Perkongsian ibu: 6 perkara yang saya ingin tahu tentang mempunyai bayi kemudian dalam hidup

HARI INI Favorite

HODO Kotb sendiri TODAY adalah ibu baru pada umur 52 tahun!

Ibu sering kali merasa seperti rahmat – kecuali apabila virus perut atau latihan tandas atau remaja yang rancak terlibat. Tetapi adakah ibu baru yang berusia lebih dari 40 atau 50 kelihatan berbeza berbanding dengan wanita berusia 20-an? Ya, katakan wanita-wanita yang telah hidup. Berikut adalah enam perkara yang wanita yang mempunyai anak untuk pertama kalinya dalam hidupnya mengatakan bahawa mereka ingin mereka tahu sebelum mereka memulakan pengembaraan besar mereka dalam penjanaan anak:

1. Percayalah atau tidak, ini akan membuatkan anda berasa muda.

Walaupun kekurangan tidur, keresahan yang berterusan, dan isu lutut yang beralun, ya, ajaib, menjadi ibu bapa dalam 40-an anda boleh membuat anda merasa lebih muda daripada anda. “Saya sentiasa berada di kalangan wanita yang lebih muda dengan anak-anak usia saya, dan mereka mengingatkan saya bagaimana untuk bersenang-senang dan melihat kehidupan melalui kanta yang berbeza,” kata Jena McWha, 42, dari Pennington, New Jersey, ibu kepada Liam, 5, dan Callum , 1.

Sebaliknya, perasaan yang lebih muda bukanlah sesuatu yang baik. Michele Neuendorf, 43, dari Chicago, Illinois, mengatakan bahawa mempunyai Thomas, 3, dan Cecelia, 1, telah membuatnya berasa lebih muda … seperti, seperti remaja di pinggul baligh. “Saya tidak mengharapkan berasa seperti seorang pelajar tengah hormonal lagi,” kata beliau kepada KANAK-KANAK HARI INI. “Ini bermula pada kehamilan dengan jerawat, dan kemudian apabila saya membawa bayi ke rumah dan menangis tanpa henti pada setitik topi, saya fikir hari-hari itu ada di belakang saya.”

Hoda Kotb mengadopsi seorang bayi perempuan! Bertemu Haley Joy

21.20.201703:54

2. … Itu, sehingga ia membuat anda merasa sudah tua.

Pada usia 40 tahun, wanita tidak biasa dipanggil “geriatrik” – iaitu, melainkan jika mereka cuba mendapatkan bayi. Ia mungkin kali pertama dalam kehidupan seorang wanita tidak mahu dikenali sebagai “maju.”

“Saya menjangka akan mengalami kesukaran untuk hamil dan saya tidak, saya begitu lega,” kata Neuendorf. “Jadi, saya benar-benar tidak mengharapkan untuk meninggalkan majlis pertama doktor saya selepas mengandung menangis. Doktor terus dan mengenai risiko kecacatan kelahiran pada usia saya dan amaran tentang semua risiko untuk kesihatan saya sendiri. Saya berharap untuk melihat ‘kehamilan geriatrik’ dan ‘usia ibu yang canggih’ sepanjang ringkasan saya kertas lawatan setiap lawatan. “

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita TODAY! Daftar di sini

Moms dalam 40-an mereka juga menghadapi bahaya pekerjaan yang tersilap untuk nenek anak-anak mereka. “Ia membingungkan beberapa kali pertama saya ditanya sama ada anak-anak atau cucu saya,” kata Margery Mott, kini berusia 60 tahun, dari Hopewell, New Jersey, dan ibu kepada Abigail, 18, dan anak kembar Susie dan Alex, 16 Dia (begrudgingly) digunakan sekarang, katanya.

Dan anda tidak boleh menyalahkan orang apabila mereka agak keliru. “Saya akan menjadi anak berusia 64 tahun di belakang sekolah malam,” kata penulis yang bersuara Anna Whiston Donaldson, yang terkejut dengan bayi Andrew ketika berusia 46 tahun awal tahun ini. “Saya fikir hakikat bahawa apabila anak perempuan saya memulakan tempohnya, saya akan menopaus selama sepuluh tahun,” kata Jennifer Wharton, 49, dari Los Angeles, California..

