Nasib di tangga: Seorang kanak-kanak dilayan setiap 6 minit di A.S.

Selama beberapa minggu selepas kemalangan itu, Candice Johnson tidak dapat tidur. Berulang-ulang, dia terus mengenang semula pada Oktober lalu apabila dia menurunkan anak perempuannya yang berumur sembilan bulan di bawah tangga tangga di rumah Pennsylvania mereka.

“Saya terus melihat kita jatuh,” katanya. “Saya membawanya turun tangga dan kepalanya pecah.”

 Johnson tergelincir dan Annika terbang dari lengan ibunya, memukul kepalanya. Doktor di pusat trauma mendiagnosis patah tengkorak dan pendarahan di otaknya. Lima bulan kemudian, kanak-kanak itu telah pulih, tetapi untuk Johnson, tangga tidak akan sama.

“Ia adalah satu kemalangan, tetapi sukar,” kata Johnson, 34, dari Sinking Spring, Pa. “Anda tidak boleh membantu tetapi menyalahkan diri sendiri.” 

Itu mungkin benar, tetapi ada banyak kesalahan untuk pergi. Penyelidikan baru menunjukkan bahawa kanak-kanak lebih muda daripada 5 dirawat untuk kecederaan berkaitan tangga setiap enam minit di jabatan kecemasan A.S., secara purata, dan dijalankan di tangga tangga untuk hampir satu perempat daripada kecederaan tangga pada kanak-kanak yang lebih muda dari 1.

Baca lebih lanjut: HARI INI bagaimana untuk membuat tangga lebih selamat

“Kami terkejut dengan angka-angka itu,” kata Dr Gary A. Smith, pengarah pusat penyelidikan dan dasar kecederaan untuk Hospital Kanak-kanak Nationwide di Columbus, Ohio. “Ia menghantar panggilan bangun kepada kita semua.”

Dalam kajian pertama yang mewakili kecederaan tangga pada anak-anak muda, Smith dan rakan-rakannya mendapati hampir 932,000 kanak-kanak yang berusia di bawah 5 tahun kecederaan dalam kemalangan tangga di Amerika Syarikat pada dekad dari 1999 hingga 2008. Rata-rata, lebih daripada 93,000 kanak-kanak tahun, atau kira-kira 46.5 kecederaan bagi setiap 10,000 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics.

Berita baiknya ialah, jumlah kecederaan setiap tahun jatuh pada tempoh itu, jatuh sebanyak 11.6 peratus menjelang tahun 2008, sebahagian besarnya disebabkan penurunan kecederaan tangga yang tajam yang dikaitkan dengan anak-anak bayi, yang pernah mencederakan sekitar 25,000 kanak-kanak setahun.

Taraf keselamatan sukarela yang diberlakukan pada pertengahan tahun 1990-an dan kesedaran yang lebih luas mengenai bahaya para pejalan kaki membantu menaikkan harga minyak, memotong orang-orang yang mengalami kecederaan sekitar 1,300 setahun, Smith berkata.

Kembar are Ebie and Jane Canterbury, 18 months, in about 2008.
Kembar adalah Ebie dan Jane Canterbury, 18 bulan, pada tahun 2008.Hari ini

Namun, berita buruk itu, hampir 90,000 kanak-kanak masih mengalami kecederaan pada tahun 2008, sebahagian besarnya disebabkan oleh faktor pencegahan yang dikaitkan dengan reka bentuk tangga, kesedaran pengguna dan pendidikan ibu bapa.

‘Sangat mengerikan’
Kate Canterbury, 36, dari Columbia, Mo, menyalahkan tangga curam dalam kondominium tiga tingkat di St Paul, Minn., Untuk dia jatuh tiga tahun lalu ketika membawa anak perempuan kembarnya, Evie dan Jane, yang berusia 18 bulan tua.

“Ia amat mengerikan kerana saya tahu bahawa perpecahan yang saya harus membiarkan seseorang pergi atau kami semua jatuh,” kata Canterbury.

Ia bukan pilihan, tetapi momentum. Dia menurunkan kembar di lengan kiri, yang menunjuk ke bawah. Anak kecil itu jatuh manakala Canterbury dan kembar yang lain merosot ke tangga.

“Dia segera mula menangis, jadi saya tahu dia OK,” kata Canterbury. “Saya rasa bersalah kerana membiarkannya.”

Dia tidak pasti dan tidak mahu mengatakan siapa dari kembar, sekarang 5, dia sebenarnya jatuh. “Saya tidak mahu mereka kembali kepada saya, sambil berkata, ‘Anda lebih mencintainya,'” kata Canterbury dengan ketawa.

