Paskah ham dengan sampingan matzoh? Bagaimana keluarga-keluarga antara agama membuatnya berfungsi

Hujung minggu ini, adakah anak-anak anda akan memburu telur Paskah … atau untuk afikomen itu?

Dalam banyak keluarga, jawapannya adalah kedua-duanya. Oleh kerana perkahwinan antara agama semakin meningkat, begitu pula jumlah pasangan yang memilih untuk menaikkan anak mereka dengan lebih dari satu agama. Ini bermakna perkhidmatan Paskah boleh mengikuti tradisi Yahudi Seder untuk Paskah (yang merangkumi tradisi kanak-kanak yang mencari sekeping patung matzoh yang dipanggil afikomen).

Pada tahun 2010, 42 peratus perkahwinan AS dikenalpasti sebagai antara agama, menurut Naomi Schaefer Riley, pengarang “Til Faith Do Us Part: Bagaimana Perkahwinan Antara Agama Mengubah Amerika.” Mormons adalah yang paling mungkin berkahwin di luar iman, orang Yahudi adalah yang paling , dan umat Islam jatuh di tengah-tengah. Data Pusat Penyelidikan Pew 2013 menunjukkan bahawa bagi orang Yahudi, kadar perkahwinan telah meningkat dengan ketara selama lima dekad yang lalu. Bagi mereka yang berkahwin sejak tahun 2000, hampir enam dalam 10 telah berkahwin dengan pasangan bukan Yahudi.

Paskah eggs and Passover matzoh
Banyak keluarga antara agama merangkul tradisi seperti Paskah matzoh dan telur Paskah secara serentak.Shutterstock

Agama yang bercampur mungkin tidak kelihatan seperti masalah besar apabila anda berkahwin. Tetapi apabila anda mempunyai anak-anak, persoalan iman semakin bertambah. Bolehkah keluarga benar-benar melakukan kedua-duanya? Bolehkah anda membesarkan seorang kanak-kanak menjadi orang Kristian dan Yahudi pada masa yang sama?

Jawapannya adalah tegas ya, menurut Susan Katz Miller, pengarang “Menjadi Kedua: Merangkul Dua Agama dalam Satu Keluarga Antara Agama.” Sebagai seorang kanak-kanak antar agama – bapanya adalah Yahudi, ibunya Episcopalian – dan ibu kepada dua anak yang beragama dengannya sendiri, dia berhujah bahawa rakyat Amerika meninggalkan identiti iman tunggal. Keluarga seperti dia, katanya, mahu merasa bersambung dengan keturunan ibu bapa dan mendidik anak-anak mereka dari dua pandangan agama. Terdapat lebih 100 kanak-kanak di program pendidikan Projek Keluarga Interfaith Families di Washington, DC, kata Miller, di mana pendidik Yahudi dan Kristian dipasangkan di setiap bilik darjah, “memodelkan interaksi hormat” dan “membantu anak-anak merasa selesa dengan akar antar agama mereka. “

Miller mengakui bahawa adat istiadat agama boleh bertembung, kerana mereka mungkin hujung minggu ini. Dia menerangkan dalam blognya: “Katakanlah, contohnya, undang-undang mertua anda mengharapkan anda untuk Svalbard Passover yang merangkul empat gelas wain dan celankan berlapis. Ini boleh menjadi pengalaman yang mengasyikkan jika anda juga memperingati penyaliban Yesus dan menghindari daging pada hari Minggu Suci yang penuh. “

Dia menasihatkan untuk menyediakan tempat yang menghormati bagi kedua agama: Berikan salmon di Seder bukan daging, contohnya, supaya semua orang boleh mengambil bahagian dalam upacara Paskah dan Selamat Hari Raya. (Dan mungkin melangkau ham memihak kepada kambing untuk makan malam Ahad Paskah.)

