Puisi beranak inspirasi gadis berusia 13 tahun memberitahu remaja: ‘Anda cukup baik’

Apabila graduan Arizona ketujuh, Olivia Vella, 13, ditanya oleh guru menulisnya untuk tampil dengan puisi sumpah, dia tahu bahawa topik itu harus menjadi penting dan peribadi. Monolog yang kuat, yang gurunya difilter sebagai contoh cara melakukan tugasan untuk pelajar masa depan, telah dilihat oleh lebih dari 26 juta orang.

Dalam puisi yang bersemangat, disampaikan dalam gaya emosional, hampir konfrontatif, pelajar Queens Creek Middle School memberikan pandangannya tentang apa yang ingin disenangi kerana pintar, dan dihina kerana tidak memenuhi standard keindahan yang popular.

‘Kenapa saya tidak cukup baik?’ Lihat puisi yang telah dilihat lebih daripada 26 juta kali

Jun.02.201706:12

“Anda berada dalam stok ketika orang membanting menilai tomato dan membenci kepala selada di kepala kecil anda yang tidak selamat,” kata Olivia dalam penghantaran cepat. “Anda tidak boleh berdiri sendiri, kerana anda sendiri, terperangkap dan tidak bersenjata, dan anda tidak boleh berdiri sendiri kerana kanak-kanak yang popular ini seperti royalti sekolah dan nampaknya apa yang mereka katakan dan lakukan,” katanya.

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini

Ibu Olivia, Molly Vella, mengatakan dia tidak terkejut dengan kandungan puisi anak perempuannya itu.

“Kami sering bercerita mengenai masalah yang dia ada di sekolah,” kata Molly kepada HARI INI. “Dipilih kerana grednya, dipermalukan kerana berjaya, atau ditertawakan kerana dia kelihatan. Selepas gred keenam selesai, dia datang kepada saya dan memberitahu saya, ‘Tahun depan saya akan menjadi bisu, kerana saya hanya mahu mereka menyukai saya!’ Syukurlah dia tidak memberi dan terus meneruskan. Dia tidak menulis puisi seperti ini pada masa lalu, tetapi saya sangat berterima kasih kepada guru beliau kerana memberikan tempat yang selamat untuk mengekspresikan dirinya. Ia telah terapeutik! “

Keluarga
Keluarga Vella, dari kiri; Molly, Olivia, Joey, Jared, Jacob, dan Joseph Vella.Molly Vella

Guru penulisan Olivia, Brett Cornelius, memberitahu KANAK-KANAK HARI INI bahawa dia kagum dengan keberanian Olivia dalam melaksanakan monolognya.

“Pada asalnya, dia enggan mahu berkongsi – terutamanya kerana dia memanggil anak-anak yang memberi masa yang kasar – dan selepas beberapa perbualan tentang menjadi pemimpin dan menunjukkan gadis-gadis lain seperti dia bahawa ‘tidak apa-apa,’ katanya, dan dia berbuat demikian dengan sempurna, “kata Cornelius.

Olivia dan keluarganya telah terkejut bahawa kata-katanya telah menyentuh begitu banyak orang, bukan hanya di A.S. tetapi di seluruh dunia. Setelah menarik perhatian stesen berita tempatan KPNX Di Arizona, puisinya cepat menjadi virus.

Olivia Vella
Olivia Vella berkata dia tidak boleh mempercayai jarak puisinya telah mengembara.Molly Vella

“Ini sudah gila!” Kata Olivia kepada ibu-ibu hari ini. “Kanak-kanak di dewan dan makan tengahari akan berhenti dan mengatakan bahawa mereka merasakan cara yang sama, menunjukkan bahawa saya tidak bersendirian dalam perasaan saya dan ini membuatkan saya berasa lebih baik. rasa sedikit terkejut dengan berapa kali puisi saya telah dilihat.Ia terlalu besar daripada jumlah untuk saya memahami.Kami fikir yang sejuk bahawa rakan-rakan dan keluarga saya yang tinggal jauh telah melihatnya di dalam kelas mereka.Saya juga suka mendengar tentang orang di negara lain yang melihatnya! “

Ibu Molly menggalakkan anak perempuannya dan berharap dia mengambil kata-katanya sendiri.

“Walaupun saya teruja bahawa anak perempuan saya mendapat pengiktirafan dan majoriti maklum balas positif, keinginan saya yang paling besar adalah untuk dia memeluk apa yang dikatakannya pada akhir puisi,” kata Molly Vella. dengan sepenuh hati, tiada apa yang akan menahannya dan dia akan mencari kebahagiaan arah hala tuju kehidupannya! “

BERKAITAN:

Apa yang saya katakan pada ‘Girls Mean’ di Starbucks

Surat kepada ibu tiri anak perempuan saya: Saya tidak pernah menginginkan anda di sini, tetapi…