Perubahan selepas bersalin boleh membawa ‘ibu-ibu’

Mungkin tidak seorang ibu yang baru hidup yang tidak dapat mengenal pasti dan berkongsi senyuman dengan cerita-cerita tentang kesilapan memori Andi Silverman. Seperti masa dia pergi ping dan meninggalkan barangan runcitnya di kedai. Atau ketika dia bercuti dengan dua anak kecilnya dan lupa lampin.

Dengan dua kanak-kanak lelaki, Nate, 3, dan Teddy, 2, yang memerintahkan perhatiannya sepenuhnya, kelemahan seperti ini dijangka, kata pakar perubatan. Mereka juga mempunyai nama untuknya – “momnesia.”

“Ia adalah keadaan otak wanita yang agak melupakan selepas dia mempunyai bayi,” kata Dr Louann Brizendine kepada wartawan TODAY Savannah Guthrie.

Penulis buku “Otak Perempuan,” Brizendine mengatakan bahawa keadaan ini disebabkan oleh banjir hormon yang sangat berfluktuasi yang mengiringi kehamilan, melahirkan anak dan menyusui.

“Ia mengubah kimia otak,” katanya. “Semua hormon ini berada dalam rebusan di otak yang mengubah cara seorang ibu berfokus.”

Hannah Keeley, seorang pakar pengasuh yang menjalankan laman web totalmom.com, menyaksikan laporan yang dirakam oleh Guthrie dengan HODA Kotbab HARI pada hari Khamis dan tertawa dalam simpati. Sebagai ibu kepada tujuh kanak-kanak berumur antara 2 hingga 14, Keeley mengetahui sindrom itu dengan baik.

“Ia gila,” katanya. “Anda berada di dalam kereta, anda pergi ke kedai runcit, anda lupa – ‘Apa yang saya akan buat?’ Sementara itu, kopi anda terbang dari hud kereta itu sebentar lagi. Sepanjang masa anda merasakan anda tersebar di mana-mana sahaja. Kami pergi bercuti – saya terlupa untuk bungkus untuk bayi saya. ”

Kemudian ada masa dia dan suaminya keluar dengan beberapa pasangan lain untuk makan malam dewasa tanpa anak-anak, dan dia mendapati dirinya memotong ayam panggang suaminya ke berpuluh-puluh kepingan kecil kecil kerana itulah yang dilakukan seorang ibu.

Keeley, yang menulis buku berjudul “Make Up Total Mom Hannah Keeley,” membahagikan nyawanya kepada dua era: BC untuk “Sebelum Kanak-kanak” dan AD untuk “Selepas Dementia.”

Dia ketawa dengan mudah tentang momnesia sendiri sambil menjelaskan bahawa ibu-ibu begitu tertumpu pada anak-anak mereka bahawa perkara-perkara lain hanya hilang.

“Ia seperti pai perhatian,” katanya kepada Kotb. “Kami mempunyai banyak sumber yang boleh kita belanjakan untuk sesuatu. Apabila anda membahagikan pai itu – di sini adalah kepingan untuk menyusu, ini adalah kepingan untuk pembungkusan beg lampin, pergi ke doktor, memastikan tonggaknya dipenuhi – perkara-perkara yang biasa dan biasa boleh ditolak ke tepi jalan. ”

Berita baik, katanya, ada cara untuk mengatasi ibu.

“Anda mencelupkan selepas anda mempunyai anak ini dalam keupayaan anda berfungsi,” katanya. “Tetapi anda mula mengembangkan strategi untuk membantu anda menjadi lebih cekap. Anda menulis semuanya. Kami mempunyai kalendar besar ini – yang terbesar yang kami dapati – di mana kami menulis segala-galanya. ”

Apabila dia jauh dari rumah, dia selalu membawa pena – suaminya memberikannya pada kalung – dan kertas untuk mengambil nota.

Langkah kedua dia menasihatkan ibu-ibu baru untuk melakukan hanya menerima bahawa mereka tidak boleh melakukan segala-galanya dan menimbang kembali tanggungjawab mereka. Itu bermakna melawan “rasa bersalah ibu” yang sering dirasakan ibu apabila mereka tidak boleh menjadi Superwoman, katanya.

Akhirnya, dia berkata, ibu harus mencari masa untuk bersenam setiap hari.

“Ada kajian dengan orang tua yang melupakan perkara, dan mereka mendapati bahawa senaman kardiovaskular sebenarnya membantu dalam menjaga perhatian terhadap perkara,” katanya kepada Kotb. “Ia juga membantu sebagai ibu baru – anda mempunyai imej badan yang lebih baik.”

Dan tidak pernah menyakitkan untuk ketawa.

Seperti kata Silverman, “Sangat lucu jika anda boleh menyimpan segala-galanya dalam perspektif.”

Loading...