikir, merancang dan menyemak jadual anda, anda benar-benar dapat mematuhi. Kemudian pilihan kanak-kanak sama ada untuk mendapatkan pintar dan memberikan anda masa untuk berfikir (dan mungkin pergi bersama dengan permintaan itu) atau untuk mendorong anda ke dalam lutut tidak kerana anda tidak dapat menarik nafas dan mempertimbangkan semua kemungkinan. Kebanyakan kanak-kanak merasa senang menunggu jawapan jika anda memberi mereka pasti masa dengan mana anda akan kembali kepada mereka.

Apabila menjerit adalah tindak balas pertama anda
Adakah anda bertukar menjadi penyerang yang anda selalu kata anda tidak akan pernah menjadi? Adakah anda tegas dengan tegas sebagai reaksi lutut kepada kekasaran atau salah laku anak anda? Atau adakah anda mengatakan perkara-perkara yang, ketika mereka keluar dari mulut anda, anda menyesal mengatakan? Nah, gabungkan kelab itu, kerana ramai ibu bapa mendapati diri mereka berkelakuan dengan cara untuk anak-anak mereka bahawa mereka malu untuk mengakui. Kanak-kanak mempunyai cara untuk menolak butang panas kami, dan beberapa kanak-kanak lebih baik! Tetapi, itu tidak menafikan kesan negatif yang menjerit, menegur dalam nada suara jahat, atau memanggil nama-nama kanak-kanak (bodoh, tidak bertanggungjawab, malas) atas harga diri anak anda. Komen yang menyakitkan boleh meminta maaf, tetapi mereka tidak pernah dilupakan, atau diampuni. Kanak-kanak menjadi marah apabila mereka menjerit, dan jarang sekali ini adalah cara yang berkesan untuk mendapatkan perhatian anak anda, dan dengan itu kemungkinan perubahan tingkah laku.

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Walaupun mungkin kelihatan lebih mudah pada masa ini untuk berteriak pada anak, atau memanggilnya malas atau tidak bertanggungjawab (walaupun perbuatannya malas atau tidak bertanggungjawab), janganlah menyerah kepada dorongan. Sebagai orang dewasa, anda mempunyai kawalan ke atas apa yang keluar dari mulut anda, tetapi mungkin tidak mudah untuk mengendalikannya. Jika anda melihat bahawa anda menjadi penyerang, bekerjalah untuk menghentikan diri anda kerana anda merasakan darah anda mula mendidih. Anda tahu perasaan itu, apabila anda hanya mahu meniup atas anda kerana sekali lagi, jus anggur telah tumpah pada permaidani dan anda telah memberitahu anak-anak sekurang-kurangnya satu juta kali untuk tidak mengeluarkannya dari dapur. Menjerit dengan jelas tidak berfungsi, atau peraturan jus (“hanya di dapur”) akan diikuti.

Sebaliknya, kira-kira hingga 10, pergi ke bilik mandi dan basuh muka anda, atau siapkan anak semasa anda memutuskan apa yang perlu dilakukan. Akibatnya mungkin anak perempuan anda perlu mencuba membersihkan keadaan huru-hara, menyumbangkan wang untuk menyewa pembersih permaidani, atau melakukan tugas tambahan pada hujung minggu semasa anda membersihkan karpet. Atau, jika anda menggunakan sistem pengurusan tingkah laku (yang saya sangat mengesyorkan kepada semua keluarga), berikan demerit kanak-kanak itu, dan salah laku yang mungkin mengakibatkan kehilangan semua keistimewaan pada hari itu dan elaun harian. Jika anda benar-benar tidak dapat membuat keputusan yang masuk akal pada masa ini, beritahu anak anda bahawa akan ada peristiwa negatif yang penting yang berlaku pada hari itu, tetapi anda akan kembali kepadanya selepas makan malam dengan keputusan itu. Waktu membeli memberi anda ruang untuk menyejukkan diri, membolehkan anak makan rebus mengenai kemungkinan akibatnya, dan anda tidak perlu menggunakan jeritan yang tidak berkesan atau memanggil nama.

