‘Saya 1 dalam 4’: Kempen virus ibu menunjukkan betapa keguguran biasa

Rachel Lewis telah mengalami lima keguguran dalam tempoh empat tahun yang lalu.

Minggu lalu, untuk memperingati Hari Kehormatan & Kehilangan Bayi (15 Oktober), Lewis, 34, menerbitkan beberapa siri cerita di blognya, The Lewis Note. Mereka disertai dengan gambar yang mengandungi watermark: “Saya 1 dari 4.”

Satu daripada empat. Itulah berapa kehamilan yang berakhir dengan keguguran.

“Saya akan selalu ingat ulang tahun, walaupun fikiran saya terlupa, badan saya tidak boleh, saya akan sentiasa berjuang untuk menghitung anak-anak saya apabila ditanya oleh orang asing berapa ramai anak saya,” tulis Rachel Lewis dalam catatan blog yang bergerak mengenai 1 dari 4 kehamilan yang berakhir dengan keguguran.Rachel Lewis / www.thelewisnote.com

“Saya mahu membawa kesedaran kepada fakta bahawa apabila anda melihat wanita yang normal, cantik dan berjaya, anda juga melihat orang yang bergelut dengan kehilangan seorang anak,” kata Lewis. “Memberi suara, nama dan wajah untuk kehilangan kehamilan adalah salah satu sumbangan yang paling bermakna yang saya rasa boleh saya buat di dunia ini.”

Maklumat lanjut: Bagaimana untuk mengetahui jika anda mengalami keguguran

Wanita dalam gambar mempunyai semua bayi yang hilang, dan berkongsi cerita mereka dengan Lewis.

Siaran Lewis bermula dengan foto airnya sendiri dan kata-kata, “Saya kawan anda. Rakan sekerja anda. Barista anda. Akauntan anda. Jurulatih peribadi anda. “Setiap cerita wanita adalah unik, tetapi mereka berkongsi kesakitan yang sama.

Mereka adalah wanita yang kita lihat di tempat kerja, kedai runcit dan permainan bola sepak. Walaupun mereka mungkin dikelilingi oleh anak-anak, mereka meratapi yang mereka tidak akan pernah tahan:

Anda jumpa saya di kedai runcit bersama anak-anak saya. Bayi saya mengayunkan dada saya, dua anak saya yang lebih tua menggantung kereta yang saya tolak. Anda memberi komen tentang bagaimana lengan saya penuh. Saya tersenyum di luar. Di bahagian dalamnya, saya mengadu.

Baca lebih lanjut: Gambar bilik penghantaran emosi membantu ibu melalui kehilangan

Ada wanita tanpa anak yang membawa kehilangannya dengannya, kesakitan yang terselip di dalamnya:

Saya yang terakhir dari pejabat, dan yang pertama masuk. Saya tidak pernah meninggalkan awal, atau meminta waktu untuk menghadiri perjalanan lapangan. Kadang-kadang anda memberi komen tentang betapa mudahnya hidup saya tanpa perlu mengimbangi kerja DAN keluarga. Anda fikir saya tidak mempunyai anak. Saya tahu anda salah. Hidup tanpa anak-anak saya dalam lengan saya adalah apa-apa TETAPI mudah.

Terdapat nenek moyang yang tidak lama lagi akan merindui anaknya yang tidak pernah berkesempatan bertemu:

Semasa cuti, rumah saya pecah di selimut dengan anak-anak saya, cucu saya, dan tidak lama lagi, cucu cucu saya. Tidak kira betapa penuh jadual, saya tahu ada tempat yang hilang. Bayi saya hilang. Yang mereka tidak akan biarkan saya melihat selepas saya melahirkan. Yang tiada siapa pernah bercakap lagi. Telah 60 tahun. Tetapi setiap malam sebelum saya tidur, saya berbisik nama anak saya.

Rachel Lewis with her family: Husband Ryan, and daughters Madelyn and Leyla.
Rachel Lewis bersama keluarganya: Suami Ryan, dan anak perempuan Madelyn dan Leyla.Courtesy Rachel Lewis

Baca lebih lanjut: Kemeja baju ‘Rainbow baby’ pergi ke viral thanks to chance meeting

Lewis dan suaminya, Ryan, 34, tinggal di Bremerton, Washington, dengan anak biologi mereka, Madelyn, 7, dan anak perempuannya, Leyla, 4, yang diterima pakai. Anak perempuan ketiga adalah pada bulan Disember.

Lewis berkata apabila dia mengemas kini gambar profil Facebooknya dengan watak “1 dalam 4”, 40 rakannya dengan cepat menghulurkan untuk bertanya sama ada dia boleh meletakkannya pada gambar profil mereka juga. Tidak dapat menampung semua permintaan, dia memutuskan untuk membuat versi watermark yang boleh dimuat turun supaya sesiapa sahaja boleh menggunakannya.

“Saya fikir grafik itu adalah cara untuk mengatakan, ‘Anda mungkin tidak tahu ini, tetapi saya telah mengalami kehilangan anak yang saya mahu,” katanya. “Ada begitu banyak wanita yang benar-benar ingin berkongsi kisah mereka tetapi berasa seperti mereka tidak mempunyai peluang, atau takut reaksi orang lain.”

Selepas experiencing five miscarriages in the past four years, Rachel Lewis is expecting a baby in December.
Selepas mengalami lima keguguran dalam tempoh empat tahun yang lalu, Rachel Lewis menjangkakan bayi pada bulan Disember.Courtesy Rachel Lewis

Keguguran – apabila kehamilan berakhir dengan sendirinya dalam 20 minggu pertama kehamilan – adalah punca utama kehilangan kehamilan, menurut American College of Obstetricians dan Gynecologists. Lapan puluh peratus daripada semua keguguran berlaku dalam trimester pertama. Penyebab yang paling biasa adalah kelainan kromosom dengan janin. Oktober telah ditetapkan Bulan Kesedaran Kehamilan & Bayi.

Walaupun sakit yang dialaminya, Lewis berkata beliau bersyukur kerana peluang untuk menyambung, menyokong dan membantu wanita lain yang mengalami kehamilan yang hilang.

“Sekiranya saya dapat membuat satu orang merasa difahami, dihiburkan dan kurang bersendirian dalam kehilangan mereka,” katanya, “maka segala yang saya alami telah berbaloi.”

Kepada ibu bapa yang telah kehilangan anak: Kami melihat anda

Oktober.11.201604:13