Set Lego baru mempunyai bapa tinggal di rumah dan ibu bekerja

Lelaki muda yang paling baru di Lego ini memberi tumpuan kepada membina rumah yang bahagia.

Dalam usaha untuk “mencerminkan dunia yang kita hidup hari ini,” Lego sedang melancarkan ayah yang tinggal di rumah dan bekerja minifigures ibu sebagai sebahagian daripada garisan Lego City mereka, yang bermula pada Pameran Mainan New York pada hari Khamis.

Walaupun ibu bekerja memakai pakaian profesional, ayah tinggal di rumah batu janggut, lengkap dengan bayi di kereta dorong dan botol.

GERMANY-TOYS-LEGO
Barisan baru patung Lego termasuk bapa tinggal di rumah dan watak ibu kerja.Daniel Karmann / AFP-Getty Images

RELATED: Lego mengeluarkan minifigure yang menggunakan kerusi roda

Oleh kerana bilangan bapa yang tinggal di rumah dengan anak-anak mereka telah hampir dua kali ganda sejak tahun 1989, menurut Pusat Penyelidikan Pew, syarikat mainan sedang berusaha untuk bersaing dengan zaman.

“Kita perlu bersesuaian dengan dunia di sekeliling kita,” kata presiden Lego, Soren Torp Laursen kepada Fortune. “Kami tidak menanggapi tuntutan daripada sesiapa sahaja, kami cuba menggambarkan dunia di sekitar kami dan mendengar pangkalan pengguna kami.”

Dalam petisyen Change.org, Melissa Wardy, pengarang dan pengasas bersama The Brave Girls Alliance, menggesa Lego untuk keluar dengan siri saintis wanita, dengan menyatakan bahawa watak wanita hanya membentuk 16 peratus daripada semua set Lego.

BERKAITAN: Beau Ken mendapat ‘Dad bod,’ makeovers hipster dari Lyst tapak ping

“Gadis tidak boleh melihat apa yang tidak dapat mereka lihat dan kami meminta lebih banyak contoh gadis dan wanita yang meraikan akal, keberanian dan kreativiti kami,” tulis Wardy dalam petisyennya, yang menerima lebih daripada 40,000 tandatangan.

Barisan Lego City yang penuh, yang juga termasuk seorang lelaki muda di kerusi roda, ditetapkan untuk dijual pada bulan Jun.