Perdebatan Santa hebat: Apa yang perlu diberitahu kepada anak-anak

Nota Editor: Di sini pada Ibu Bapa HARI INI, kita tegas pro-Santa. Dia tinggal di Kutub Utara, dia dan rusanya terbang di sekeliling dunia menyampaikan hadiah kepada anak lelaki dan perempuan yang baik, dan dia benar-benar hebat. (Dan kita bukan sahaja mengatakan ini untuk mencium kerana ia adalah 10 Dis!) Walau bagaimanapun, berhati-hatilah bahawa kisah ini membincangkan beberapa perkara dewasa, seperti pelbagai teori tentang siapa yang benar-benar membawa hadiah-hadiah pada Krismas.
HARI INI
HARI INI

Dengan hari Krismas di sekitar sudut, sesetengah ibu bapa sepenuhnya memeluk keajaiban Santa Claus – dan yang lain memberikan Santa sengit. Sebenarnya, sesetengah ibu dan bapa percaya bahawa mengajar anak-anak tentang Saint Nick lama yang jujur ​​adalah “pembohongan” yang boleh menyebabkan perasaan kekeliruan dan pengkhianatan di jalan.

Brad Pitt, bapa kepada enam, baru-baru ini menimbang mengenai perkara itu, mendedahkan bahawa dia enggan “berbohong” kepada anak-anaknya tentang St Nick, dan dia bukan “besar pada keseluruhan perkara Santa.” Pitt berkata dia ingat ketika dia mendapati masalah sebenar mengenai Kutub Utara, dan ia adalah “tindakan pengkhianatan besar” baginya sebagai seorang budak lelaki. “Dia memberitahu E! Berita, “apabila saya mengetahui kebenaran, saya seperti ‘Mengapa? Mengapa? Mengapa kamu berbohong kepada saya? “

BERKAITAN: Inilah seperti tempat tinggal di sebuah bandar yang merayakan Krismas sepanjang tahun

Jadi ayah yang terkenal itu meninggalkan anak-anaknya untuk memikirkannya: “Apa yang saya katakan adalah beberapa orang percaya kepada Santa, dan sesetengah orang percaya ibu bapa itu, dan anda percaya apa yang anda mahukan.”

Lisa Moran, seorang editor dan penulis di iVillage, berfikir bahawa Brad mendapat “pintar mengambil” dengan mengatakan “tidak terima kasih” kepada seluruh Santa charade. Untuk satu perkara, Moran mengatakan dia bosan dengan pembohongan yang dia harus berputar untuk anaknya untuk memastikan ia semua pergi setiap tahun.

Psikoterapi dan ibu Andrea Nair memberitahu MINGGU Moms dia mendengar terlalu banyak pelanggan dalam barisan kerja beliau mengenai bagaimana “ditipu” yang mereka rasakan oleh ibu bapa mereka dan bagaimana “terkejut” mereka ketika mereka mendapati tidak ada Kris Kringle. Oleh itu, dia berusaha untuk menjadi “benar-benar jujur” dengan anak-anaknya sendiri, dan mengatakan dia selalu menerangkan Santa sebagai “watak buku cerita.”

Ramai yang lain mengatakan bahawa Santa-deniers hilang titik. Pengambilan mereka di legenda Krismas tidak ada kaitan dengan sama ada seorang lelaki yang berjanggut, berpakaian janggut merah di bawah cerobong setiap orang pada waktu malam, dan lebih berkaitan dengan semangat memberi – tanpa mengira percutian tertentu yang anda buat untuk meraikan bersama keluarga anda ini bulan.

BERKAITAN: Tanda Krismas: Mall Santa menggunakan bahasa isyarat untuk bercakap dengan gadis muda

“Terdapat perbezaan yang sangat besar antara memberitahu anak anda yang salah dan membenarkan mereka mempercayai sihir dan misteri cuti,” kata Karri-Leigh Mastrangelo, seorang penerbit televisyen dan blogger dengan dua anak perempuan, Emilia, 5, dan Isla, 2-dan -a-setengah.

Devon Corneal, seorang peguam New Jersey dan blogger pengasuhan, tidak menganggap Santa berbohong sama ada. “Apabila anak saya berusia 4 tahun dan setengah, Cooper, bertanya, bagaimana Santa dapat merayakan dunia? Saya menjawab: kerana ia sihir, “katanya.

