Pratonton Facebook Messenger Kanak-kanak, pemesejan baru dan sembang video untuk kanak-kanak

Facebook melancarkan pratonton Monday of Messenger Kids, aplikasi baru yang direka khusus untuk kanak-kanak, membolehkan mereka untuk bersembang video dan menghantar mesej kepada rakan dan keluarga.

Raksasa rangkaian sosial berkata kanak-kanak berumur antara 6 hingga 11 tahun berkemungkinan besar akan menarik diri ke arah aplikasi yang berdiri sendiri, meningkatkan kebimbangan tentang keselamatannya di tangan anak muda itu.

Tetapi Facebook mengatakan ibu bapa mempunyai kawalan penuh terhadap aplikasinya, melalui akaun mereka sendiri, dari mana mereka mesti meluluskan semua hubungan anak-anak mereka sebelum anak-anak boleh mula berbual.

Facebook melancarkan aplikasi messenger baru untuk kanak-kanak

Dis. 04/04/201303:13

“Ibubapa benar-benar membantu menubuhkan komuniti sosial,” kata Antigone Davis, ketua keselamatan dan keluarga global Facebook. “Ini mengenai komunikasi. Ini mengenai memudahkan komunikasi antara keluarga. “

Messenger Kids, yang kini tersedia hanya untuk produk Apple, membolehkan kanak-kanak untuk bersembang video dengan individu atau kumpulan orang. Skrin utama menunjukkan mereka sepintas lalu yang mereka dibenarkan untuk bercakap, dan apabila kenalan tersebut berada dalam talian.

Sembang video memberikan penekanan yang besar pada penapis muka interaktif yang menggunakan bingkai, topeng, pelekat dan emoji, serta pelbagai kesan bunyi. Kanak-kanak muda menjadi versi diri mereka sendiri – atau bayi yang menghisap pacu. Mulut mulut yang luas boleh menjadikannya pecah kaca penyanyi opera.

The Fountas family got a chance to try out the app.
Keluarga Fountas mendapat peluang untuk mencuba aplikasi. HARI INI

“Salah satu perkara yang kami dapati berulang kali adalah anak-anak melihat komunikasi sebagai mainan, jadi kami ingin menjadikannya sebagai mainan yang mungkin,” kata Loren Cheng, pengarah pengurusan produk Facebook.

Facebook mengatakan ia mempunyai “percakapan pemikiran berfikir” di sekitar kawalan induk dan komunikasi dalam talian yang bertanggungjawab dengan organisasi seperti PTA Nasional dan Blue Star Families dalam membentuk aplikasinya.

Keluarga Fountas di Raleigh, North Carolina, terpaksa menguji program itu dan menawarkan input di salah satu daripada banyak pertemuan meja bulat Facebook.

Nikki Fountas berkata dia suka dapat memantau aktiviti anak perempuannya yang berusia 10 tahun di aplikasi itu.

“Saya rasa sangat penting bahawa ibu bapa tahu siapa anak-anak mereka bercakap, sehingga mereka tahu percakapan itu sesuai,” katanya..

Tiada anak Fountas – anak lelaki berusia 6 tahun Jack tidak mempunyai akaun – mempunyai telefon pintar supaya aplikasi Messenger memberi mereka cara yang menyeronokkan untuk bercakap dengan nenek mereka yang luar negeri, kata Fountas.

“Perkara yang unik tentang perkara ini adalah, dan perkara yang saya suka tentangnya, itu bukan profil. Jadi ia tidak seperti sesiapa sahaja yang boleh melihat anak anda, “katanya.

Remaja berasa ketagih dengan peranti mudah alih dan media sosial, kata kaji selidik baru

Mei.03.201602:51

Facebook mengatakan Messenger Kanak-kanak tidak mempunyai iklan atau pembelian dalam aplikasinya, dan tiada maklumat mengenai kanak-kanak itu akan digunakan untuk iklan. Rangkaian sosial juga melihat kawalan bangunan di sekitar berapa banyak masa yang boleh dibelanjakan oleh anak pada aplikasinya.

Kanak-kanak boleh menyekat dan melaporkan apa-apa yang membuat mereka berasa tidak selesa, yang akan segera memberitahu ibu bapa. Kanak-kanak juga tidak dibenarkan memadam perbualan supaya orang dewasa boleh memantau peranti anak-anak mereka.

“Saya fikir pada satu ketika, kita perlu realistik bahawa media sosial tidak akan pergi,” kata Fountas. “Ini benar-benar hebat untuk kanak-kanak untuk melihat bagaimana orang dewasa berkomunikasi secara dalam talian dan anda boleh mempunyai peluang untuk membuat model untuk mereka . “