Pusat racun memberi amaran tentang cabaran kayu manis

Dikemaskini 28 Mac 2012:

Jumlah panggilan ke pusat racun mengenai remaja yang meminum kayu manis sebagai sebahagian daripada “cabaran kayu manis” meningkat secara mendadak dalam tiga bulan pertama tahun ini, menurut Sistem Data Racun Kebangsaan Persatuan Racun Persatuan Amerika Racun Amerika.

Dari Januari hingga Mac, pusat racun menerima 139 panggilan mengenai pendedahan remaja kepada kayu manis, dan 30 penilaian perubatan yang diperlukan. Pada tahun 2011, pusat racun menerima 51 panggilan mengenai pendedahan kayu manis.

Akibat peningkatan ini, pakar-pakar kawalan racun kini memberi amaran kepada ibu bapa dan remaja tentang risiko kesihatan yang berkaitan dengan penyalahgunaan atau penyalahgunaan kayu manis yang disengajakan, kata Alvin C. Bronstein, MD, pengarah dan pengarah perubatan untuk Rocky Mountain Poison and Drug Pusat.

“Walaupun kayu manis adalah perisa biasa, menelan sesendok boleh menyebabkan kesan yang tidak menyenangkan yang boleh menimbulkan risiko kesihatan,” kata Bronstein.

“Kami menggesa ibu bapa dan penjaga untuk bercakap dengan remaja tentang cabaran kayu manis, menjelaskan bahawa apa yang kelihatan seperti permainan bodoh boleh membawa kesan kesihatan yang serius. AAPCC tidak mengesyorkan menggunakan kayu manis dengan cara ini. “

 

Apabila anak-anak anda pergi menggali laci rempah, jangan mengharapkan penciptaan masakan yang hebat. Mereka mungkin mencari kayu manis, yang mereka mahu cuba menelan, tanpa air.

Meludah, mengerang, batuk – dan sering muntah – berikut.

Ah, keseronokan dan permainan pemuda. Ini adalah “cabaran kayu manis,” permainan berani lama yang muncul semula dalam populariti dan menjadi virus terima kasih kepada video YouTube yang menunjukkan orang-orang dari semua umur mencuba. Salah satu yang paling popular adalah oleh GloZell, seorang wanita yang mempunyai anting-anting gelung yang besar, yang merangsang kayu manis dari sudu sup dan mempunyai reaksi batuk teater. Ia telah dilihat lebih daripada 9.8 juta kali.

Itulah video anak-anak saya terinspirasi oleh. Baru-baru ini, bersama rakan-rakan, mereka mencuba cabaran mereka sendiri di dek belakang kami. Terdapat banyak ketawa dan bergurau, sehingga anak saya berumur 9 tahun mempunyai reaksi yang melibatkan batuk yang ganas, jeritan meleleh darah, bunyi tersedak, dan air mata. Pada ketika itu anak-anak memutuskan cabaran itu sebenarnya tidak begitu lucu lagi.

Sebenarnya cabaran kayu manis diharamkan dari sekolah dan ada beberapa doktor dan ahli-ahli kawalan racun mengatakan bahawa, walaupun ia bertujuan untuk bersenang-senang, terdapat bahaya yang berpotensi.

Dr Russell Migita, Pengarah Perkhidmatan Kecemasan Klinikal di Seattle Children’s Hospital, mengatakan bahawa walaupun dia tidak merawat sesiapa yang mempunyai masalah yang berkaitan dengan pengambilan kayu manis, amalan itu boleh menyebabkan masalah paru-paru.

“Mana-mana serbuk halus, jika dihirup, boleh menyebabkan kerengsaan pada paru-paru,” kata Migita. “Kayu manis adalah ejen yang cukup kering dan mempunyai haba untuknya. Sesiapa yang mendapat serbuk semacam itu di dalam paru-paru mereka, ia tidak merasa baik. “

Batuk yang melampau kebanyakan orang mengalami kesan sampingan yang berbahaya, kata Migita yang menyaksikan cabaran kayu manis video YouTube.

“Orang yang batuk yang keras boleh mengalami masalah yang boleh merebak dari paru-paru untuk mempunyai paru-paru yang benar-benar meradang, atau edema paru-paru,” kata Migita.

Amy Hanoian-Fontana, pakar pendidikan di Pusat Kawalan Racun Connecticut, mengatakan bahawa kebimbangan terbesar mengenai meminum kayu manis berasal dari kesan sampingan seperti muntah atau tindak balas alergi. Orang yang mengalami masalah asma atau keadaan pernafasan lebih berisiko.

“Orang biasanya muntah,” kata Hanoian-Fontana. “Serbuk halus kering semua lapisan membran mukus, seseorang boleh berakhir dengan kesusahan pernafasan atau masalah bernafas. Risiko lebih banyak dari mulut, tekak atau kecederaan paru-paru daripada reaksi keracunan dari kayu manis.”

Dia menambah: “Jika jururawat sekolah memanggil, kami memberitahu mereka untuk menghapuskan mulut, bilas mulut dan menilai masalah pernafasan … dan dapatkan terhidrasi yang mungkin.” 

Hanoian-Fontana memberi amaran bahawa kayu manis adalah perengsa yang boleh mencetuskan tindak balas alahan. “Jika seseorang mempunyai reaksi alahan yang teruk, dan masuk ke kesusahan pernafasan, pergi ke bilik kecemasan secepat mungkin.”

Sementara itu, beberapa daerah sekolah cuba – dalam pelbagai cara – untuk menghalang pelajar daripada mencuba cabaran.

Menurut sebuah laporan di dalam Lembaran Harian Taunton, Daerah Sekolah Daerah Bridgewater-Raynham di New Jersey menghantar surat kepada ibu bapa yang mengatakan jururawat sekolah telah mendengar pelajar makan kayu manis dan mencadangkan “bahawa ibu bapa harus berbincang dengan anak-anak mereka kerana ia tidak menyenangkan . “

Dan di Pottstown, Pa., Sebuah sekolah menengah telah melaporkan insiden pelajar melakukan cabaran kayu manis di kampus, menurut Wall Street Journal. Akibatnya, sekolah itu mengharamkan “but bahagian atas terbuka” untuk menjaga anak-anak daripada penyeludupan perkara seperti kayu manis dan telefon bimbit ke sekolah.

John Armato, pengarah perhubungan komuniti di Pottstown School District memberitahu Wall Street Journal: “Orang muda yang mencari cabaran yang menarik yang boleh membawa kepada bahaya adalah masalah lama.”

Migita Hospital Kanak-kanak Seattle mengatakan terdapat sedikit manfaat untuk kanak-kanak dalam melakukan cabaran kayu manis, memandangkan ada kemungkinan mereka akan terluka.

“Sekiranya kita tahu terdapat risiko yang berpotensi dan kita dapat menyimpan kayu manis dari mereka, saya akan menyokongnya,” katanya..

Adakah anak anda mencuba cabaran kayu manis? Beritahu kami di Facebook