Kesukaran praktikal, Miller mengatakan bahawa kaji selidik 256 ibu bapa antara agama untuk buku beliau mendapati 90 peratus responden, diberi peluang untuk “melakukannya sekali lagi,” akan membuat pilihan antara agama yang sama untuk keluarga mereka. Keibubapaan dual-iman, dia percaya, adalah “latihan untuk melepaskan diri.”

Washington, D.C. ahli terapi pasangan dan ibu bapa antara agama Jennifer Kogan kerap menasihati keluarga beragama dan mengatakan mereka boleh “menjadikannya berfungsi” selagi kepercayaan seseorang pasangan tidak menghalang mereka bertindak sebagai pasukan bersatu. Kogan menjelaskan: Jika prinsip-prinsip agama asas ibubapa bertentangan – katakan bahawa seseorang merasakan mereka perlu “berdoa untuk jiwa yang lain kerana mereka akan pergi ke neraka” – itu sukar untuk diatasi.

“Satu perkara yang berfungsi untuk [keluarga kita] adalah bahawa kita tidak merasakan keperluan untuk mengatakan bahawa satu agama adalah betul,” kata Kogan, ibu seorang anak lelaki berusia 16 tahun dan anak perempuan berusia 13 tahun, yang mempunyai telah didedahkan kepada agama Yahudi dan Kristian. Dia menyoroti hubungan, bukannya perbezaan, kepada remaja. Contohnya, perjamuan terakhir Yesus biasanya dipercayai sebagai Sederhana Paskah (walaupun beberapa ulama tidak bersetuju).

Menjadi pasangan antar agama tanpa anak bukanlah prospek yang sangat sukar, jelas Riley. Tetapi apabila anak-anak datang ke dalam gambar, pasangan mungkin mula merasa tekanan untuk memilih iman kerana mereka berdebat, tidak semestinya amalan keagamaan, tetapi bagaimana untuk menghabiskan masa dan wang keluarga mereka. Adakah anda akan menghantar anak-anak anda ke sekolah Ibrani atau sekolah Minggu? Adakah anda akan memberikan kepada koleksi gereja? Adakah anak-anak menghadiri kem-kem agama atau kumpulan belia? Jika ya, yang mana?

Tidak semua ibu bapa yakin bahawa mengamalkan dua agama di satu rumah adalah penyelesaiannya.

Jane Larkin dari Dallas, Texas, pengarang “Dari Generasi ke Generasi: Cerita Perkahwinan dan Kesinambungan,” dan ibu bapa kepada Sammy, 10, membesar Yahudi, sementara suaminya dibesarkan Episcopalian. Sebelum mereka berkahwin, Larkin menerangkan bagaimana pasangan itu bekerja dengan seorang imam dan rabbi, yang kedua-duanya sangat menganjurkan bahawa mereka memilih satu agama kerana kesukaran untuk mengamalkan agama Yahudi dan Kristian dengan cara yang serius.

Jadi Larkin dan suaminya memilih identiti Yahudi untuk rumah dan anak mereka, walaupun suami Larkin tidak berselindung. Pada masa yang sama, Larkin sangat menghormati pendidikan anaknya dan latar belakang keagamaan keluarganya. Ketika anaknya mempunyai persoalan tentang Perjanjian Lama atau Yudaisme, ia sering merujuk kepada undang-undang Kristiannya, yang mempunyai pemahaman yang mendalam tentang kajian agama dan Alkitab.

“Bagi keluarga kami, saya fikir mempunyai identiti penting,” kata Larkin. “Tetapi memilih satu agama dan menyebarkan nilai-nilai itu tidak menghalang anak yang mempunyai pengetahuan penuh dengan yang lain atau membincangkan perbezaan yang saling berkaitan.”

Jacoba Urist adalah seorang wartawan kesihatan, pendidikan dan kebudayaan di New York City, yang juga menulis untuk The Atlantic. Ikuti dia di Twitter @JacobaUrist