Moms dengan 2 atau lebih kanak-kanak lebih produktif di tempat kerja, kajian mendapati

Bimbang bahawa mempunyai anak-anak akan melambatkan anda di tempat kerja? Ia mungkin sebaliknya.

Satu kajian baru-baru ini yang mengkaji hubungan antara produktiviti dan keibuan di kalangan sekumpulan ahli akademik mendapati bahawa ibu dan bapa yang mempunyai dua atau lebih kanak-kanak lebih produktif daripada mereka yang hanya mempunyai satu anak atau tidak mempunyai anak.

Kajian itu, yang diterbitkan sebagai kertas kerja oleh bahagian penyelidikan di Federal Reserve Bank of St. Louis pada bulan Januari, memberi tumpuan kepada kumpulan khusus 10,000 ahli ekonomi berkemahiran tinggi, tetapi ditandai oleh Washington Post pada hari Khamis sebagai berita menggalakkan untuk ibu-ibu yang bekerja.

A study this year found that in a group of highly skilled professional women, being a mother of two or more children was associated with more productivity.
Satu kajian tahun ini mendapati bahawa dalam sekumpulan wanita profesional yang berkemahiran tinggi, menjadi seorang ibu kepada dua atau lebih kanak-kanak dikaitkan dengan lebih banyak produktiviti.Hari ini

“Ibu sekurang-kurangnya dua orang anak, secara purata lebih produktif daripada ibu-ibu hanya satu anak, dan ibu pada umumnya lebih produktif daripada wanita tanpa anak,” kajian itu dijumpai.

Untuk tujuan kajian, produktiviti diukur dari segi penyelidikan para ahli ekonomi dalam kumpulan yang diterbitkan sepanjang kursus kerjaya mereka.

Para penyelidik menyatakan bahawa impak mempunyai anak-anak terhadap produktiviti ibu bapa berubah dari masa ke masa: Apabila kanak-kanak kecil, ibu bapa mereka kurang produktif, tetapi apabila kanak-kanak semakin tua – pada tahun-tahun remaja mereka dan seterusnya – produktiviti ibu bapa mereka meningkat, akhirnya melebihi rakan sebaya mereka dengan satu atau tiada anak.

“Ini semua tentang masa,” kata Christian Zimmermann, salah seorang pengarang kajian, kepada TODAY.com. “Ini benar-benar apabila kanak-kanak lebih muda bahawa ada kesan, tetapi jika anda menganggap keseluruhan kerjaya seseorang, maka secara purata, orang [yang mempunyai dua atau lebih kanak-kanak] melakukan lebih baik.”

Dan kajian itu bukanlah berita baik untuk ibu-ibu: Ia juga membuat kesimpulan bahawa “bapa-bapa sekurang-kurangnya dua anak lebih produktif daripada bapa-bapa seorang anak dan lelaki tanpa anak.”

Walau bagaimanapun, Zimmermann mengatakan penemuan mungkin lebih banyak mengenai keperibadian ibu bapa ini daripada tentang kesan keibubapaan mengenai sejauh mana anda boleh bekerja. Dia menyatakan bahawa 10,000 ibu bapa yang dikaji tidak termasuk ibu-ibu dan bapa yang jatuh dari trek kerjaya selepas mempunyai anak, jadi subjek itu adalah kumpulan pemilih sendiri yang mungkin tahu bahawa mereka boleh mengendalikan keibuan sebelum memulakannya.

Sekiranya seseorang menjadi lebih produktif sebelum menjadi ibu bapa, “ia mungkin akan menjadi lebih produktif selepas itu,” nota kajian.

Terdapat juga pengecualian terhadap keadaan di mana hubungan ibu bapa dikaitkan secara positif dengan produktiviti. Wanita yang menjadi ibu sebelum umur 30 tahun menyaksikan “kesan yang merugikan” terhadap keluaran profesional mereka, seperti wanita yang belum berkahwin yang menjadi ibu bapa.

Wanita di tempat kerja sedar tentang kebahagiaan ibu bapa: Laporan 2013 mendapati ibu-ibu dengan anak-anak di bawah umur 18 mendapat kurang daripada wanita tanpa kanak-kanak kecil, manakala rakan lelaki mereka mendapat lebih banyak daripada lelaki yang tidak mempunyai anak muda. Dan kajian yang dikemukakan dalam kajian St Louis menyatakan bahawa “wanita dengan kanak-kanak menghadapi hukuman denda sekitar 10% hingga 15% berbanding dengan wanita tanpa anak.”

Kajian St Louis bercakap dengan, jenis kolam data, kumpulan profesional yang sangat berpengalaman, berkemahiran tinggi di kalangan ibu bapa yang “biasanya dirancangkan,” dan penulis mengakui bahawa penemuan mungkin tidak terpakai kepada satu set yang lebih luas wanita dalam keadaan yang berbeza.

Berita baiknya adalah, memandangkan keadaan yang betul, ibu-ibu profesional ini tidak perlu risau bahawa menjadi ibu bapa akan menjejaskan karier mereka – satu pelarian yang menyarankan Zimmermann boleh memohon kepada wanita lain dalam situasi kerja yang sama.