‘Pirate kecil’: Patch mata bayi mengilhami memakai superhero

Superhero datang dalam semua bentuk dan saiz. Ada juga yang perlu pergi ke doktor mata.

Apabila seorang ibu di Eugene, Ore., Berasa letih dengan tatapan dan komen tentang patch mata dan kacamata bayi, dia berikan untuk membuatnya merasa istimewa tentang aksesori bayi yang unik.

Jessica Butler, 25, kini membuat baju T-shirt untuk Scott dan anak-anak lain seperti dia, dengan capes dan logo yang berkata, “Gelas saya memberi saya kuasa super.”

Ia adalah perjalanan panjang untuk keluarga dan anak lelaki berusia 15 bulan yang mereka panggil “lanun kecil” mereka.

Seorang pakar pediatrik menyedari masalah dengan mata kiri Scott pada hari dia dilahirkan, jadi keluarga itu pergi ke pakar mata kanak-kanak pediatrik minggu yang sama. Diagnosis: bayi mempunyai katarak kongenital, menjadikannya buta sepenuhnya di mata itu.

“Saya sangat terkejut. Ia adalah satu kejutan yang sangat besar, ia sangat menakutkan, “kata Butler kepada MUMBAI HARI. “Saya tidak tahu apa-apa seperti itu pun wujud.”

Scott
Scott terpaksa menjalani pembedahan katarak ketika berusia sebulan sahaja.Hari ini

Dianggarkan katarak kongenital berlaku pada kira-kira 3 dari 10,000 kelahiran hidup. Pada usia 4 minggu, Scott menjalani pembedahan katarak, sesuatu yang kebanyakan dikaitkan dengan pesara, bukan bayi.

Prosedur ini biasanya melibatkan membuang kanta mendung mata dan menggantikannya dengan tiruan.

Tetapi sejak Scott begitu muda, doktor tidak boleh meletakkan lensa tiruan di dalamnya sehingga matanya dikembangkan, jadi dia terpaksa memakai kanta lekap yang digantikan oleh ibu bapanya setiap dua minggu atau lebih.

Scott juga terpaksa memakai patch mata selama enam jam sehari untuk memastikan visinya berkembang dengan betul. Patch itu mengatasi mata yang sihat sehingga ia tidak memihak kepadanya dan belajar untuk menggunakan kedua-dua mata sama. Butler mula menggunakan tompok berwarna kulit pada wajah Scott, tetapi mendapati mereka menarik perhatian yang tidak diingini.

“Jika anda pergi ke kedai runcit, atau sesuatu, anak-anak akan mula berkata, ‘Ibu, apa yang salah dengan mata kanak-kanak itu? Kanak-kanak tidak mempunyai mata, ‘”katanya.

Jadi Butler kini menggunakan tompok mata berwarna terang yang boleh didapati dalam talian, yang anak-anak berfikir adalah “sejuk dan tidak pelik.” Scott membenci penampakan pada mulanya – merobek patch supaya keluarga terpaksa melalui beberapa daripada mereka sehari – tetapi telah mendapat digunakan untuk itu, kata Butler.

Scott
Scott memakai salah satu daripada reka bentuk ibunya, baju T dengan cape dan slogan, “Patch saya memberikan saya kuasa super.”Hari ini

Itu bukanlah akhir dari rutin penglihatannya, kerana ia juga memakai gelas, yang memberikan lebih banyak perlindungan untuk matanya dan menghalangnya daripada menggosoknya dan mengeluarkan lensa kontak yang mahal. Dia juga perlu pergi ke doktor mata setiap dua bulan.

Scott kini melihat hampir sama baiknya dengan kedua-dua mata, tetapi berisiko tinggi untuk mengembangkan glaukoma, kata ibunya.

Berhadapan dengan soalan daripada orang yang tidak dikenali mengenai patch dan gelas Scott, Butler, seorang pereka grafik bebas, memulakan Mata Power Kids Wear musim bunga ini, koleksi baju-T untuk membuat Scott dan anak-anak lain seperti dia merasa istimewa.

“Anda selalu mendapat bisikan dan orang selalu memberi anda penampilan,” katanya, sambil menambah bahawa dia lebih suka orang memulakan perbualan.

Butler mengisahkan pengembaraannya dengan Scott di blognya dan mendapati banyak keselesaan dalam komuniti dalam talian Little Four Eyes untuk ibu bapa kanak-kanak yang memakai kacamata, kenalan dan patch.

Dia juga merancang untuk mengambil bahagian dalam Great Glasses Play Day, sebuah acara meraikan anak-anak seperti Scott yang akan berlangsung di 16 bandaraya di seluruh negara hujung minggu ini.

Dia berharap T-shirtnya membuat perbezaan.

“Banyak ibu bapa berasa bersendirian – mereka tidak tahu patch anak-anak lain … dan ada sesetengah orang di sana,” kata Butler. “Saya mahu anak-anak bangga memakai tompok mata mereka dan menjadikannya lebih menyeronokkan.”

Adakah anak anda perlu memakai sebarang peranti perubatan yang mendapat perhatian yang tidak diingini? Marilah kita tahu di laman Facebook Moms TODAY.