Parit Potty: Perjuangan anak untuk meja berubah-ubah di dalam bilik lelaki

Ia terkenal salah satu daripada aspek yang paling tersirat, yang paling ditakuti oleh ibu bapa. Namun di seluruh negara, bapa berjuang untuk hak untuk mengubah lampin.

Inilah masalahnya: Apabila momen kritikal tiba, wanita yang keluar dengan bayi biasanya dapat mencari meja yang berubah-ubah di bilik wanitanya, tetapi bapa yang menjaga bayi sering keluar dari keberuntungan di bilik lelaki.

Apa yang dilakukan oleh ayah-on-the-go?

Badan perundangan California sedang mempertimbangkan bil-bil “pariti tandas” yang memerlukan akses yang sama ke meja ganti lampin untuk lelaki dan wanita.

Doyin Richards, yang tinggal di Los Angeles bersama isterinya dan dua anak perempuan kecil, berkata dia sering merasakan keadaan ini – mungkin dua pertiga masa dia keluar bersama anak-anaknya.

“Itu pada dasarnya terus mengatakan hanya wanita menukar lampin – lelaki tidak menukar lampin. Itu tidak dapat diterima pada tahun 2014 dan seterusnya. Bukan itu saja, “kata Richards, 39, seorang penyumbang ibu-ibu HARI INI yang menulis blog Kerja Daddy Doin ‘dan yang pergi bertahun-tahun sebelum dia mencatatkan foto dirinya sendiri dengan lembut menyikat rambut anak perempuannya yang berumur 2 tahun sambil mengenakan pakaian bayi perempuannya dalam pembawa.

“Dada seperti saya yang benar-benar terlibat dengan anak-anak mereka dan ingin secara aktif bersama mereka dan membantu anak-anak mereka sangat kecewa dengan ini.”

Laporan Rossen: Dads permintaan stok berubah stesen

Jun.23.201403:29

Kira-kira 90 peratus daripada bapa yang tinggal bersama anak-anak mereka melaporkan bahawa mereka mandi, menyapu, atau memakai anak-anak mereka setiap hari atau beberapa kali seminggu, menurut satu kajian kerajaan baru-baru ini, yang menyatakan bahawa bapa lebih terlibat dalam kehidupan anak-anak mereka daripada generasi terdahulu. Kaji selidik HARI INI sebanyak 1,000 orang mendapati bahawa 54 peratus daripada ayah moden mengubah lampin, manakala hanya 37 peratus mengatakan bahawa nenek moyang mereka.

Di California, dua bil yang akan memberi mandat akses yang sama ke stesen yang berubah-ubah di tandas awam baru telah diluluskan oleh Senat negeri, dan sedang menunggu pendengaran di Dewan Undangan Negeri. Setakat ini, tidak ada undang-undang negeri atau persekutuan yang melindungi hak lelaki untuk membuat tugas lampin. Walau bagaimanapun, banyak syarikat menyediakan bilik rehat keluarga dengan stesen berubah untuk keselesaan pelanggan mereka, dan sesetengah masyarakat mempunyai undang-undang tempatan yang menangani masalah ini.

Sebagai contoh, Miami Dade County memerlukan perniagaan baru dan remodeled tertentu – termasuk teater filem, arena sukan dan restoran besar – untuk mempunyai stesen bayi berubah untuk lelaki dan wanita. Bangunan-bangunan yang dimiliki oleh bandaraya Miami juga menyediakan perkeranian. Pittsburgh mempunyai undang-undang yang sama.

Di San Francisco, kod perancangan bandar memerlukan perniagaan baru atau diubahsuai “awam” untuk memasang stok berubah stok yang boleh diakses oleh wanita dan lelaki.

Undang-undang atau tidak, beberapa bapa mengatakan perkara semakin baik, satu lampin bau pada satu masa.

Greg Allen mula menyusun senarai bilik lelaki dengan menukar jadual di New York City apabila anak sulungnya dilahirkan 10 tahun yang lalu dan berkata ia pastinya lebih mudah bagi para bapa untuk mencari kemudahan dalam Big Apple.

“Mengubah meja pada umumnya, dan di bilik lelaki secara khusus, kini dilihat seperti biasa; mereka bukan hanya untuk kedai mainan lagi, “kata Allen, yang menulis blog Jenis Daddy. “Dad akan sama seperti sesiapa yang mengharapkan meja berubah di tandas.”

Allen telah menemui kedai dan restoran baru yang lebih cenderung untuk meletakkan meja yang berubah-ubah di bilik lelaki daripada perniagaan sedia ada.

ayah and baby
Doyin Richards, bapa kepada dua gadis kecil, kata bapa seperti dia yang sangat terlibat dengan anak-anak mereka kecewa apabila mereka melihat bayi menukar meja di tandas wanita, tetapi bukan lelaki.Hari ini

Richards mahu menjelaskan bahawa dia tidak mempunyai masalah dengan pertubuhan-pertubuhan yang tidak mempunyai stesen pengubah bayi sama sekali, kerana dia tahu beberapa perniagaan hanya melayani orang dewasa, katanya. Aduannya adalah tentang tempat-tempat yang memberi ibu akses kepada perubahan meja sambil mengabaikan bapa.

Kali pertama berlaku kepadanya, Richards masuk ke bilik wanita untuk menukar anak perempuannya. Walaupun mendapat sokongan daripada wanita di dalamnya, dia tidak melakukannya sejak itu. Hari-hari ini, dia sama ada menyemak perniagaan berhampiran atau menukar anak perempuannya di SUVnya, tetapi ia tidak sepatutnya turun, katanya..

“Jika ia sejuk di luar atau hujan di luar atau apa sahaja yang berlaku, ia benar-benar sukar. Adakah kita mahu menukar anak-anak kita di lantai bilik mandi awam yang kotor? Itulah satu pilihan yang saya lihat ayah lakukan, “kata Richards.

Dia berharap apabila orang bercakap, syarikat menyedari mereka mungkin mengasingkan pelanggan dan kehilangan wang. Richards mengelakkan pertubuhan-pertubuhan yang tidak memberikan akses yang sama kepada anak-anak yang menukar meja dan memberikan kudos kepada syarikat mesra-ayah di media sosial supaya orang lain dapat menyebarkan perkataan. Dia sangat kagum dengan Wegmans, sebuah rantaian kedai makanan di Timur Laut yang berlaku untuk menawarkan stok yang baik untuk ayah atas tugas lampin. 

Allen kredit kemudahan awam seperti lapangan terbang untuk mengetuai jalan ke atas masalah itu. Beliau berkata Ikea adalah “standard emas.” Richards juga peminat perniagaan yang menyediakan tandas keluarga, sama ada ibu bapa boleh memasuki dengan anak mereka.

Dan apabila ayah ingin mengetahui sama ada mereka akan mempunyai akses yang sama kepada perubahan meja sebelum keluar dengan keluarga, laman web seperti ChangingTableLocator.com dapat memberikan panduan lebih lanjut.

Bagi Richards, masalah ini masih menjadi masalah yang dia harap sedikit tekanan media sosial dapat diselesaikan.

“Anak perempuan bongsu saya berumur 11 bulan jadi saya mungkin tinggal satu tahun atau lebih daripada lampin dan kemudian masa saya selesai. Tetapi saya mahu berjuang untuk bapa baru, bapa yang akan datang, “kata Richards.

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.