Serena Williams mencerminkan komplikasi pasca kelahiran: ‘Ia menjadikan saya lebih kuat’

Walaupun dia biasanya bersaing sebagai pemain perseorangan di mahkamah, juara tenis dan bintang pertandingan Vogue Serena Williams adalah pemain pasukan ketika datang ke dunia keibubapaan.

Selepas mendedahkan ketakutan perubatan pasca penyampaiannya dalam isu Februari Vogue, Williams mengambil Facebook pada hari Isnin untuk berkongsi keprihatinannya mengenai penjagaan kesihatan wanita dan mengucapkan terima kasih kepada peminat atas sambutan inspirasi mereka terhadap cerita peribadinya.

“Saya tidak menjangkakan bahawa berkongsi kisah keluarga kelahiran Olympia dan semua komplikasi selepas saya melahirkan akan memulakan perbincangan seperti wanita – terutamanya wanita kulit hitam – yang menghadapi komplikasi yang sama dan wanita yang masalahnya tidak diselesaikan, “Williams menonjolkan video yang menggemari anak perempuannya yang berusia 4 bulan, Alexis Olympia Ohanian Jr.

Williams memetik laporan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) yang mengatakan bahawa wanita kulit hitam adalah tiga hingga empat kali lebih mungkin mengalami kematian yang berkaitan dengan kehamilan daripada wanita putih.

“Kami mempunyai banyak kerja untuk menjadi sebuah negara dan saya harap kisah saya dapat memberi inspirasi kepada perbualan yang dapat menghalang kita untuk merapatkan jurang ini,” tulis Williams. “Biar saya jelas: SETIAP ibu, tanpa mengira kaum, atau latar belakang layak mendapat kehamilan yang sihat dan melahirkan anak. Saya secara peribadi mahu semua wanita dari semua warna mempunyai pengalaman terbaik yang mereka dapat. “

Wanita di A.S. lebih cenderung untuk mati akibat bersalin atau sebab yang berkaitan dengan kehamilan daripada wanita lain di negara berpendapatan tinggi, menurut CDC.

Setelah menjalani rawatan kecemasan selepas bersalin kerana darah beku, Williams mencerminkan apa yang dia alami.

“Pengalaman peribadi saya tidak hebat tetapi pengalaman saya dan saya gembira ia berlaku kepada saya. Ia menjadikan saya lebih kuat dan ia membuatkan saya menghargai wanita – kedua-dua wanita dengan dan tanpa kanak-kanak – lebih banyak lagi. Kami berkuasa !!! “

Serena Williams menarik diri daripada Terbuka Australia

05.05.201800:31

Williams berasa bersyukur kerana reaksi terhadap cerita Vogue itu.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua yang telah membuka melalui komen dalam talian dan platform lain untuk memberitahu cerita anda. Saya menggalakkan anda untuk terus menceritakan kisah-kisah itu, “kata Williams. “Ini membantu. Kami boleh membantu orang lain. Suara kami adalah kuasa kami. “