Siapakah bos? Ibu Chris Rock

Rose Rock pasti tahu satu atau dua perkara mengenai keibubapaan. Ibu pelawak Chris Rock mengatakan bahawa satu kunci untuk menjaga anak-anak dalam talian adalah untuk mengisytiharkan: “Saya bos. Saya bukan kawan anda. ”

Semua hujan batu Mama. Walaupun dia telah menaikkan 10 anaknya dan menjaga 17 anak angkat, ibu ini tidak pernah berhenti memberi nasihat.

Dan dia menyebarkan pelajarannya jauh melalui rancangan radionya, “The Mom Show,” dan dalam buku barunya “Kaedah Mama Rock: Sepuluh Pelajaran untuk Meningkatkan Rumah Anak Sukses.”

“Orang ramai terus bertanya kepada saya berulang kali, ‘Bagaimanakah kamu menaikkan banyak anak itu?'” Kata Mama Rock dalam wawancara telefon dengan TODAYshow.com. “Atau mereka memberitahu saya, ‘Saya mendengar apabila anda bercakap dengan anak-anak anda tentang etika kerja.'”

Malah, maklum balas ini adalah salah satu sebab utama beliau menulis buku itu. Jadi, Mama Rock selalu tahu anaknya akan menjadi nama rumah tangga?

“Saya tahu Chris akan menjadi terkenal,” katanya. “Saya fikir ia akan kerana tulisannya. Di dalamnya dia mempunyai sebuah buku, mungkin juga sebuah Pulitzer. ”

Dan perasaan peribadinya tidak terpakai hanya kepada Chris; mereka memohon kepada semua anaknya.

“Saya membesarkan mereka untuk menjadi hebat. Hebat tidak bermaksud menjadi bintang filem atau artis. Maksudnya menjadi orang yang hebat. “Sudah jelas mengapa Mama Rock membuat kerjaya sebagai pendidik. Dia sentiasa mengajar, menyokong dan membantu orang lain.

Apa yang bermula sebagai pekerjaan mengajar untuk membantu ibu bapanya dan keluar dari Jim Crow South Carolina akhirnya menjadi panggilannya yang benar. Selama 17 tahun dia mengajar dan mengendalikan pusat penjagaan sekolah prasekolah dan hari, pertama di New York dan kemudian kembali ke South Carolina.

“Menjadi seorang guru adalah apa yang saya sepatutnya lakukan,” katanya.

Banyak pengalaman peribadi Mama Rock yang membentuk dinamik kelasnya serta gaya mengajarnya.

“Saya dibesarkan dalam masa di mana guru tidak benar-benar diajar untuk mengambil berat tentang anak-anak. Belakang kemudian anak-anak hitam digemari jika anda berkulit terang, mempunyai rambut panjang dan berpakaian dengan baik. Saya mempunyai kulit cahaya dan rambut panjang, tetapi bukan pakaian.

“Apabila saya menjadi guru, saya berkata saya akan menyukai semua kanak-kanak yang kotor. Setiap hari saya memastikan sentiasa mempunyai beg ping dengan sabun dan pakaian tambahan supaya saya dapat menangkap kanak-kanak itu di pintu.”

Rose Rock mempunyai hadiah – keupayaan untuk melihat di luar permukaan kanak-kanak untuk melihat potensi sebenar mereka. Ketika dia melihat anak-anak kotor di bilik darinya, dia tidak menyalahkan ibu bapa mereka atau menolaknya. Sebaliknya, dia membantu mereka. Dia masih menolong, sebagai pengasas Rock This 619, organisasi pemupukan belia bukan keuntungan. (Nama itu berasal dari rumah di mana dia membesarkan anak-anaknya, 619 Decatur Street di bahagian Bedford-Stuyvesant di Brooklyn, juga rumah kepada keluarga Rock fiktif di CW sitcom CW ‘Semua orang Benci Chris’) Walaupun kerjaya ajarannya telah berakhir dan semua anaknya telah dewasa dan berpindah, kegembiraan sebagai seorang ibu tidak pernah memudar untuk Rose Rock.

“Jika saya dapat menghidupkan semula jam, saya akan kembali ke 619 Decatur Street, memasak di dapur sementara anak-anak duduk di atas meja melakukan kerja rumah mereka. Itulah masa terbaik dalam hidup saya. “