Perkara yang saya ingin tahu tentang mempunyai bayi di NICU

Tiada yang boleh menyediakan ibu bapa untuk bayi yang baru dilahirkan dibawa ke Unit Penjagaan Rapi Neonatal, atau NICU.

Namun ibu bapa menghadapi kenyataan itu setiap hari: 50,000 bayi dimasukkan ke NICU setiap tahun, menurut Dr. Jeffrey Perlman, pengarah perubatan yang baru lahir di New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Centre.

Jumlah itu berkemungkinan meningkat, memandangkan pada Mac 2016 Dimes Report Card Birth Premi mendapati kadar kelahiran pramatang negara semakin bertambah untuk pertama kalinya dalam lapan tahun.

Perkara-perkara I wish I knew about having a baby in the NICU
Kehamilan Erika Villareal cukup tipikal … sehingga bayi itu dilepaskan oksigen semasa penyerahan. Kemudian perkara menjadi menakutkan dengan cepat. Bayi Lautan menghabiskan dua minggu di NICU dan kini sedang melakukan yang hebat.Erika Villarreal

HARI INI bercakap dengan ibu-ibu yang telah melalui pengalaman traumatik untuk mempunyai bayi di NICU, serta para doktor dan jururawat yang menjaga pesakit terkecil ini.

Berikut adalah apa yang mereka mahu anda tahu.

1. Mungkin tidak ada tanda-tanda amaran.

Sementara hairstylist Santa Monica Ericka Villarreal mengalami faktor risiko semasa kehamilannya, dia yakin dengan pasukan perubatannya bahawa segala-galanya akan menjadi OK.

Walau bagaimanapun, apabila anaknya terjebak dalam kanal lahir dan tanpa oksigen selama 10 minit, panik menggantikan ketenangan. “Semuanya baik-baik saja sehingga penghantaran. Itulah apabila keadaan menjadi salah, cepat. Saya masih ingat 50 orang di dalam bilik … Itu gila. “

Nicole Wames telah menjadi jururawat NICU selama 19 tahun yang lalu dan memerhatikan bahawa dalam keadaan kelahiran pramatang ramai ibu tidak tahu bahawa mereka akan melahirkan, apalagi berakhir di NICU.

“Kami akan mempunyai ibu yang masuk untuk pemeriksaan tekanan darah rutin atau pelantikan OB / GYN biasa. Kemudian, atas sebab apa pun, mereka dihantar kepada kami dengan segera dan mereka menyampaikannya. Ia berlaku begitu pantas sehingga mereka tidak mempunyai masa untuk menyediakan, “kata Wames.

BERKAITAN: Mama preemie yang dilahirkan pada 24 minggu berkongsi perjalanan emosi

2. Kakitangan NICU tidak hanya menjaga bayi

Walaupun menjaga bayi baru yang kritikal adalah keutamaan, kakitangan perubatan juga memandang kepada keperluan ibu bapa, kata Megha Patel, Jururawat NICU di Abington, Pennsylvania.

“Ia lebih daripada sekadar menjaga bayi – anda menjaga keluarga. Cuba membantu ibu bapa meneruskannya, saya katakan, 80 peratus daripada apa yang kita lakukan. “

Perlman bersetuju, menekankan keperluan untuk komunikasi yang baik dengan ibu bapa untuk memudahkan mereka melalui masa traumatik ini.

“Saya selalu memberitahu ibu bapa apa yang saya tahu dan apa yang saya tidak tahu, dan saya tidak akan pernah jujur ​​kepada mereka atau kepada diri saya sendiri. Walaupun bayi mereka membuat kemajuan yang baik, saya masih memberitahu mereka bahawa ia adalah hari ke hari, “kata Perlman. “Perkara boleh berubah dengan cepat, kerana bayi-bayi ini sangat terdedah.”

Ibu Ericka Villarreal didn't get to see her baby for 24 hours after birth; sometimes, parents in the NICU can struggle to bond with their babies.
Ibu Ericka Villarreal tidak dapat melihat bayinya selama 24 jam selepas lahir; Kadang-kadang, ibu bapa di NICU dapat berjuang untuk ikatan dengan bayi mereka.Ericka Villarreal

3. Percayakan intuisi anda.

Pereka fesyen dan usahawan Tara Marino, 40, kehilangan anaknya Mason tidak lama selepas melahirkan. Walaupun dia menerima skor Apgar yang sempurna (ujian yang diberikan kepada semua bayi yang baru lahir untuk menilai keadaan fizikal mereka), Marino mempunyai gerak hati yang kuat bahawa sesuatu yang salah.

