‘Saya melihat pengasuh anda’: Adakah anda melaporkan tentang pengasuh bayi yang buruk?

Saya sibuk menyesuaikan anak lelaki berusia 18 bulan dan berusia 3 tahun di sekitar taman permainan pada petang itu, jadi pada mulanya saya tidak menyedari pengasuh yang berbual di bangku simpanan. Tetapi saya secara beransur-ansur menyedari bahawa, selama hampir satu jam, ketika pengasuh bercakap dan ketawa, mereka tidak menonton anak-anak mereka.

Seorang anak kecil mengambil makanan pembungkus kotor dari tanah. Dia hendak memasangkannya ke dalam mulutnya apabila saya menghentikannya. Seorang anak kecil lain yang memerlukan tangan yang mantap melangkah dengan canggung, sendirian, di atas penghalang konkrit dan jatuh keras di kaki lima. Kemudian, dia mula berkelajuan tinggi pada set buaian, di mana saya menolak salah seorang daripada budak lelaki saya. Saya berjaya merebutnya sebelum dia terselubung di kepala.

“Dia boleh mendapat kecederaan,” saya secara naluriah menjerit kepada kumpulan pengasuh.

Berjalan pulang, saya memikirkannya. Saya tidak tahu keluarga. Saya tidak tahu pengasuh. Saya hanya dapat melihat mereka selama beberapa jam. Mungkin mereka sangat hebat sepanjang masa. Pastinya ramai pengasuh yang cantik. Mungkin ia bukan perniagaan saya. Siapakah saya mengatakan sesuatu kepada ibu bapa??

Tetapi tidak boleh seseorang mengatakan sesuatu?

Ini dilema yang biasa, dan yang dipanaskan. Dan dengan Internet, terdapat lebih banyak cara daripada pernah melaporkan kepada pengasuh itu, dengan laman web seperti saya melihat Nanny anda posting berpuluh-puluh pengawal buruk.         

Setelah mengetahui bahawa suami saya telah melihat jenis penjagaan yang sama, dan mendengar bahawa ibu bapa lain telah dijuluki pengasuh ini sebagai “penggagas,” kerana mereka jarang bangkit dari bangku simpanan, saya memutuskan untuk melakukan sesuatu. Ia kelihatan seperti isu keselamatan. Selain itu, saya memberitahu diri saya sendiri, jika keadaan terbalik, saya ingin seseorang memberitahu saya.

Melalui kumpulan e-mel kejiranan, saya dapati ibu bapa. Saya menulis mereka satu nota ringkas yang mengatakan saya telah melihat pengasuh mereka dengan anak-anak mereka dan ingin menyampaikan beberapa maklumat. Saya tidak pasti apa yang saya harapkan, tetapi saya terkejut apabila mereka memotong saya sebelum saya dapat memberitahu mereka apa yang berlaku.

“Saya benar-benar selesa dengan tahap pengawasan pengasuh kami,” kata seorang ibu dalam jawapan emailnya yang singkat. Ibu yang lain menulis bahawa pengasuh telah berada dalam keluarga mereka selama bertahun-tahun. Akhir perbualan.

“Saya melihat pengasuh anda” perbualan selalu dikenakan tindakan emosi kerana walaupun wanita berfikir bahawa tidak ada yang salah dengan memiliki pengasuh, pada tahap tertentu, ramai yang masih merasa bersalah bahawa mereka tidak berada di rumah dengan anak mereka, kata Dr Gail Saltz , seorang pakar psikiatri dan penyumbang HARI INI. Dia menyatakan bahawa ibu menghabiskan berjam-jam untuk mencari pengasuh yang tepat. Mereka telah terikat dengan orang itu dan melabur dalamnya.

