Persetujuan, untuk kanak-kanak: Video lucu bertujuan untuk menjelaskan dan memperkasa

Rachel Brian tidak dapat mendapatkan maklumat lanjut apabila anak perempuannya berusia 7 tahun pulang dari sekolah yang sangat tidak selesa pada suatu petang.

Selepas beberapa masalah ibu, anak perempuan Brian Lola memberitahunya bahawa seorang budak lelaki di kelasnya, yang telah memberi perhatian yang tidak diingini dan menggodanya untuk beberapa lama, telah menciumnya ketika kembali guru itu berpaling.

“Adakah anda memberitahu dia bahawa ia tidak OK?” Tanya Brian. “Tidak,” jawab anak perempuannya.

“Adakah anda memberitahu guru bahawa ini berlaku?” Tanya Brian. “Tidak,” jawab anak perempuannya. “Saya terlalu malu. Saya sangat kecewa, saya hanya mahu hari ini berakhir. “

Anak perempuan Brian memberitahu ibunya bahawa teman sekelasnya memerlukan salinan versi buku “Persetujuan: Ia Sederhana Sebagai Teh.” Video, sensasi internet yang dicipta oleh Brian dan Emmeline May, meneliti isu persetujuan dengan menyamakannya dengan menawarkan seseorang secawan teh. Kerjasama itu telah dilihat sekurang-kurangnya 75 juta kali dan diterjemahkan ke dalam 25 bahasa yang berbeza. Ia telah menjadi alat pengajaran untuk sekolah, kolej dan jabatan polis.

Cerita yang berkaitan: Menghentikan ‘budaya rogol’ bermula lebih awal dari yang anda fikir, ibu bapa

Brian, seorang artis, ilustrator dan bekas guru sekolah tinggi dan kolej, menjelaskan kepada anak perempuannya bahawa “Teh” tidak benar-benar untuk kanak-kanak, tetapi mungkin mereka berdua harus membuat video persetujuan untuk anak-anak. Lola melompat pada idea itu dan kerjasama anak perempuan itu menghasilkan video pendek, mudah dan ringan lucu yang mendefinisikan konsep persetujuan untuk kanak-kanak sekolah rendah dan sekolah menengah.

Isu persetujuan, yang sering diajar di peringkat mahasiswa, bermula jauh sebelum kolej, sebagai salah satu dari empat gadis yang didera secara seksual sebelum usia 18 tahun. Penyelidikan telah mendapati bahawa salah satu peramal utama serangan seksual di kolej adalah serangan seksual sebelum kolej. Perbualan sekitar persetujuan perlu bermula lebih awal.

Rachel Brian and daughter Lola collaborated to make the video
Rachel Brian dan anak perempuan Lola bekerjasama untuk membuat video “Persetujuan untuk Kanak-kanak.”Rachel Brian

Dalam “Kebenaran untuk Kanak-Kanak” anak perempuan Brian adalah suara kanak-kanak dan dalam dua minit melibatkan animasi dengan sedikit humor dia menerangkan dasar-dasar persetujuan kerana ia berkaitan dengan anak-anak muda. Skrip itu keluar dari banyak perbualan antara ibu dan anak perempuan.

Seperti semua kandungan dari Blue Seat Studios Brian, animasi ini mempunyai perasaan yang membuat mesej dapat diakses, segera dan sangat manusia. “Menggunakan humor untuk mendidik telah menjadi sebahagian daripada pengajaran saya selama-lamanya,” jelas Brian. “Ia memecahkan halangan, membuat orang keluar dari zon selesa mereka dan membolehkan mereka mendengar mesej itu.”

“Persetujuan untuk Kanak-kanak” bukan mengenai seksualiti (walaupun ada sebutan tentang apa yang harus dilakukan oleh anak-anak jika mereka disentuh dengan tidak sesuai) tetapi mengawalnya. Mesej Brian menawarkan adalah bahawa keizinan adalah tentang orang, bahkan anak-anak muda, yang jelas mengenai sempadan. Ia mencetuskan tanggapan bahawa anak-anak boleh menentukan dengan siapa dan bagaimana mereka disentuh, walaupun ia adalah sesuatu yang mudah seperti pelukan dari Aunt Doris lama.

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini

Mesej itu tidak menakutkan, Brian menjelaskan, kerana mengajar anak-anak bahawa mereka boleh membuat ruang yang selamat di sekeliling mereka. Malah kanak-kanak muda perlu memahami bahawa menghormati apa yang orang lain mahu atau merasa selesa dengan sama ada itu pelukan atau lima yang tinggi, hanya menjadi orang yang baik. Brian berharap “Persetujuan untuk Kanak-kanak” akan digunakan sebagai alat mengajar, dengan cara yang sama seperti “Teh” sudah.