‘Rasanya dia adalah bos’: Bagaimana menangani anak-anak yang membuli ibu bapa mereka

Buli adalah isu besar untuk ibu bapa yang bimbang tentang anak-anak mereka yang terintimidasi di sekolah atau di taman permainan. Tetapi bagaimana jika anak anda adalah pembuli dan anda sasaran tingkah laku biasa?

Sesetengah keluarga melaporkan perasaan yang dikuasai oleh anak-anak mereka dan mengadu bahawa mereka tidak berdaya untuk menangani rasa tidak hormat mereka.

Mengapa kanak-kanak membuli ibu bapa dan bagaimana untuk mengawal semula

Jul.28.201503:49

“Rasanya seperti dia bos di sini,” kata Martha LeClerk mengenai Natalie anaknya. Selepas ibu bapa Natalie berpisah ketika dia berusia 11 tahun, gadis itu mula bertindak.

“Dia akan pulang dengan sangat marah dan bermakna, kasar, membanting pintu … dia akan mencari cara untuk memalukan saya jika dia tidak mendapat apa yang dia mahu,” kata LeClerk kepada Jenna Bush Hager HARI INI. “Saya mula merasa bersemangat, tidak yakin dengan diri saya sebagai seorang ibu. Dan saya fikir tingkah laku saya membuatnya lebih buruk untuk Natalie. “

Natalie, yang kini berusia 15 tahun, mengakui bahawa ibunya mungkin lebih kuat. Tetapi kerana LeClerk tidak tahu bagaimana menangani kecaman gadis itu, dia membiarkan slaid tingkah laku.

Ini masalah yang biasanya berlaku kepada tiga jenis ibu bapa, kata Sean Grover, pengarang buku baru, “Apabila Kanak-kanak Panggil Tembakan.”

  1. Ibu bapa yang bersalah: Apabila ada perceraian atau kesulitan kewangan, ibu bapa berasa buruk untuk anak itu supaya mereka mula memberi ganjaran kepadanya dan mereka tidak menetapkan batas.
  2. Ibu bapa yang bimbang: Ibu atau ayah ini selalu membimbangkan dan anak-anak menafsirkannya sebagai “Anda tidak percaya kepada saya” atau “Anda tidak mempercayai saya.”
  3. The ‘fix everything’ induk: Gaya keibubapaan ini mewujudkan pergantungan pada ibu atau ayah dan kanak-kanak mula membenci mereka.

“Kanak-kanak sentiasa melalui tempoh ujian di mana mereka benar-benar mahukan kuasa … daripada mereka boleh menguruskan,” kata Grover.

“Jika mereka dibesarkan dengan struktur, batas dan sempadan yang baik, mereka lebih mampu mengatasi kekecewaan dan bercakap, dan bukan bertindak.”

Jika anda seorang ibu bapa yang ingin mendapatkan semula kawalan, Grover menawarkan tip berikut:

  • Jangan berikan anak-anak segala yang mereka mahu: Semakin banyak mereka diberikan, semakin kurang mereka menghargai dan semakin banyak permintaan mereka.
  • Jangan takut untuk tidak popular: Semua kanak-kanak mahu struktur, had dan sempadan.
  • Jangan biarkan anak anda tidak menghormati anda: Jadilah tegas tentang tingkah laku dan pastikan anda mewujudkan budaya saling menghormati.

Bagi Martha LeClerk dan Natalie anak perempuannya, ia mengambil kaunseling untuk membawa hubungan mereka kembali normal.

“Saya akan menyedari, ‘Ini bukan siapa saya. Dan, seperti, saya boleh menjadi lebih baik dan saya boleh berubah. “Dan saya melakukannya,” kata Natalie.

Ibunya mempunyai nasihat ini untuk orang tua lain yang berurusan dengan anak-anak yang tidak terkawal:

“(Jangan) tenggelam ke tahap mereka,” kata LeClerk. “Jika anda mempunyai sesuatu untuk memberitahu mereka, anda mengatakannya dengan jelas. Dan kemudian kamu berpaling dan kamu pergi dan berhenti di sana. “

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.