Dia hanya lega – dan berasa bertuah – bahawa tiada siapa yang terluka.

Kira-kira tiga perempat kanak-kanak yang cedera di tangga mengalami kecederaan pada kepala dan leher, penyelidik mendapati, dan hampir 3 peratus daripada kanak-kanak itu dimasukkan ke hospital.

Ia tidak jelas berapa ramai kanak-kanak yang mungkin meninggal akibat kecederaan kerana data yang diperoleh dari Sistem Pengawasan Kecederaan Elektronik Kebangsaan, atau NEISS, tidak mengesan kematian, kata Smith.

Kebanyakan kemudaratan, kira-kira 35 peratus, berasal dari kecederaan tisu lembut, diikuti oleh luka, kira-kira 26 peratus, dan kecederaan tertutup kepala, kira-kira 20 peratus. Pecah, dislokasi dan kecederaan lain menyumbang kepada selebihnya, kajian itu menunjukkan.

Hampir semua kecederaan, hampir 95 peratus, berlaku di rumah, dan kira-kira 88 peratus kecederaan, atau 817,000, disebabkan oleh penurunan sederhana. Namun, kanak-kanak yang melompat atau menunggang mainan di tingkat bawah menyumbang 2.6 peratus kecederaan, dan 2.7 peratus lagi masih sakit semasa menggunakan anak pejalan kaki.

“Ini adalah mesej yang bercampur-campur kerana penjelajah bayi mudah alih masih dijual di kedai-kedai,” kata Smith, sambil menyatakan bahawa kajian menunjukkan para pejalan kaki bukan sahaja berbahaya, mereka juga melambatkan kemajuan kanak-kanak dalam berjalan dan belajar. “Ia adalah alat yang benar-benar tidak mempunyai nilai penebusan,” tambah Smith.

Terutamanya yang membimbangkan, katanya, adalah kecederaan kepada bayi yang dibawa di tangga. Kira-kira 33,500 kecederaan, atau seperempat daripada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, berlaku ketika kanak-kanak sedang dibawa di tangga oleh ibu bapa atau penjaga lain. Anak-anak muda itu tiga kali lebih cenderung untuk dimasukkan ke hospital daripada kanak-kanak yang cedera dengan cara lain.

“Kita hidup dalam dunia berbilang tugas,” kata Smith. “Jika anda perlu membawa anak anda ke atas atau ke bawah tangga, hanya kanak-kanak itu harus berada di dalam tangan anda.”

Itu bukan satu-satunya langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kemalangan tangga. Smith mengatakan mana-mana rumah di A.S. di mana kanak-kanak kecil tinggal atau melawat harus mempunyai pintu pagar yang dipasang di dinding dan di atas sekurang-kurangnya tekanan yang dipasang di pintu bawah.

“[Rumah] harus dibina dengan cara demikian dan ibu bapa boleh membuangnya,” katanya.

Tangga sendiri harus dibina untuk meminimumkan peluang terjatuh dan para pendeta harus membenarkan orang ramai mendapat cengkraman yang baik sekiranya mereka melakukan perjalanan.

Tetapi keuntungan terbesar akan meningkatkan kesedaran tentang bagaimana umum – dan bagaimana berbahaya – kemalangan tangga boleh, kata Smith.

“Saya telah bekerja selama beberapa dekad di jabatan kecemasan hospital dan apa yang saya dengar berulang-ulang ialah: ‘Saya tidak boleh percaya ini terjadi kepada anak saya,'” katanya..

Dalam kes Candice Johnson, dia tidak lagi memakai kasut di dalam rumah dan dia mempunyai bakul di tangga untuk membawa pelbagai barangan.

“Apabila saya berjalan di tangga, saya ambil mereka satu demi satu,” katanya. “Saya cuba untuk tidak membawa barangan lain semasa saya memegangnya.”

Kebanyakan semua, walau bagaimanapun, Johnson mengatakan dia cuba melambatkan. Pada pagi kemalangan itu, dia bergegas, cuba mendapatkan anak perempuannya yang lebih tua, Liliana, 6, ke sekolah.

“Pastikan anda memberi perhatian,” kata Johnson. “Sekiranya saya memberikan detik untuk mengambil nafas panjang, mungkin saya dapat menangkap diri saya sendiri.”

Cerita yang berkaitan:

Apa umur terbaik untuk membesarkan anak? Ibu bapa yang lebih tua menimbang

Suck it up, kid: Banyak dokumen mengabaikan rasa sakit bayi

Kekurangan ubat-ubatan ADHD memburukkan nyawa