“Semua orang terus meyakinkan saya – memberitahu saya bahawa saya gila, bahawa saya adalah ibu pertama kali, saya terlalu berlebihan. Saya berasa sangat tidak kenal … Saya benar-benar mahukan mereka mengambil saya dengan serius dan mula menyemak perkara-perkara lain. “

Mason meninggal beberapa hari kemudian, akibat komplikasi dari radang paru-paru.

“Saya fikir ia akan menjadi perkara pertama yang saya ingin ibu tahu: sebagai yang kuat dan menakutkan adalah dalam persekitaran perubatan, dikelilingi oleh doktor dan pakar, anda adalah pihak berkuasa tertinggi pada bayi yang baru lahir yang baru saja datang ke dunia, “kata Marino.

4. Anda dibenarkan memegang bayi anda … kadang-kadang.

Selepas melihat bayi yang baru dilahirkan dengan wayar dan mesin, banyak ibu bapa yang terkejut melihat mereka tidak dapat menahan bayi mereka.

Tetapi itu tidak selalu berlaku. Patel berkata kebanyakan kakitangan perubatan melakukan yang terbaik untuk memasukkan ibu bapa sekiranya mungkin. “Saya fikir ibu bapa perlu merasa bebas untuk selalu bertanya, ‘Apa yang boleh saya lakukan untuk terlibat?'”

Di belakang, Marino berkata, dia ingin dia tahu dia boleh berbuat lebih banyak untuk Mason. “Jujur saya lebih murni,” kata Marino. “Saya akan menghabiskan lebih banyak masa dengannya di NICU, saya akan menciumnya lagi, saya akan mengubah lampinnya.”

Bila LeeLee Klein gave birth to her twins, they weighed 1 pound each and were immediately admitted to the NICU
Apabila LeeLee Klein melahirkan anak kembarnya, mereka menanggung satu paun setiap satu dan segera dimasukkan ke NICU – di dua hospital berasingan. Sekarang, mereka sihat 16 tahun.LeeLee Klein

BERKAITAN: Pakaian jururawat NICU bayi dalam pakaian untuk Halloween

5. Anda mungkin terputus dari bayi anda.

Ramai ibu NICU tidak dapat mengikat dengan anak-anak mereka dengan cara yang sama seperti ibu bapa yang lain.

Villarreal tidak melihat anaknya selama 24 jam selepas kelahiran, yang menjejaskan hubungannya dengan bayinya. “Apabila dia dilahirkan, mereka membawanya dengan cepat sehingga saya merasakan bahawa saya memberikan bayi untuk diterima pakai. Saya hanya merasa kosong. “

Walaupun kenalan dibenarkan, ia tidak selalu mudah untuk melompat kembali ke mod ikatan.

“Keesokan harinya, ketika saya melihatnya, saya merasa seperti ini bukan anak saya,” kata Villarreal. “Saya berasa seperti saya menerima bayi baru. Saya tidak merasa bersambung, saya tidak merasakan dia saya, dan saya tidak mempunyai ikatan emosi itu. “

6. Kakitangan dan bayi berada dalam jadual.

Apabila LeeLee Klein, seorang ibu dari Connecticut yang tiga, melahirkan anak kembarnya 16 tahun yang lalu, mereka menanggung 1 paun setiap satu. Mereka segera dimasukkan ke unit NICU di dua hospital yang berbeza kerana masing-masing memerlukan tahap penjagaan yang berbeza.

Satu perkara yang LeeLee masih berharap dia tahu adalah bahawa kedua-dua bayi dan kakitangannya beroperasi pada jadual yang ketat.

“Para jururawat bangunkan bayi setiap 3 hingga 4 jam, bergantung kepada jadual mereka. Mereka menukar lampin mereka, mengambil suhu mereka, memegang suapan mereka di dalam tiub atau mengamalkan botol mereka. Sekiranya ibu tidak berada pada ‘jadual bangun’, mereka tidak dibenarkan menyentuh bayi mereka. “

Walaupun banyak telah berubah dalam penjagaan intensif neonatal dalam 16 tahun, nasihat jadual masih dipegang – mengetahui jadual NICU anda boleh menjadikan kehidupan lebih mudah untuk ibu bapa, kata Wames, jururawat NICU.

