Saya mengandung. Apa yang boleh saya ambil untuk sakit kepala?

ditinggalkan

Dr. Judith Reichman

JudithReichman

Penyumbang pertunjukan ‘hari ini’

http://www.harrywalker.com/speakers_template_printer.cfm?Spea_ID=185&SubcatID=195

[email protected]

Q: Saya mengandung. Yang sakit ubat penahan sakit boleh saya ambil dengan selamat untuk sakit kepala?

A: Ubat kesakitan yang paling selamat yang boleh anda gunakan semasa kehamilan adalah acetaminophen, biasanya dijual di bawah jenama Tylenol. Menurut Pertubuhan Perkhidmatan Maklumat Teratologi dan imbasan kesusasteraan perubatan, Tylenol pada dos yang disyorkan telah terbukti tidak menyebabkan risiko keguguran, kecacatan kelahiran atau kemudian menurunkan I.Q. tahap dalam kanak-kanak. (Sebenarnya, satu tahun kajian terhadap kanak-kanak yang ibunya telah mengambil acetaminophen semasa kehamilannya mendapati kanak-kanak berkembang secara normal dari segi keupayaan intelektual – walaupun kita tidak tahu berapa ramai yang pergi ke kolej atau sekolah med)!

Setelah mengatakan itu, jika anda menggunakan Tylenol untuk merawat sakit kepala, pastikan anda tidak mengambil lebih dari maksimum dos yang disarankan sebanyak 4000 mg dalam satu hari. Overdosis Tylenol tentu saja berbahaya pada bila-bila masa, sama ada anda hamil atau tidak, dan boleh mengakibatkan kerosakan hati dan buah pinggang. Dan ingatlah, banyak ubat sakit kepala yang berlebihan yang mengandungi acetaminophen juga mungkin termasuk ramuan seperti aspirin dan kafein, jadi periksa pembungkusan.

Sebaik sahaja anda mempunyai bayi (dan semoga menyusu), ia juga selamat menggunakan Tylenol untuk kesakitan dan kesakitan anda. Hanya jumlah yang sangat sedikit masuk ke dalam susu ibu. Jaminan telah diberikan oleh The American Academy of Pediatrics, yang telah menyatakan bahawa Tylenol selamat untuk diambil semasa menyusu.

Pilihan ubat berikutnya untuk sakit kepala dan kawalan kesakitan bagi kebanyakan wanita hamil adalah ibuprofen, juga dipanggil Motrin, Advil atau Nuprin. Kebanyakan kajian mencadangkan ini juga selamat untuk diambil pada kehamilan awal.

Walau bagaimanapun (terdapat banyak “cara menghayati” dalam perubatan), dua kajian menunjukkan bahawa ibuprofen dapat meningkatkan risiko keguguran wanita, mungkin dengan mengganggu implan awal janin. Jadi, jika anda cuba hamil, beberapa doktor yang sangat konservatif (bukan secara politik, tetapi dokumentasi perubatan yang sangat berhati-hati yang menasihatkan anda untuk hidup dalam kepompong maya semasa cuba hamil) mungkin juga memberitahu anda untuk mempertimbangkan untuk menghindari ibuprofen . (Jangan risau sekalipun: Sekiranya anda sudah hamil dan keadaan berjalan dengan normal, anda tidak perlu bimbang mengenai penggunaan ibuprofen yang lalu.)

Penggunaan ibuprofen dalam dua trimester pertama tidak ditunjukkan untuk meningkatkan risiko kecacatan kelahiran, buruh pramatang atau berat lahir rendah. Tetapi mungkin ada kekhawatiran tentang mengambil ibuprofen pada trimester terakhir anda: seperti ubat-ubatan anti-radang bukan steroid lain, yang biasanya dipanggil NSAID, ia boleh menyebabkan penutupan pra-matang kapal yang dipanggil duktus arteriosis di dalam janin yang boleh menyebabkan hipertensi pulmonari (peningkatan tekanan darah di dalam paru-paru) dan masalah jantung dan paru-paru berikutnya pada bayi baru lahir. Di samping itu, terdapat beberapa kebimbangan bahawa ibuprofen boleh menghalang buruh dan mengurangkan bendalir amniotik di sekitar janin.

Akhirnya, terdapat aspirin. Pada masa ini tiada data yang menunjukkan bahawa mengambil aspirin pada kehamilan awal akan menyebabkan malformasi, tetapi kita tahu ia menghidapi darah.

Terdapat juga beberapa sebab perubatan yang memihak kepada penggunaan aspirin dosis rendah secara teratur, terutama pada wanita yang berisiko tinggi untuk kelahiran mati dan kematian bayi baru lahir atau hipertensi yang disebabkan oleh kehamilan. Penyelidik mendapati bahawa wanita yang mempunyai sejarah pra-eklampsia (hipertensi yang berkembang semasa kehamilan) yang mengambil dos harian 50-100 mg aspirin kurang mungkin untuk membangunkan keadaan ini dengan kehamilan yang akan datang, dan mengalami pengurangan dalam kadar kelahiran preterm dan peningkatan berat kelahiran. 

Walau bagaimanapun, sejak aspirin adalah NSAID, kebimbangan yang sama berlaku untuk kegunaannya pada trimester ketiga seperti yang digunakan untuk ibuprofen (penutupan pra-matang duktus arteriosis dan buruh yang lewat).

Apabila ia menyusukan, 4 hingga 6 peratus aspirin yang ditelan dipindahkan ke susu ibu, dan pendedahan yang berterusan mungkin membahayakan bayi anda kerana ia boleh membina tubuhnya. Terdapat juga kebimbangan bahawa mengambil aspirin mungkin dapat menyumbang kepada perkembangan Reye’s Syndrome, gangguan jarang yang mempengaruhi otak atau hati kanak-kanak yang diberikan aspirin untuk jangkitan yang disebabkan oleh virus.

Akademi Pediatrik Amerika menyatakan bahawa aspirin “dikaitkan dengan kesan penting pada beberapa bayi yang menyusu dan harus diberikan kepada ibu-ibu yang menyusui dengan berhati-hati.”

Talian Bottom Dr. Reichman: Sekiranya anda mengalami sakit kepala sekali-sekala atau mengalami demam semasa hamil, selamat untuk mula-mula mengubati diri dengan Tylenol. Tetapi jika simptom berlarutan, berjumpa dengan doktor anda.

Dr. Judith Reichman, penyampai perubatan “Hari Ini” yang menyumbang kepada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.