‘Seseorang peduli’: Pakaian perkahwinan yang disumbangkan menjadi ‘gaun malaikat’ untuk bayi yang mati

Lisa Grubbs berasa marah melihat keluarga yang mengalami kehilangan bayi di hospital yang memetik sampah pakaian yang disumbangkan untuk mencari sesuatu untuk dipakai anak mereka pada momen terakhir mereka bersama.

Kadang-kadang pakaian yang mereka temukan terlalu besar; masa lain, tidak sesuai untuk masa kesedihan.

“Ia melanda saya sebagai sangat salah bahawa itu adalah apa yang mereka perlu lakukan pada salah satu masa paling gelap dalam kehidupan mereka,” kata Grubbs, pengasas NICU Helping Hands, sebuah organisasi yang memberi sokongan kepada keluarga yang mempunyai bayi pramatang.

Bermula dengan gaun perkahwinannya sendiri pada musim panas lalu, kumpulan bukan untungnya di Fort Worth, Texas, memulakan program dengan penuh kasih sayang mengubah gaun pengantin menjadi gaun “malaikat”, pakaian yang dikurung secara individu dengan puisi dan kenang-kenangan, dan diberikan kepada keluarga untuk mereka bayi memakai untuk gambar akhir atau pengebumian.

“Bayi ini tidak mendapat tangan saya atau sesuatu yang disumbangkan,” kata Grubbs. “Ia adalah pakaian yang unik dan unik.”

Grubbs, 44, mengatakan ia menghiburkan ibu bapa untuk dapat berpakaian bayi mereka dengan sesuatu yang istimewa dan buatan tangan, pakaian yang pernah mewakili harapan dan kebahagiaan perkahwinan baru.

“Kami bercakap tentang kali terakhir mereka memegang bayi mereka dan apa yang mereka berikan kepada bayi mereka,” kata Grubbs, ibu kepada empat orang. “Ia adalah tindakan peribadi terakhir sebagai ibu bapa, perkara terakhir yang anda lakukan untuk anak anda.”

Setiap gaun perkahwinan menghasilkan sekitar 12 hingga 20 gaun malaikat. Selepas posting Facebook mencari lebih banyak pakaian pengantin tahun lepas, NICU Helping Hands menerima kira-kira 40 bahawa segelintir penjahit sukarelawan bertukar menjadi gaun malaikat. Mereka disumbangkan kepada Pusat Perubatan Baylor All Saints, di mana suami Grubbs adalah ahli neonatologi, untuk diedarkan kepada keluarga secara percuma.

Sejak cerita pada akhir bulan Mac, usaha Grubbs meletup, dengan kira-kira 2,500 gaun pengantin yang mengalir dari seluruh negara, dan 300 lagi pembetung menawarkan karyanya.

Dengan itu, NICU Helping Hands memutuskan untuk menawarkan gaun malaikat ke hospital-hospital di seluruh negara, dan telah menerima permintaan dari sekurang-kurangnya sembilan institusi. Walaupun orang lain menawarkan gaun malaikat, Grubbs percaya kumpulannya adalah orang pertama yang menyediakan mereka secara nasional.

Setiap Angel Gown is presented to the family in simple, white boxes and white tissue paper.
Setiap Angel Gown dibentangkan kepada keluarga dalam kotak putih, putih dan tisu putih yang mudah.
NICU Membantu Tangan / Hari Ini

Di Texas, gaun itu dicipta untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan dalam saiz yang berkisar dari pemasangan yang paling kecil kepada bayi jangka pendek. Mereka adalah untuk bayi yang tidak akan meninggalkan hospital, bayi yang mengalami kecacatan kelahiran, komplikasi dari peringkat awal atau mati. Grubbs mengatakan keperluan untuk gaun adalah hebat. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, pada tahun 2010 terdapat 24,572 kematian bayi di A.S., kanak-kanak yang meninggal sebelum hari pertama mereka dari sebarang sebab.

Di Baylor, ahli kakitangan hospital menawarkan setiap keluarga beberapa gaun, yang membolehkan mereka memilih yang sesuai untuk mereka. “Mereka memilih gaun anak mereka akan dikebumikan,” kata Grubbs. “Kami merasakan penghormatan bahawa kanak-kanak dan penghormatan kehilangan keluarga itu.”

Amy Vickers, pembetung sukarelawan di Fort Worth, tidak pernah kehilangan seorang kanak-kanak tetapi telah melihat kerugian sedemikian ketika dia bekerja sebagai jururawat unit rawatan rapi neonatal. Dia tahu betapa kecilnya bayi-bayi itu, dan tahun-tahun yang lalu, mengingati bahawa tidak ada lagi keluarga untuk berpakaian mereka selain daripada kain kecil kecil atau lampin.

“Saya benar-benar suka mengetahui bahawa apa yang saya lakukan mungkin memenuhi keperluan kecil yang mereka miliki di lautan besar ini,” kata Vickers, yang berusia 50 tahun dan mempunyai dua orang anak. “Saya tahu ia tidak menjadikannya lebih baik, tetapi ia hanya satu cara yang mereka tahu seseorang peduli bahawa bayi mereka berada di sini.”

Banyak gaun perkahwinan yang disumbangkan datang dengan nota yang dilampirkan kepada mereka, menceritakan kisah kehilangan pemilik. Atau orang berkongsi kenangan mereka secara peribadi.

“Kami mempunyai wanita yang lebih tua yang membawa gaun vintage mereka dengan mengatakan ‘Saya mempunyai bayi yang meninggal yang saya tidak pernah melihat dan saya ingin memberikan pakaian saya untuk seorang ibu untuk mengebumikan anaknya dalam’,” Grubbs teringat.

Seorang lelaki yang lebih tua mengambil gaun isterinya lewat dari loteng, dan berkata dia tahu dia akan mahu ia disumbangkan; pasangan itu mempunyai bayi yang masih melahirkan bertahun-tahun yang lalu.

“Ramai, ramai wanita yang telah menyumbangkan gaun telah kehilangan seorang anak, kebanyakan mereka juga mengalami keguguran,” kata Grubbs.

“Ia menjadi bulatan penuh,” katanya. “Ia bermula dari awal dan berakhir dengan kehidupan itu.”

Ingin membantu? Untuk maklumat lanjut mengenai NICU Helping Hands dan program gaun malaikat mereka, klik di sini pergi ke laman web mereka.