40 and pregnant
Jennifer Wharton, yang digambarkan di sini pada usia 42 tahun, memikirkan hakikat bahawa apabila anak perempuannya mencapai akil baligh, dia akan menopos. Jennifer Wharton

3. Anda akan menjadi penerima semua kebijaksanaan yang diperolehi oleh rakan-rakan anda (dan tangan mereka yang mengagumkan).

Tetapi ada yang pasti upsides ke ibu yang lebih tua. “Secara jujur, saya rasa bahagian terbaik menjadi ibu yang lebih tua adalah begitu ramai kawan anda telah melangkahinya agak baru-baru ini – bertentangan dengan ibu saya, yang telah melalui 40 tahun yang lalu – nasihat yang benar-benar baik, “kata Neuendorf. “Oh, dan tangan-saya turun. Anda mendapat tangan yang sangat baik.”

Dan semua nasihat itu berguna ketika cuba memahami beberapa “berkat” yang menjengkelkan yang datang bersamaan dengan melahirkan. Amy McConnell berkata bahawa mempunyai tiga saudara perempuan yang mempunyai banyak anak sangat berguna apabila dia sendiri. “Saya hanya berharap bahawa mereka telah memberi amaran kepada saya mengenai kehilangan rambut, rambut pertumbuhan di tempat-tempat misterius, dan tidak dapat menahan pundi kencing saya apabila saya bersin. Bilakah itu berakhir? “Katanya.

4. Anda akan menghargai kesihatan anda.

Menjadi ibu yang lebih tua memberi anda penghargaan yang lebih mendalam terhadap tubuh anda, serta keinginan yang lebih mendalam untuk mengekalkannya. Lori Karg, seorang ibu dari empat di Wyckoff, New Jersey, mengatakan dia berharap dia akan tahu betapa pentingnya kesihatannya akan menjadi padanya selepas melahirkan sebagai ibu yang lebih tua. “Saya akan menjadi lebih sihat semasa kehamilan saya, mengetahui betapa sukarnya untuk mengembalikan bentuk pada zaman ini, saya juga mendapat beberapa isu bersama dan belakang, dan bangkitnya adalah sedikit kengerian hari ini! Saya menjadi lebih sedar sekarang kerana saya tidak boleh mengambil kesihatan saya untuk diberikan, yang akan membantu saya apabila saya lebih tua. “

Dan ibu yang lebih tua tidak ingin masa yang jauh seperti mereka mungkin jika mereka mempunyai lebih daripada itu. “Saya telah mendapati diri saya berfikir tentang masa depan, dan saya fikir ia adalah bahagian paling sukar,” kata Kimberly Grimm dari Maitland, Florida, yang mempunyai anak perempuannya yang paling muda, Hailey, pada usia 40 tahun. “Saya fikir tentang keseluruhannya. menjadi nenek kepada anak-anaknya? ‘ soalan, dan bersama-sama dengan itu, keperluan panik untuk mengingatkan diri saya untuk menjadualkan semua temu janji untuk pemeriksaan saya sendiri, kerana saya sekarang perlu hidup selama-lamanya untuknya. “

40 and pregnant
Lori Karg berharap dia tahu berapa banyak kesihatannya akan berlaku kepadanya selepas mempunyai empat anak pada usia yang lebih tua.Lori Karg

5. Orang akan bertanya kepada anda soalan peribadi mengenai kesuburan anda (atau ketidaksuburan), dan kemudian mereka mungkin tidak percaya jawapan anda, yang menyeronokkan.