“Mereka telah memilih sepanjang masa ini untuk membenarkan perkara yang paling berharga mereka berada di bawah penjagaan orang ini,” kata Saltz, “dan jika anda mengatakan bahawa mereka tidak memberi penjagaan yang baik, dalam ertinya, mereka merasakan ibu mereka sendiri adalah secara peribadi diserang. “

Dan sukar untuk mengetahui bila bercakap. Keluarga mempunyai falsafah pemeliharaan kanak-kanak yang berbeza, jadi apa yang benar – atau salah – untuk satu ibu bapa mungkin tidak untuk yang lain. Sesiapa sahaja, sama ada pengasuh atau ibu, boleh terganggu atau hanya mempunyai petang yang buruk.

“Semua orang membuat kesilapan, ibu membuat kesilapan,” tambah Saltz. “Bahawa seorang pengasuh akan membuat kesilapan tidak bermakna dia seorang pengasuh yang buruk semestinya, tetapi mungkin.”

Sebagai seorang pakar dan ibu kepada tiga, kriteria untuk melaporkannya ke ibu lain adalah mudah: jika ia sangat mengerikan, jika isu keselamatan, atau jika ia adalah sesuatu yang anda ingin tahu sendiri.

“Banyak ibu mengatakan kepada saya ini berlaku, dan mereka telah koyak apa yang perlu dilakukan, atau bagaimana perasaannya,” kata Saltz.

Saltz telah mengalami kedua-dua belah pihak. Tahun lalu, ketika anak-anaknya lebih muda, dia mendekati dua sahabatnya ketika dia melihat masalah dengan pengasuh mereka: seseorang mendengarkan dan mengucapkan terima kasih. Ibu yang lain memberitahunya bahawa dia salah membaca keadaan dan tidak mempercayainya.

Ia takes a village? Writer Diana Sugg pushes her sons on the swings at the playground.
Ia memerlukan sebuah kampung? Penulis Diana Sugg menolak anaknya pada buaian di taman permainan.Monica Lopossay / Hari ini

Kemudian tiba hari apabila seseorang melaporkan masalah kepada Saltz, memberitahu dia bahawa pengasuhnya sendiri tidak memungut anak perempuannya ketika dia menangis. Saltz membincangkannya dengan pengasuh dan menemui sesuatu yang penting: mereka mempunyai falsafah yang berbeza. Pengasuh itu percaya diri menenangkan diri; Saltz mahu anak perempuannya dijemput. Pengasuh bersetuju untuk melakukannya dengan cara Saltz menginginkannya – hanya kemudian, kawannya sekali lagi melihat pengasuh yang membiarkan anak menangis. Saltz membiarkan pengasuh pergi.

Turnabout datang untuk saya beberapa bulan selepas saya melaporkan mereka pengasuh di taman. Seorang kawan mengatakan bahawa walaupun pengasuh saya cuba untuk mendapatkan kereta bayi keluar dari pintu depan, kedua-dua budak lelaki saya telah meleset di tengah-tengah blok. Tindak balas pertama saya adalah merasa dihakimi – dan mempertahankan wanita yang saya sewa.

Saya bercakap dengan pengasuh saya, dan kami telah mengenal pasti masalah baru dengan anak muda saya – apabila dia melihat peluang, dia mula lari. Kami datang dengan rutin yang berbeza untuk keluar rumah, dan anak saya lebih selamat.

Saya tertanya-tanya kadang-kadang jika saya terlalu maju dalam menghubungi ibu-ibu yang saya tidak tahu, atau mungkin beberapa hari atau minggu kemudian, e-mel saya memaksa perbualan yang sama dengan pengasuh mereka. Saya tahu bahawa, untuk saya, walaupun ia agak tidak menyenangkan, saya berterima kasih kepada seseorang yang bercakap. Di dunia besar di luar sana, kita semua perlu berjaga-jaga untuk satu sama lain, dan untuk anak-anak kita.

Diana K. Sugg adalah seorang wartawan yang memenangi Hadiah Pulitzer yang telah meliputi perubatan, jenayah dan isu-isu lain untuk akhbar di seluruh negara. Beliau kini seorang penulis bebas di Baltimore yang menaikkan dua anak lelaki muda.