‘Saya tidak pernah berfikir kedua’: Atlet College memotong kerjaya pendek untuk menyelamatkan nyawa orang asing

Cameron Lyle telah meminta banyak badannya sejak bertahun-tahun, tetapi dia tidak pernah mengharapkan ia menyelamatkan nyawa orang asing.

Satu pukulan ditembak di pasukan trek dan padang Universiti New Hampshire, Lyle berada di puncak kerjaya sukan kolejnya apabila dia terpaksa membuat keputusan yang mendalam.

Seorang lelaki yang mempunyai kanser darah terdesak untuk sumsum tulang yang sihat dan Lyle adalah satu-satunya perlawanan dalam pendaftaran nasional penderma yang berpotensi. Satu-satunya masalah: jika Lyle memutuskan untuk menderma, itu bermakna kehilangan beberapa trek penting yang penting dalam musim kanannya.

Menghadapi pemotongan kerjayanya yang pendek, Lyle memberi tumpuan hanya kepada peluang untuk menyelamatkan nyawa seseorang.

“Saya terkejut, saya sangat gembira. Saya berkata ya segera, “kata Lyle, 21, kepada HARI INI. “Dan kemudian selepas itu saya memikirkan segala perkara yang bermaksud menyerah, tetapi saya tidak pernah berfikir tentang donasi kedua. Jika saya tidak berkata, dia tidak akan mempunyai perlawanan. “

Lyle hanya melupakan pemanduan Registry Be Match yang datang ke universitinya dua tahun lalu. Dia membiarkan pipinya dipaku dan tidak memikirkan lebih banyak lagi. Hanya 1 daripada 540 orang yang mendaftar masuk untuk menderma, menurut Program Donor Umat Kebangsaan, yang mengendalikan Be The Match Registry.

Kemudian, dua bulan yang lalu, dia mendapat panggilan. Lyle diberitahu dia adalah perlawanan yang mungkin untuk seorang lelaki muda dengan bentuk leukemia yang jarang berlaku, penyakit yang semakin buruk jika tidak dirawat, menurut Institut Kanser Kebangsaan.

Lyle menjalani ujian darah, yang mengesahkan dia perlawanan yang pasti. Apabila dia bersetuju untuk menderma – sesuatu yang “apa-apa jenis manusia yang layak” akan dilakukan, katanya – lebih banyak ujian diikuti untuk memastikan dia tidak mempunyai masalah kesihatan. Masa adalah intipati.

“Mereka memberi saya tarikh akhir yang cukup ketat kerana penerima saya memerlukannya dengan cepat,” katanya.

Segala-galanya pergi dan minggu lepas, Lyle menuju Massachusetts General Hospital di Boston untuk berkongsi sumsum tulangnya dengan orang asing.

Terdapat dua cara untuk menuai sel-sel, menurut Program Donor Demam Kebangsaan, dengan kebanyakan koleksi yang dilakukan dalam prosedur pesakit luar yang serupa dengan menderma darah. Walau bagaimanapun, seperempat kes memerlukan prosedur pembedahan di mana doktor memasukkan jarum khas ke dalam tulang pinggul penderma. Suntikan yang dilekatkan pada jarum mengeluarkan sumsum. Prosedur ini biasanya memerlukan anestesia umum dan penginapan hospital semalaman.

Doktor penerima menentukan kaedah mana yang terbaik. Lyle perlu menjalani pilihan pembedahan.

Ia mengambil masa dua jam untuk doktor mengumpul kira-kira dua liter – beberapa lapan cawan – sumsum tulang dari tulang pelvis Lyle. Tubuhnya akan menjana semula sumsum dalam masa dua minggu.

Kebanyakan orang boleh kembali ke aktiviti penuh mereka dalam masa beberapa hari selepas sumbangan itu, menurut Dr. Jeffrey Chell, Ketua Pegawai Eksekutif Program Donor Umat Kebangsaan.

Tetapi kebanyakan orang tidak menjejaki bintang yang melemparkan objek logam berat sebagai sebahagian daripada rutininya yang normal.

Doktor memberitahu Lyle untuk mengambil mudah dan tidak mengangkat lebih daripada 20 paun untuk kira-kira sebulan – nasihat rutin selepas sebarang prosedur pembedahan, kata Chell – dengan berkesan menamatkan kerjaya trek kolejnya.

“Ini hanyalah cerita luar biasa yang luar biasa tentang apa yang Cameron [Lyle] sanggup lakukan,” kata Chell.

Oleh kerana tidak diketahui namanya penting untuk proses penderma, HARI INI tidak dapat memperoleh maklumat tentang keadaan penerima sejak menerima sumbangan sumsum tulang Lyle. Walau bagaimanapun, jurucakap Be the Match berkata selepas pemindahan, “pemulihan secara beransur-ansur dan biasanya mengambil masa beberapa bulan atau lebih.”

Kadar survival selama satu tahun untuk pesakit yang menerima pemindahan dari penderma yang tidak berkaitan adalah 60.3 peratus pada tahun 2011, meningkat daripada 42.2 peratus pada tahun 2003.

Lyle berkata dia diberitahu bahawa lelaki itu menerima pemindahannya sehari selepas dia menyumbangkan tetapi dia “tidak akan mendapat kemas kini mengenai keadaannya selama 30 hari.”

Sehingga itu, dia merancang untuk memulihkan dan menonton rakan sepasukannya bersaing di Persidangan Amerika Timur di mana dia telah merancang untuk “keluar cukup besar.” Derma Lyle juga bermakna hilang Penn Relays dan acara lain di mana dia ingin bersinar selepas lapan tahun pukulan meletakkan latihan.

“Tetapi ia tidak baik,” katanya. “Ia berbaloi. Saya akan melakukannya lagi, juga. “