Korne mengatakan ada sedikit sihir dalam kehidupan seharian kita, dan tidak lama lagi cukup anak-anak kita akan menjadi dewasa, membayar tagihan mereka, menaikkan kereta mereka, dan akan bekerja setiap hari. Jadi buat masa ini, Santa adalah sebahagian daripada cuti yang sangat nyata dan istimewa di rumahnya. Suami kornea memakai saman Santa setiap hari Krismas supaya anak mereka dapat mempunyai “penampakan Santa sebenar.” Satu tahun, dia duduk di tangga dengan anak lelaki mereka di PJsnya, mengintip melalui ban, sebagai “Santa” meletakkan mainan di bawah pokok mereka.

Bagi Jennifer dan Ben Whitfield, yang merayakan kedua-dua Krismas dan Hanukkah dengan anaknya yang berusia 3 tahun, Andrew, kisah Santa adalah sebahagian daripada cerita rakyat bercuti mereka sebagai keajaiban menorah, dan bagaimana sedikit minyak yang hanya cukup untuk satu hari entah bagaimana dibakar selama lapan malam.

“Di rumah kami, Santa tidak lagi ‘bohong’ daripada keajaiban api yang tahan lama,” jelas Whitfield..

Mengajar anak-anak anda cerita Santa tidak akan menghalang mereka untuk hidup, memastikan Dr Janet Serwint, profesor pediatrik dan kesihatan awam, dan pengarah program pediatrik, di Johns Hopkins School of Medicine.

“Tidak ada jawapan yang betul atau salah ketika memberitahu anak anda mengenai Santa,” kata Serwint. “Santa bukan jenis ‘bohong’ atau tidak benar yang anda perlu bimbang lagi sebagai ibu bapa.”

Dia mengatakan ibu bapa tidak boleh sengaja menipu anak tentang perkara yang serius (seperti ahli keluarga yang sakit, atau mengatakan kepada mereka bahawa orang dewasa telah berhenti merokok ketika mereka benar-benar tidak), yang dapat menyebabkan isu-isu ketidakpercayaan yang lebih mendalam.

Tetapi apabila ia datang kepada Krismas, dia bersetuju, Santa – dan semua sihirnya – boleh menjadi sebahagian daripada tradisi bercuti keluarga.

Semua Santa hoopla tidak benar-benar mengenai percutian Kristian atau lambang keagamaan, kata Rebecca Munsterer, pengarang “Puan. Claus dan Sekolah Roh Krismas. “

Lagipun, dia berkata, melihat semua kot percutian, makanan, dan mainan memandu tahun ini, dan gambar pegawai polis New York yang memberikan kasut lelaki bertelanjang kaki yang baru-baru ini menjadi virus. Terlepas dari akibatnya, dia tidak fikir foto itu akan menangkap hati yang begitu banyak dan menjadi sensasi internet sedemikian, semasa musim gugur awal atau mati musim sejuk.

“Apa pun agama kamu, pegawai itu, pada masa itu, boleh jadi Santa,” kata Munsterer. “Itulah yang dia tentang, semangat memberi dan kehendak yang baik, bahawa anda cuba menyampaikan kepada anak-anak melalui semua ini.”

Joy Huang, eksekutif televisyen dan pengasas bersama organisasi Secret Sandy, bersetuju bahawa mengajar anak-anak untuk mempercayai sihir Santa kecil adalah OK, walaupun mereka tidak merayakan Krismas – kerana mesej sebenar adalah tentang kemurahan hati dan harapan.

Laman Rahsia Sandy, dilancarkan sebulan yang lalu, membolehkan anak-anak yang masih tidak mempunyai kuasa atau perlindungan “tulis kepada Santa,” menjelaskan sedikit tentang situasi keluarga mereka dan menghubungkan kepada barangan Amazon yang akan membantu mereka untuk menerima musim cuti ini . (Terdapat salinan kertas di kawasan yang terjejas agar kanak-kanak tanpa akses internet masih boleh menyertai.) Sukarelawan kemudian berhubung dengan anak yang memerlukan bantuan, dan seperti yang dijelaskan oleh Huang, “tidak kira di mana anda berada di negara ini, anda boleh membantu menyebarkan kegembiraan dan bersorak kepada keluarga yang memerlukan. “

Kini itulah yang kita sebut semangat Santa. Maaf Brad. Ternyata, anda mungkin sedikit scrooge yang satu ini.

2015 adalah tahun ‘jenis’ Santa Claus

Disember.23.201500:48