Ingat, jika berteriak benar-benar bekerja dengan kanak-kanak, kami tidak akan berteriak pada anak-anak kita kerap, kerana ia akan mengubah tingkah laku mereka. Kerana ia biasanya tidak berfungsi (kanak-kanak menjadi kebal terhadap penyangak), anda membuang masa dan tali vokal anda, menegaskan diri anda tidak perlu, dan membuat diri anda merasa bersalah kerana tingkah laku anda agak terkawal.

Bila akibatnya tidak penting
Sudah terlalu biasa apabila kita diberi preskripsi 10 hari untuk, katakan, jangkitan pernafasan atas, untuk berhenti mengambil meds selepas tujuh hari apabila gejala kelihatan semakin berkurangan dan kami berasa lebih baik. Tetapi, terlalu kerap kami mendapati diri kami kembali ke pejabat doktor minggu depan kerana rejimen ubat yang disiram tidak berfungsi dan satu lagi pusingan antibiotik teratur. Analogi dengan keadaan itu menggunakan air yang disiram, akibat yang tidak berkesan dengan anak-anak kita. Begitu ramai ibu bapa mengambil masa terlalu singkat, atau masa keluar di bilik tidur dengan pemain CD kanak-kanak, TV atau mainan yang ada. Atau, mereka mengambil keistimewaan elektronik (apa-apa yang dipasangkan ke dinding atau menggunakan bateri) selama satu atau dua jam, di mana kanak-kanak itu mudah terganggu dengan bermain dengan adik-beradik atau menikmati permainan papan.

Pada sisi ganjaran akibatnya, banyak orang menggunakan keistimewaan seperti wortel yang meleleh yang bukanlah masalah besar untuk anak-anak mereka (perjalanan ke perpustakaan, 50 sen setiap hari untuk seorang anak berusia 14 tahun). Sudah tentu akibat-akibat ini tidak akan mendapat perhatian kanak-kanak, mereka tidak begitu penting! Baru-baru ini saya bercakap dengan graduan keempat yang memberitahu saya bahawa satu-satunya akibat yang berlaku di sekolah kerana tidak mengubah kerja rumah ialah “kadnya dibalik” (dari hijau ke kuning dan kemudian ke merah). Apabila saya bertanya apa yang berlaku jika hari berakhir dengan kad merah, dia menyatakan bahawa “tiada apa yang berlaku … itulah sebabnya saya tidak peduli untuk melakukan kerja rumah saya.” Jawapan yang salah, tetapi jujur ​​dari sudut pandangan kanak-kanak!

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Buat konsekuensi balas. Jika mereka tidak mendapat perhatian kanak-kanak, anda membazirkan masa anda. Waktu keluar mungkin berada di dalam dewan yang tenang untuk dilanjutkan tempoh masa. Ketahui anak anda – jika 5 minit di kerusi pemikiran melakukan silap mata (tingkah laku yang lebih baik berikut) maka itu bagus untuk digunakan. Tetapi sesetengah kanak-kanak, yang lebih hebat, mungkin memerlukan 15, 20 atau 30 minit masa lapang di dewan, bilik mandi atau tempat yang selamat, tetapi membosankan. Sekiranya anak anda hidup untuk TV, permainan video dan muzik, kemudian ambil semua elektronik untuk 24 jam akan datang. Letakkan nota melekit pada peti sejuk anda untuk mengingatkan anda pada keesokan harinya bahawa elektronik dilarang. Jangan bergantung kepada Junior untuk mengingatkan anda!

