Nancy Kerrigan membuka siri keguguran

Skating angka Olimpik Nancy Kerrigan membuka satu siri enam keguguran yang meninggalkan perasaannya seperti “kegagalan.”

Sebagai pesaing pada musim “Dancing With the Stars” semasa, “skater, 47, bercakap secara terbuka pada persembahan mengenai kesukaran yang dihadapi ketika cuba mencipta keluarga yang sangat dicari sejak dia masih kecil.

“Sejak saya berumur 10 tahun, saya selalu mahu mempunyai tiga anak pada masa saya berumur 30 tahun, sejenis seperti yang dilakukan oleh ibu saya,” kata pingat Olimpik dua kali itu dalam segmen wawancara sebelum urutan tariannya.

BERKAITAN: Pelakon baru ‘Menari dengan Bintang’ termasuk Simone Biles, Nancy Kerrigan.

Kerrigan berkahwin dengan suaminya Jerry Solomon pada tahun 1995. Dia tidak lama lagi menjadi hamil dan pasangan itu mengalu-alukan seorang anak lelaki, Matthew, tahun berikutnya. Bayi itu kemudiannya bersiar-siar dengannya semasa dia memulakan skating secara profesional selepas kemenangan pingat peraknya pada Sukan Olimpik Musim Sejuk 1994.

Tetapi pasangan itu mempunyai masa yang sukar apabila mereka cuba mengembangkan keluarga mereka dan mempunyai lebih banyak anak.

“Ia amat mengerikan. Anda rasa bersalah. Seperti, apa yang kamu lakukan salah? Ia membuatkan anda berasa seperti kegagalan, “kata Kerrigan.

Bekas ice skating champion Nancy Kerrigan and family
Nancy Kerrigan berpose dengan suaminya dan dua daripada tiga anaknya, Brian (kiri) dan Nicole (kanan), pada September 2013.Alamy

BERKAITAN: Keguguran mempengaruhi 1 dari 4 wanita – melihat cerita mereka

Pasangan itu akhirnya mencari rawatan persenyawaan in vitro.

“Saya mempunyai enam keguguran dalam lapan tahun,” kata Kerrigan yang menguap kepada rakan tariannya, Artem Chigvintsev. “Ia hampir terasa memalukan, saya fikir, kerana saya tidak dapat melakukannya sendiri.”

Nancy Kerrigan
Nancy Kerrigan adalah pesaing dalam musim 24 “Menari dengan Bintang.”David Livingston / Getty Images
BERKAITAN: Filem Tonya Harding ‘I, Tonya’ mengetepikan Caitlin Carver untuk bermain Nancy Kerrigan
Dengan bantuan rawatan IVF, pasangan itu akhirnya mengalu-alukan anak kedua, Brian, pada tahun 2005, dan seorang anak perempuan, Nicole, pada tahun 2008.

“Kami berjuang keras untuk keluarga ini, dan saya ingin mengatakan kepada anak-anak saya melalui tarian ini, tidak pernah berputus asa. Percayalah, “katanya.” Jika anda mempunyai harapan dalam hatimu, anda boleh bertahan. “

Ikuti Eun Kyung Kim di Twitter atau Facebook.