Puisi remaja Brooklyn ‘hari yang buruk’ menjadi virus selepas lelaki London menemuinya di bar

Suatu puisi yang ditulis untuk tugasan sekolah menengah tentang hari yang buruk berjaya membuat jalan di seberang kolam dan kemudian menjadi virus.

Selepas hari yang buruk, Londoner Ronnie Joice melihat puisi “Hari Terburuk Pernah?” Di dinding bar dan terasa begitu terinspirasi bahawa dia memutuskan untuk berkongsi dengan pengikutnya di Twitter. Tidak lama kemudian seolah-olah semua orang berkongsi.

Sajak itu:

Hari ini adalah hari yang paling teruk

Dan jangan cuba meyakinkan saya itu

Ada sesuatu yang baik dalam setiap hari

Kerana, apabila anda melihat lebih dekat,

Dunia ini adalah tempat yang sangat jahat.

Walaupun

Sesetengah kebaikan bersinar sekali-sekali

Kepuasan dan kebahagiaan tidak berlangsung.

Dan itu tidak benar

Ia semua dalam fikiran dan hati

Kerana

Kebahagiaan sejati dapat diperoleh

Hanya jika persekitarannya bagus

Tidak benar bahawa kebaikan wujud

Saya pasti anda boleh bersetuju

Realitinya

Mencipta

Sikap saya

Ia semua di luar kawalan saya

Dan anda tidak akan pernah dalam sejuta tahun mendengar saya mengatakannya

Hari ini adalah hari yang baik

Sekarang baca dari bawah ke atas.

Chanie Gorkin, berusia tujuh belas tahun – seorang graduan ke 12 di Brooklyn yang tidak lama lagi akan menulis puisi tahun lalu dan berdasarkan tinjauan harapannya terhadap falsafah Hasidic. Walaupun puisi itu membuatnya ke pusingan separuh akhir pertandingan di poetrynation.com, Chanie tidak tahu bahawa puisinya dapat mencapai begitu banyak orang.

“Dia juga sangat terharu kerana tiada apa-apa seperti ini berlaku kepada mana-mana kita di dalam keluarga,” kata Dena Gorkin, ibu Chanie, kepada TODAY.com.

Chanie adalah sukarela di kem musim panas dan tidak akan kembali sehingga akhir bulan Ogos. Dia tidak dapat memberi komen, tetapi ibunya gembira untuk berbual.

“Apa yang paling menggembirakan kita ialah dia tidak cukup tua untuk masuk ke bar” tetapi puisinya adalah satu, kata Gorkin.

Puisi adalah tradisi dalam keluarga Gorkin. Dena Gorkin berkata ibunya mula menulis sajak untuk ahli keluarga dan Gorkin mengikutinya. Dia teringat memenangi pertandingan puisi ketika dia berusia 12 tahun. Tetapi seluruh keluarganya menikmatinya. Sekiranya sesuatu yang lucu berlaku atau ada perayaan, ia tidak luar biasa untuknya, suaminya, atau salah seorang daripada enam anaknya untuk menulis sajak sebagai hadiah untuk yang lain. Chanie pasti mewarisi beberapa bakat utama.

“Saya fikir ia mengambil masa kira-kira satu jam. Dia menunjukkan kepada saya dan saya seperti ‘Apa? Anda hanya menyebatnya seperti resipi. “Saya sangat kagum,” kata Gorkin.

Walaupun tugasan itu memerlukan pelajar untuk memberi tumpuan pada hari yang paling buruk, Chanie mengambil inspirasi dari ajaran Hasidic dan memutuskan untuk memberi tumpuan kepada kebaikan yang wujud dalam keadaan buruk. Walaupun Gorkin mengatakan bahawa ada yang membaca puisi sebagai sedikit juga “Pollyannaish,” dia mengatakan anak perempuannya memahami bahawa hidup boleh menjadi kompleks. Tetapi puisi bercakap pada masa-masa dalam hidup apabila tinjauan positif dapat membuat perbezaan (seperti yang jelas dilakukan dengan Joice).

“Kita semua berharap bahawa puisi itu akan terus membawa kebaikan ke dunia, bahawa orang akan terinspirasi untuk membayar yang baik ke hadapan,” kata Gorkin.

Loading...