Buat ganjaran menarik juga. Bangkitkan elaun harian untuk kerja-kerja yang dilakukan dan tingkah laku yang baik, ke peringkat yang mendapat perhatian anak lelaki atau anak perempuan anda tetapi masih dalam cara kewangan anda. Dan biarkan mereka membelanjakan wang seperti yang mereka mahu (pembelian mesti sah, selamat dan dibenarkan di rumah anda). Terlalu banyak peraturan dan sekatan tentang penggunaan air wang mereka ke bawah keberkesanan elaun. Sekiranya anda menggunakan keistimewaan, buatlah mereka menarik untuk keinginan anak anda masing-masing – sesetengah kanak-kanak suka melancong ke Chuck E. Cheese, sementara yang lain lebih suka pergi ke zoo, menyewa video, atau mempunyai teman menghabiskan malam.

Apabila terlalu banyak bercakap dan tidak cukup tindakan
Saya tidak dapat memberitahu anda bilangan pelanggan anak saya yang mengadu bahawa ibu bapa mereka yak, yak, yak … kuliah, syarahan, kuliah tetapi benar-benar tidak melakukan apa-apa mengenai tingkah laku kanak-kanak atau tindakan. Banyak ancaman tanpa banyak tindak balas adalah resipi untuk bencana keluarga, tetapi itulah berapa banyak ibu bapa yang mendisiplinkan anak-anak mereka. Ceramah adalah murah, dan percayalah kepada saya, ia tidak benar-benar didengar. Kanak-kanak boleh menulis disertasi tentang bahaya melompat di atas sofa atau kehabisan jalan tanpa melihat kedua-dua cara. Dia mendengar kuliah banyak, banyak kali. Tetapi itu tidak bermakna pengkalan akan mengubah kelakuannya. 

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Apabila anda membuat peraturan, berpegang kepadanya. Jelas menyatakan (dalam 25 perkataan atau kurang, ya … mengira mereka!) Apa yang anak lakukan untuk memecahkan peraturan (memusnahkan pakaian kotor di belakang katil) dan apa yang akan pasti berlaku pada masa yang akan datang (dia perlu melipat pakaian seluruh keluarga dengan 7 pg). Pastikan ia pendek, membuat hubungan mata dengan kanak-kanak semasa menerangkan urutan peristiwa, dan teruskan. Jangan belanjakan perkara itu – kanak-kanak itu mendengar anda dan kini perlu memutuskan sama ada anda akan mengikuti dengan akibatnya, dan jika dia percaya bahawa anda akan, sama ada akibatnya cukup mencemaskan untuk memotivasi dia untuk berhenti memusnahkan pakaiannya di belakang katil. Jika ia berfungsi, hebat. Beralih ke bahagian seterusnya hari ini. Sekiranya tidak, dan kaus kaki dan kemeja yang jahat itu mencipta bau yang berbeza, membuatnya bersih dan, semasa dia berada di atasnya, kali ganda semua orang pakaian yang berada di pengering pada hari itu. Akhir cerita. Tiada ifs, ors atau buts – dan tidak ada kuliah lagi atau mengenainya!

Apabila anda mempersoalkan dan bukannya meminta
Menanya seorang remaja berusia 7 tahun “Adakah anda ingin mematikan rancangan TV kegemaran anda dan mandi sekarang?” Kemungkinan besar akan dipenuhi dengan sama ada “tiada “ atau hanya dengan senyap. Anda telah diabaikan lagi. Membiasakan diri. Anda seorang ibu bapa! Oleh bertanya bukannya oleh meminta tingkah laku dari anak anda, anda secara literal memberikannya pilihan sama ada untuk mematuhi atau tidak. Jika itu berlaku dan anda benar-benar tidak peduli jika anak mandi pada masa itu, maka pernyataan anda baik-baik saja. Tetapi jika apa yang anda benar-benar maksudnya adalah “Sarah, saya mahu anda mematikan TV dan melompat di bilik mandi, hampir tidur”, maka anda perlu menyatakannya sebagai permintaan atau tuntutan, menjadikannya jelas kepada kanak-kanak yang meletakkannya kemudian bukan pilihan.