Jangan sekali-kali meremehkan kesanggupan orang asing untuk bertanya kepada anda dengan tepat bagaimana anda membuat bayi anda, lebih daripada 40 ibu berkata. Carla O’Connor, ibu kepada tiga di New York City, berkata dia tidak menjangkakan berapa kerap dia akan ditanya sama ada dia adalah “keemasan” kehamilan, atau berapa kali dia akan mengajukan soalan tentang berapa lama ia membayangkan dia untuk hamil pada “usia ibu yang canggih” atau jika dia telah menggunakan rawatan kesuburan – dari “kedua-dua profesional perubatan dan orang asing dalam pemeriksaan Walgreens,” katanya kepada KANAK-KANAK HARI INI..

apa moms over 40 wish they had known
Paul dan Carla O’Connor dan anak-anak mereka.Carla O’Connor

Ia bukan sifat persoalan yang mengganggunya, jelasnya. “Saya seorang penyokong yang besar dalam membantu pembiakan.Itu adalah hakikat bahawa kerana saya berada di pihak yang lebih tua dalam tahun-tahun pengemasan saya, saya diasumsikan bahawa saya tidak boleh hamil, seperti seseorang pernah meletakkannya, ‘cara yang lama, ‘atau bahawa wanita yang berumur tertentu tidak dapat hamil tanpa pertolongan Saya mendapati andaian yang salah bahawa saya berjuang untuk menjadi lebih ketukan terhadap nilai yang diletakkan pada wanita ketika mereka menjadi lebih tua – seolah-olah Hari lahir ke-35, ovari kita berkurangan dan mati. “

Dan selalunya, ibu-ibu yang lebih tua melaporkan bahawa orang tidak mempercayai mereka ketika mereka berkata mereka mempunyai bayi mereka “cara biasa.” “Malah OB saya berkata, ‘Bagaimanakah BAHAWA yang berlaku ?!’ Dan masih tidak menentu sama ada untuk mempercayai saya, “kata Pamela Montgomery dari Scarsdale, New York, yang mempunyai anak perempuannya yang kedua selepas kehamilan yang mengejutkan pada usia 47 tahun..

6. Anda akan menjadi ibu bapa yang hebat. (Really.)

Semua ibu bimbang; ia datang dengan kerja. Tetapi jika dia tahu apa yang dia ketahui sekarang, “Saya tidak akan kecewa tentang mempunyai bayi berusia 40-an,” kata Karg. “Kami menghabiskan banyak masa membimbangkan, saya mempunyai empat kanak-kanak cantik yang datang pada masa yang dirancangkan oleh Allah untuk saya, walaupun mereka mungkin tidak datang seawal hidup seperti yang saya suka pada mereka. dewasa muda seperti rakan, perjalanan, dan kerjaya yang saya sayangi sebagai seorang guru, yang telah membantu saya sebagai ibu bapa. Dan walaupun salah satu ketakutan terbesar saya telah direalisasikan ketika saya melahirkan anak sindrom Down pada tahun ini, saya telah menyedari bahawa dia adalah hadiah paling besar untuk hidup saya dan keluarga saya dan saya tidak perlu takut sama sekali, “katanya.

Ibu yang lebih tua mempunyai hadiah pengalaman hidup dan perspektif. “Saya TIDAK mempunyai tenaga yang ibu-ibu muda lakukan untuk bermain dengan anak-anak mereka, berlari, bermain berpura-pura,” kata Neuendorf. “Di sisi yang baik, saya rasa saya lebih sejuk daripada saya sebagai ibu yang muda kerana saya kurang tenaga, saya cuba untuk tidak menyebarkan barang-barang yang kurang penting dan memberi tumpuan kepada perkara yang penting – atau perkara yang Saya sangat suka, seperti mandi dan cerita tidur dan pengembaraan hujung minggu. “

Dan walaupun keibubapaan menghadapi cabaran tidak kira betapa muda atau tua anda, semuanya akan berbaloi. “Saya masih sering merasa tertarik dalam banyak arahan, dengan kerap berkata, ‘Saya pernah menjadi peguam yang benar-benar baik, tetapi sekarang saya berasa agak biasa pada segala-galanya, termasuk menjadi seorang ibu,” kata Nikki Edwards, 47, dari Oklahoma City, Oklahoma, yang mempunyai anak lelakinya Sam sebelum hari jadi ke-40. Namun, dia berkata, “Keibubapaan saya dalam usia empat puluhan telah benar-benar menjadi pengalaman yang paling menggembirakan yang saya ada.”

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 30 September 2016 di TODAY.com, dan dikemaskini pada 21 Februari 2017.

Savannah Guthrie: Dengan bayi baru Charley di sini, ‘keluarga saya sudah lengkap’

Disember.12.201603:12