‘Sendiri Hanukkah Elf’ memberi anak-anak Yahudi hubungan mereka sendiri ke Santa

Bergerak, Elf di Shelf dan Mensch di bangku: ada elf baru di bandar. Musim sejuk ini, sebagai malam pertama Hanukkah dan Hawa Krismas bertepatan buat kali pertama sejak tahun 1978, Buku Kanak-kanak Bloomsbury memperkenalkan Shmelf the Hanukkah Elf dalam usaha untuk mengejar perpecahan antara kedua-dua cuti untuk kanak-kanak Yahudi yang hidup di dunia yang dikuasai oleh budaya semua benda Santa.

Pencipta dan pengarang Shmelf, Greg Wolfe, memberitahu KANAK-KANAK HARI INI bahawa idea untuk Shmelf berasal daripada anaknya sendiri, Connor, sekarang 7, bertanya, “Adakah Santa tahu siapa saya?”

Shmelf the Hanukkah Elf
“Pengerusi Eluk Hanukkah”, Greg Wolfe, berharap ia akan menjembatani perpecahan antara Hanukkah dan Krismas untuk kanak-kanak tahun ini, ketika kedua cuti bertepatan untuk pertama kalinya sejak tahun 1959.Buku Kanak-kanak Bloomsbury

Walaupun Wolfe dan isterinya, Julie, yang tinggal di Valencia, California, “mungkin keluarga Yahudi paling Kristian yang pernah anda temui – kami memasang lampu, menggantung stoking, mempunyai kue dan susu menunggu Santa,” kata mereka. upacara pokok Krismas dan “masih sangat Yahudi,” kata Wolfe, “jadi Hanukkah adalah percutian kami.”

Tetapi apabila anak mereka semakin tua dan lebih menyedari perbezaan dalam cuti, Wolfe berkata, “Saya menyedari sesuatu yang sangat penting mengenai kanak-kanak dan Santa: tidak kira sama ada anda meraikan Krismas, ketika anda masih kecil di Amerika, Santa Claus EXISTS Dia di TV, dia di pusat membeli-belah – dia juga di Disneyland! “

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan buletin TODAY! Daftar di sini

Wolfe, seorang guru sejarah sekolah tinggi di sebuah sekolah untuk belia berisiko, berkata soalan anaknya tentang Santa menunjukkan kepadanya “terdapat banyak anak Yahudi di dunia ini yang tidak dapat dikunjungi oleh Santa setiap tahun seperti mereka Rakan-rakan Kristian lakukan, “dan mereka juga mungkin hairan mengapa, sama seperti anaknya.

Masukkan kisah Shmelf, seorang elf Kutub Utara yang mengambil minat terhadap anak-anak Yahudi di dunia dan melawat rumah orang Yahudi untuk mempelajari semua tentang Hanukkah. Apabila dia memberitahu Santa apa yang dia pelajari, Santa memberitahu Shmelf, “‘Hanukkah adalah masa untuk keluarga dan lagu, / Untuk kegembiraan dan tradisi – di mana anda berada! / Saya telah membuat keputusan: di Hanukkah anda akan mengembara dunia / Membawa sihir dan kegembiraan kepada setiap lelaki dan setiap gadis. ” Dia memberi hadiah kepada diri sendiri dengan pakaian elf biru dan putih khas, giringnya sendiri, dan “rusa Yahudi dengan nama Asher,” dan Shmelf menjadi jambatan yang mungkin untuk mitos Santa yang ada di mana-mana untuk keluarga Yahudi yang mengalu-alukan dia ke rumah mereka.

Wolfe berkata beliau mahu mencipta watak, “Duta khas Santa untuk anak-anak Yahudi,” yang dapat memahami dan suka Hanukkah sementara juga menjadi pautan kepada “Dunia Krismas” yang lebih besar yang berlaku di sekitar mereka setiap tahun. “Dia seorang elf yang membuat anak-anak Yahudi menyedari mereka masih boleh mempunyai idea tentang Santa Claus ketika masih mengasihi dan menghargai budaya dan tradisi mereka sendiri,” kata Wolfe..

Shmelf the Hanukkah Elf
Penciptaan “Penciptaan Sendiri” Greg Wolfe dan anaknya, Connor.Diberkati oleh Julie Sherman Wolfe

Wolfe berkata adalah penting baginya bahawa Shmelf mungkin menjadi sebahagian daripada tradisi bercuti untuk ibu bapa dan anak-anak mereka yang dia suka membesar: “malam musim sejuk apabila keluarga kami akan bersama-sama dan menyalakan lilin, mencium latkes memasak di dapur sambil kami bermain dengan dwarf kami dan gobbling coklat coklat, dan siapa yang boleh melupakan hadiah? “

Tidak seperti maskot percutian lain seperti Elf yang terkenal dan Mensch, cerita Shmelf, digambarkan oleh Howard McWilliam, menggabungkan unsur-unsur tradisi budaya Kristian dan Yahudi. Tetapi perbezaan yang paling besar adalah bahawa Shmelf tidak ada untuk mengawal kelakuan kanak-kanak. Memandangkan Santa bukan orang yang membawa hadiah kepada anak-anak Yahudi, tidak ada “spimaster” untuk melaporkannya semula, Wolfe menjelaskan, menjadikan Shmelf lebih daripada “semangat kebahagiaan bebas” dan kurang mata-mata.

“Anak-anak Yahudi tahu bahawa ibu bapa mereka memberi mereka hadiah, jadi ideanya ialah apabila anda memberitahu Shmelf apa yang anda suka sebagai hadiah istimewa, dia mungkin dapat ‘mempengaruhi’ ibu dan ayah dengan ‘berbisik’ telinga – yang meninggalkannya kepada ibu bapa sama ada Junior mendapat seluar atau 300 pemotong Lego Star Destroyer, “kata Wolfe.

“Sendiri Hanukkah Elf” tersedia untuk dibeli sekarang.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 12 September 2016 di TODAY.com.