‘Nikmati!’: Bagaimana pula dengan ayah Chloe Kim ketika menonton anak anda bersaing

Apabila Chloe Kim memenangi emas dalam paip separuh papan salji wanita semasa Olimpik Musim Sejuk PyeongChang, ayahnya bersorak dengan cara yang paling menarik. Jong Jin Kim, yang berhenti kerja tujuh tahun lalu untuk bepergian dengan Chloe, menandatangani satu tanda berlamina buatan tangan yang berkata “Go Chloe” dengan jantung merah jambu di atasnya. Secara kolektif dunia “mengagumi” dan jatuh cinta kepadanya.

“Anda mahu membuat saya menangis? Tunjukkan saya gambaran ini mengenai ayah Chloe Kim sebelum dia memukul paip separuh. Ya, itu akan melakukannya, “kata seorang peminat.

Matt Jones tweet: “Maksud saya serius betapa hebatnya isyarat ayah Chloe Kim? Dia mungkin orang kegemaran saya. “

Semasa Jong Jin bersorak dan menandatangani mendapat banyak perhatian kerana menjadi sangat comel, Jong Jin memamerkan peraturan nombor satu sebagai ibu bapa sukan yang hebat – mempunyai letupan. Selalunya ibu bapa lupa bahawa menonton anak mereka bersaing, sama ada di peringkat Olimpik atau t-bola, harus bersenang-senang.

“Nikmati itu,” kata Dr Deborah Gilboa, pakar keibubapaan. “Memalukan keluar dari mereka di tepi garisan sambil memegang tanda berlilin yang telah kamu bawa.”

Ketika datang ke sukan, mudah bagi ibu bapa untuk menghilangkan harapan dan harapan mereka terhadap anak-anak mereka. Tetapi ia bukan tentang awak. Ia mengenai anak-anak anda.

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan surat berita KANDUNGAN HARI INI! Daftar di sini.

“Jangan cuba hidupkan impian sukan anda melalui anak anda. Sekalipun mereka menjadi pesaing Olimpik, anda tidak terlalu banyak tekanan, “katanya.

Linda Lamoureux tahu apa yang mereka suka kepada ibu bapa Olimpik. Anak-anak kembarnya, Monique dan Jocelyn, berada di pasukan hoki wanita Team USA. Ini adalah Olimpik ketiga mereka. Kembar hoki, yang berusia 28 tahun, telah memenangi pingat perak dalam dua Olimpik sebelumnya. Walaupun dia seorang ibu bapa Olimpik veteran, dia masih merasa terkejut dengan pencapaian anak perempuannya.

“Apabila anda membesarkan anak-anak anda, anda tidak fikir mereka akan menjadi Olympian,” katanya kepada HARI INI selepas menonton anak-anak perempuannya menentang Rusia. Jocelyn mempunyai dua gol dalam masa enam saat dan membantu dan Monique mendapat pertolongan dalam permainan yang memenangi 5-0.

“Tetapi anda tidak pernah mengambil begitu sahaja.”

Gadis-gadis itu mula bermain hoki kerana empat saudara lelaki mereka, dan mereka menyertai mereka. Pada mulanya, Lamoureux menggalakkan mereka bermain untuk memastikan mereka sibuk. Apabila Monique dan Jocelyn mula menikmati dan menunjukkan bakat sebenar, dia terus menyokong mimpi mereka. Selama bertahun-tahun, dia mengembangkan mekanisme penangguhan yang baik untuk menonton mereka bermain.

“Kadang-kadang saya tidak melihat dengan teliti kerana lebih saraf-wracking. Kami bersorak sedikit, “katanya. “Anda tidak perlu bekerja.”

Apabila si kembar berada di luar ais, dia tidak bercakap dengan mereka tentang prestasi mereka. Mereka mempunyai jurulatih, jurulatih, dan rakan sepasukan bahawa mereka boleh berbual dengan mengenai kemahiran dan strategi.

“Mereka sangat rajin mengenai latihan mereka dan saya tidak perlu terlibat dalam aspek itu,” kata Lamoureux.

Tetapi, sukar untuk mengawasi anak-anak perempuannya. Melihat mereka selepas kalah dalam perlawanan terakhir di Sochi untuk memenangi pingat perak adalah sukar.

“Walaupun mereka adalah pingat perak, mereka mahu menjadi juara,” kata Lamoureux.

Tetapi dia tahu penting untuk menggalakkan dan menyokong mereka. Dia ingat memberitahu mereka:

“Teruskan bertahan. Anda seorang pingat perak dan ramai orang yang suka berada dalam kedudukan itu. Perkara yang paling penting ialah menjadi Olympian yang benar dan mewakili negara kita, “katanya. “(Kami) sangat bangga.”