“Mendidik ibu bapa untuk muncul pada waktu bangun bayi adalah penting kerana ibu bapa boleh mengubah lampin, memegang bayi, memberi makan bayi … semua perkara penting yang ingin dilakukan oleh seorang ibu bapa.”

BERKAITAN: Seorang ibu membantu bayi NICU mencari pakaian yang sempurna dan kecil

7. Anda mungkin memerlukan terapi selepas itu.

Mempunyai dua bayi di NICU sangat menjejaskan kestabilan emosi Klein.

“Ia sangat mirip dengan tekanan post traumatik yang pengalaman veteran,” kata Klein. “Berada di NICU selama 4 bulan dan menonton bayi anda hampir mati, bertukar biru, beepers mereka pergi, dan mempunyai semua jenis prosedur perubatan … Menonton yang berlaku kepada anak anda seperti melewati peperangan, ia hanya satu jenis peperangan yang berbeza. “

Dr. Mark Polak adalah pengarah NICU di West Virginia University Medicine Children di Morgantown, Virginia. Beliau mengatakan bahawa tekanan post-traumatik adalah perkara biasa dan tidak boleh diabaikan.

“Kebanyakan hospital akan menawarkan sama ada rawatan psikiatri atau sokongan – seseorang yang boleh bercakap dengan ibu bapa, dan boleh menasihati mereka tentang perasaan marah dan kekecewaan mereka. Keluarga tidak boleh merasakan tiada siapa yang mendengarnya. “

Ericka Villarreal's son Ocean at 2 months; he's now a happy, healthy little boy
Anak Ericka Villarreal Ocean pada 2 bulan; dia kini seorang budak lelaki yang bahagia dan sihat (yang suka Cubs). Tetapi bagi ibu bapa, trauma daripada NICU boleh berlanjutan lama selepas anak-anak mereka telah “tamat pengajian.”Ericka Villarreal

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan buletin TODAY! Daftar di sini

8. Adalah OK untuk membahagikan dan menakluk.

Ramai ibu bapa akan mempunyai bayi di NICU dan anak-anak lain di rumah, yang boleh meletihkan.

“Saya selalu memberitahu ibu bapa untuk membahagikan dan menakluk. Jangan cuba pergi ke mana-mana sahaja. Ia adalah masa di mana anda benar-benar perlu belajar untuk menjadi penjaga bebas dan menyebarkan diri supaya anda tidak benar-benar letih, “kata Klein.

Dia dan suaminya dengan cepat menjadi pakar dalam membahagikan tanggungjawab. “Sekiranya saya berada di hospital, dia berada bersama kami berusia 3 tahun atau di tempat kerja. Sekiranya dia berada di hospital, saya bersama anak kami berusia 3 tahun atau berurusan dengan masalah rumah tangga. “

Banyak hospital sekarang menggunakan teknologi untuk membantu menjadikan kehidupan ibu bapa lebih mudah. “NICVIEW” adalah sistem kamera berasaskan web yang membolehkan ibu bapa menonton rakaman secara langsung bayi mereka pada telefon bimbit mereka atau peranti pintar.

Tara Giles, jururawat NICU di Morgantown, West Virginia, telah melihat bagaimana teknologi seperti ini dapat memberi manfaat kepada ibu bapa.

“Walaupun mereka tidak boleh berada di tempat tidur mereka, ia adalah keselesaan bagi mereka untuk dapat melihat bayi mereka – mereka dapat melihat mereka bergerak, mereka dapat melihat mereka dalam persekitaran mereka. Ia memberi mereka ketenangan fikiran sehingga mereka sebenarnya dengan bayi. “

9. Tidak semua orang mengendalikan tekanan dengan cara yang sama.

Semua orang bertindak balas dengan berbeza untuk mempunyai bayi di NICU, sesuatu yang ditemui oleh Tara Marino secara langsung.

“Suami saya bereaksi dengan menjadi sangat senyap, berjalan pergi, dan tidak mahu bercakap selama dua jam. Sedangkan saya ingin jurnal, mulakan kumpulan doa, dan panggil semua orang di dunia, “kata Marino.

Menyedari bahawa tiada cara yang betul untuk mengatasi membantu Tara dan suaminya menavigasi tempoh yang sukar itu.

“Lakukan yang terbaik untuk mengetahui bahawa anda berdua akan mengendalikan keadaan ini agak berbeza, dan satu cara tidak lebih baik daripada yang lain,” kata Marino.

Video berkaitan:

Tanda-tanda ‘manik NICU’ untuk pencerobohan dan ibu bapa mereka

Nov.16.201603:52