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Hentikan dan berfikir sebelum bercakap, dan gunakan bahasa yang betul. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang dilakukan pada atau pada masa tertentu, maka nyatakan secara pasti – betul-betul apa yang anda mahu, dan mula atau siap pada masa tertentu. Saya telah mendapati bahawa kebanyakan kanak-kanak, apabila diminta melakukan sesuatu, biasanya mahu melepaskannya sehingga masa yang lebih mudah, yang juga tidak boleh dilakukan. Jadi, ambil pilihan itu – yang menyatakan “Sila masuk ke dalam tab sebelum jam 8:30 pagi. (atau “mengalahkan pembuka selama 10 minit” jika anda menggunakan sistem itu). Anda boleh membaca di tempat tidur selepas itu selama beberapa minit, dan kemudian saya akan menemui anda. “Jelas dan mudah. Jika kanak-kanak itu tidak mematuhi permintaan anda (dan ingat, itu bukan persoalan, ia tidak boleh dirunding), memberi akibat (tiada TV pada hari berikutnya atau kehilangan waktu bermain luar). Dan pastikan anda mengikuti dengan akibatnya dengan meninggalkan diri anda nota peringatan untuk hari berikutnya.

Bila sekarang bermakna setiap kaliSatu kebiasaan disiplin yang tidak sama berlaku apabila ibu bapa berada kabur dari segi apabila sesuatu perkara akan berlaku atau akan dicapai. Sebagai orang dewasa, kita cukup tahu bahawa apabila kita meminta seseorang melakukan sesuatu sekarang, ia saling bersetuju bahawa itu bermakna “pada ini masa, “atau” dalam masa beberapa minit. “Tetapi anak-anak tidak mendapatnya, terutamanya kerana mereka tidak mahu terganggu apabila melakukan sesuatu yang menarik kepada mereka, sebaliknya memalingkan perhatian dan usaha mereka untuk mencapai sesuatu yang tidak mungkin bersenang-senang (seperti menyelesaikan kerja rumah). Kanak-kanak akan dengan tekun berhujah, dan kadang-kadang agak meyakinkan, bahawa mereka “hendak melakukannya, dalam perjalanan mereka, hanya bersiap untuk bangun dan mencuci tangan mereka, matikan TV, selesaikan kerja rumah mereka” … apa sahaja. Kebenarannya adalah bahawa kebanyakan masa mereka menanggalkan perkara yang tidak dapat dielakkan sehingga minit terakhir, atau sehingga bengkak Mom semakin kuat atau sudah tiba masanya untuk masuk ke dalam kereta dan pergi ke sekolah.

Cara yang berkesan untuk mengatasinya:
Dapatkan pemasa undur digital mudah alih dan gunakannya! Kanak-kanak bertindak balas dengan baik untuk “mengalahkan buzzer,” dan akan hampir selalu mematuhi dan bergerak apabila anda membuat permintaan anda. Gunakan pemasa untuk memasukkannya ke bilik mandi, keluar dari bilik mandi, berpakaian pada waktu, keluar ke kereta untuk membantu anda membawa barangan runcit atau memulakan kerja rumah mereka. Kanak-kanak berkembang maju dalam struktur, dan masa adalah salah satu cara hidup yang paling ketara untuk mengatur hari itu. Ia juga cara yang paling baik untuk mendisiplinkan anak-anak anda. Nyatakan apa yang perlu dicapai, berikan had masa, nyatakan akibat yang akan berlaku jika tidak selesai pada waktu … dan tetapkan buzzer tersebut. Kehidupan baik dengan pemasa – anak-anak tidak boleh mengadu bahawa anda tidak memberi amaran kepada mereka, dan yang terbaik, ia berfungsi!

Dr Ruth Peters adalah ahli psikologi klinikal dan penyumbang tetap kepada “Hari ini.” Untuk maklumat lanjut, anda boleh melawat laman webnya di . hak cipta ©2006 oleh Ruth A. Peters, Ph.D. Hak cipta terpelihara.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat psikologi atau perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan diri mereka dan anak-anak mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor, pakar psikiatri atau psikoterapis.

Loading...