Panties Percuma Little Mom ini menyatukan masyarakat melalui pemberian

Jessica McClard banyak berfikir tentang orang-orang di komuniti yang memerlukan bantuan memberi makan keluarga mereka. Yang mengilhamkannya untuk membuat Panties Percuma Little, kotak kecil yang terletak di kawasan kejiranan di mana orang boleh mengambil apa yang mereka perlukan atau meninggalkan sesuatu untuk orang lain yang mungkin mengalami minggu yang sukar, bulan yang sukar, atau tahun yang sukar.

Sekarang seorang ibu dari dua anak perempuan remaja, Grier dan Charly, McClard dibesarkan di masyarakat pertanian kecil, Winger, Arkansas. “Ia adalah padang pasir makanan,” katanya kepada KANAK-KANAK HARI INI. “Kedai runcit terdekat adalah sejauh 30 batu.”

Walaupun dia selalu mempunyai cukup makan, McClard membesar dengan kesedaran bahawa jirannya mungkin tidak. Jadi, apabila dia mula melihat Little Free Libraries muncul di sekitar Fayetteville, Arkansas, kawasan kejiranan yang menggalakkan ahli komuniti untuk berkongsi buku, ia memberi idea untuk mewujudkan sistem yang sama yang boleh membantu memberi makan kepada orang lain.

Jessica McClard, with daughters Charly and Grier, came up with the idea for Little Free Pantries after seeing Little Free Libraries crop up in her local community.
Jessica McClard, dengan anak-anak perempuan Charly dan Grier, datang dengan idea untuk Little Free Pantries setelah melihat Little Free Libraries menanam dalam komuniti setempatnya. Jessica McClard

“Walaupun misi perpustakaan kecil adalah untuk mempromosikan literasi dan akses di kawasan kejiranan di mana akses kepada buku adalah isu, mereka akan berada di kawasan kejiranan kelas menengah,” kata McClard. “Saya mula berfikir tentang bagaimana perpustakaan-perpustakaan itu sengaja mewujudkan ruang bagi orang untuk menjadi jiran, dan bagaimana idea itu boleh digunakan dengan cara lain.”

Jangan sekali-kali melepaskan cerita orangtua dengan surat berita TODAY Parents! Daftar di sini.

McClard membina pantri pertama pada bulan Mei 2016, tetapi percubaan pertama untuk menempatkannya di sebuah kompleks pangsapuri pelbagai saiz, bersaiz sederhana tidak berjaya. “Saya tidak dapat ke mana-mana sahaja,” katanya, sambil menyatakan bahawa pengurus hartanah bimbang tentang trafik bukan pemastautin.

Idea seterusnya adalah meletakkan pantri dengan alasan gereja sendiri, di kawasan kejiranan dengan perumahan runcit dan kelas menengah. Ia “tidak benar-benar tempat di mana orang akan mengatakan ada banyak ketidakamanan makanan,” dia nota, tetapi ia akhirnya menjadi tempat pintar baginya untuk memulakan projeknya.

Sedikit Free Pantries come in all shapes and sizes. High traffic pantries can carry perishables like bananas and bread.
Panties Percuma Sedikit datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Pantri trafik yang tinggi boleh membawa perishables seperti pisang dan roti. Jessica McClard

Walaupun kejiranan gereja itu bukanlah satu keperluan yang tinggi, tetapi mempunyai Little Free Pantry di sana memudahkan orang untuk mengambil bahagian dalam stoknya, yang dipelajari oleh McClard adalah kritikal bagi kejayaan projek. “Jika ia ditebar, orang akan mencari jalan untuk mendapatkannya,” katanya.

McClard juga melihat betapa cepatnya makanan yang diserahkan di pantri tertentu akan menentukan apa yang boleh disimpan di sana. “Jika makanan terasa kurang dari satu jam, perkara seperti pisang dan roti baik-baik saja,” katanya. “Tetapi jika trafik lebih ringan, anda perlu memantau sedikit.”

Pada akhir tahun sekolah pada Mei lalu, McClard dan anak-anaknya meletakkan Little Free Pantry khas di seberang jalan dari sekolah rendah tempatan dan mengisinya dengan makanan dan merawat istimewa untuk anak-anak, seperti gelembung, kalung gula-gula, dan mainan kecil . Kemudian mereka memastikan ibu bapa sekolah tahu ia akan berada di sana.

Gereja members at Advent Lutheran Church in Augusta, Georgia, work to build their own Little Free Pantry.
Ahli-ahli Gereja di Gereja Lutheran Advent di Augusta, Georgia, bekerja untuk membina Pantry Percuma mereka sendiri. Pastor Jason Peterson

“Gadis-gadis saya sangat bersenang-senang memetik semua bekalan dengan saya,” kata McClard. “Kemudian kami duduk di jauh dan memerhatikan anak-anak ketika mereka naik ke kotak itu benar-benar hebat.” Untuk permulaan tahun sekolah, McClard dan anak-anaknya cuba memasukkan bekalan sekolah dan seni di panteri juga.

Sekarang terdapat Little Pantries Percuma di seluruh negara, ramai dengan laman dan kumpulan Facebook mereka sendiri. McClard belum dapat mengesan semuanya, kerana ada yang dibentuk di bawah nama yang berbeza. Tyson Foods bernama McClard salah satu daripada Makanan mereka yang Matter Heroes dan dianugerahkan $ 40,000 untuk membangun peta interaktif panties untuk laman webnya musim gugur ini. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memberi nasihat dan berkomunikasi dengan pelayan Little Pantry yang lain. Tyson juga menjanjikan $ 10,000 produk yang stabil untuk Pantry Free Pantries di Northwest Arkansas.

McClard berkata pergerakan Pantry Little Free telah bekerja kerana ia telah mewujudkan ruang bagi orang untuk menjadi jiran.

“Sebaik sahaja kita memerlukan makanan, kita memerlukan sambungan,” katanya. “Ramai di antara kita perlu memberi, banyak kali, keperluan itu terpinggir, tetapi kita semua memerlukan satu sama lain.”

Sesetengah pantries also include household items like detergent or school supplies for children.
Beberapa pantri juga termasuk barangan rumah seperti detergen atau bekalan sekolah untuk kanak-kanak.Jessica McClard

Membantu dengan Panties Percuma Sedikit juga telah menggalakkan ramai untuk menyelam lebih jauh ke dalam penglibatan komuniti.

“Hanya satu kotak yang kecil dan kosong sering kali menjadi titik lompat untuk perkhidmatan lain, yang bukan apa yang saya jangkakan,” kata McClard. “Orang ramai mengutip panteri batu-dan-mortar kerana mereka memulakannya, atau terlibat dalam beberapa bentuk perkhidmatan komuniti selepas disambungkan melalui pantri.”

Tetapi McClard cepat menunjukkan bahawa pantri ini tidak dimaksudkan untuk mengambil tempat yang lebih besar, tempat perlindungan tradisional atau bank makanan. “Panties Percuma Sedikit adalah berbeza kerana terdapat komponen timbal balik; mereka memenuhi keperluan untuk menyambung atau memberi balik,” kata McClard..

Bank makanan mempunyai pekerja yang perlu pulang, katanya, tetapi Pantry Free Little boleh membuat makanan tersedia bagi mereka yang memerlukannya 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.

“Ini pengisi jurang,” katanya. “Semua jenis orang sedang berjuang, kami menyediakan satu cara untuk membantu.”