Seks selepas bayinya? Adakah kita BENAR-BENAR?

Seks selepas mengandung. Adakah terdapat tiga lagi perkataan yang menjijikkan kepada seorang ibu yang baru?

Kami bercakap tentang minggu-minggu selepas penghantaran, di mana segala-galanya di sana (atau di sana, sekiranya anda mempunyai C-seksyen) masih sakit dan walaupun anda mempunyai pemacu seks (Yoo-hoo, libido, di mana? di mana-mana?), keletihan semata-mata menghalang anda daripada bertindak di atasnya.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa ibu-ibu baru yang berusia lebih dari 34 tahun atau mempunyai C-seksyen dapat mengurangkan risiko pembekuan darah berbahaya dengan mengelakkan kawalan kelahiran hormonal pada 42 hari selepas bersalin. Ini membuatkan kami ketawa dengan kuat, dan berfikir: Adakah bukan postpartum bentuk kawalan kelahiran sendiri?

Garis rasmi dari kebanyakan penyedia penjagaan kesihatan adalah menunggu 4 hingga 6 minggu selepas bersalin sebelum melakukan hubungan seks. Memandangkan Mayo Clinic mencadangkan: “Ini membolehkan masa serviks ditutup, pendarahan selepas bersalin berhenti, dan sebarang air mata atau luka sembuh yang diperbaiki untuk menyembuhkan.”

Dan kebanyakan doktor akan memberitahu wanita untuk bertindak mengikut garis masa mereka sendiri. Sesetengah wanita (Wonder) mungkin bersedia untuk seks dalam beberapa minggu, sementara yang lain mengambil masa yang lebih lama, terima kasih kepada blues selepas bersalin, perubahan dalam imej badan dan lain-lain hang-up.

Kemudian ada nasihat bahawa seorang ibu New York City mendapat dari doktornya: “Anda boleh melakukan hubungan seks bila-bila masa anda merasa seperti itu, tetapi jika anda ingin memberitahu suami anda bahawa saya berkata 4 hingga 6 minggu, tak apa-apa.”

Blogger Amy Corbett Storch, yang menulis lajur Saran Smackdown popular untuk Alphamom.com, mempunyai kelakar yang menggembirakan dalam enam minggu, tetingkap tanpa jantina yang dipegangnya selepas anak pertamanya. Dia menulis:

Walaupun secara teknis arahan pelepasan saya hanya “tidak ada dalam vagina selama enam minggu,” saya memilih untuk mentafsirkannya lebih sebagai “JANGAN MENCARI AKU, SEMUA. TIDAK BISA BERKENAAN TENTANG ME. STOP MENARIKKAN DENGAN AKU SEPERTI. “Saya sangat terkejut dengan keadaan badan saya … Saya tidak dapat memikirkan pemikiran yang menampar kegelisahan seks apabila saya tidak mengenali badan yang saya ada sekarang. Bagaimana jika bocor saya bocor? Bagaimana jika perut saya menggantung? “

Joy, seorang commenter di pos Alphamom Storch, menulis tentang kesukaran untuk kembali ke pelana seks:

Bagi saya, itu bukanlah … ahem … aspek fizikal intim – baik saya juga mempunyai mereka – tetapi lebih banyak fakta bahawa pada akhir hari yang disentuh tanpa henti oleh bayi, saya benar-benar tidak mahu hubungan fizikal dengan manusia lain. Ia agak seperti beban deria.

Beban berlebihan – Amen! Bagaimana dengan awak? Bagaimana perasaan anda tentang seks selepas bayinya?