Menyebabkan penurunan tempat jagaan harian? Berikut ialah 8 petua untuk memudahkannya

Adakah bayi atau anak anda menuju ke penjagaan anak musim gugur ini? Jika ya, anda mungkin berasa sedikit bimbang tentang bagaimana anak anda akan mengendalikan pemindahan dari keselesaan rumah – dan kemungkinan anda akan mengalami sedikit kecemasan pemisahan juga.

“Dengan yang pertama, ia seperti seseorang yang hanya merobek keberanian saya,” kata Heather Wittenberg, ibu empat dan seorang psikologi kanak-kanak yang pakar dalam perkembangan bayi, kanak-kanak dan kanak-kanak prasekolah.

Perasaan yang meruncing itu semulajadi, kata Wittenberg. Tetapi ibu bapa tidak boleh bimbang. Kanak-kanak sering menyesuaikan diri dengan lebih cepat daripada yang kami harapkan, dan menghadiri penjagaan harian di mana anda boleh berinteraksi dengan anak-anak baru, orang lain dan pengalaman baru boleh menjadi perkara yang baik.

“Kami tahu dari penyelidikan bahawa penjagaan harian yang baik sangat positif untuk kemerdekaan, pembelajaran dan sosialisasi anak anda yang semakin meningkat,” kata Wittenberg.

Tetapi untuk membuat lompatan itu, kami telah mengumpulkan beberapa petua untuk melancarkan peralihan ke penjagaan anak untuk ibu bapa dan anak.

Gadis holding teddy bear
Bawa sesuatu keluarga dari rumah – seperti haiwan boneka atau selimut – boleh membantu kanak-kanak dengan peralihan penjagaan anak.Shutterstock

Untuk kanak-kanak

1. Bawa sesuatu yang biasa.

Peringatan rumah akan membuat beberapa lawatan pertama ke penjagaan harian sedikit lebih mudah dan memberikan keselesaan pada hari-hari sukar. Wittenberg mengesyorkan “apa-apa yang berbau seperti rumah” untuk bayi. Itu mungkin selasih, selimut atau baju T-shirt ibu atau ayah atau barang pakaian lain. Potret keluarga berlamina yang boleh dipertahankan kanak-kanak yang lebih tua dapat membantu juga.

2. Buat upacara selamat tinggal.

Jennifer Davis, guru besar kelas 2 tahun di Makmal Perkembangan Kanak-kanak Michigan dan kemudahan penjagaan kanak-kanak, mengesyorkan agar keluarga membuat ritual selamat tinggal yang konsisten untuk mewujudkan penurunan secara percuma. Ini mungkin bermakna memberi lima orang yang tinggi, berkata, “Saya sayang kamu,” atau ciuman pada kedua-dua pipi – apa pun yang terasa alami kepada ibu bapa dan anak. “Pastikan anda melakukan rutin yang sama setiap kali, jadi anak anda tahu apa yang diharapkan,” katanya. Sentuhan harian ini membantu menetapkan “had untuk diri anda juga,” jadi anda tidak akan tergoda untuk berlama-lama di pintu, membuat selamat tinggal untuk anda berdua.

3. Bincangkannya.

Malah bayi termuda akan mendapat manfaat daripada ibu bapa yang bercakap melalui apa yang baru ini dipanggil penjagaan kanak-kanak akan menjadi seperti, kata Wittenberg. Sebagai contoh, anda boleh berkata, “Bermula esok, kami akan melepaskan anda pada masa yang sama dan akan ada bayi lain di sana, dan anda akan makan tengah hari dan bermain dengan mainan ini, dan kemudian selepas naptime dan snek, saya akan datang menjemput anda. “

“Bayi memancing pada irama dan nada emosi dan mereka akan mendapat rasa keyakinan,” kata Wittenberg. “Ia memberi mereka rasa kecenderungan dan segala-galanya akan menjadi OK.”

Ulangi cerita sebaik sahaja penjagaan harian bermula untuk jaminan yang berterusan. Membaca buku gambar tentang pergi ke penjagaan anak adalah pilihan lain, seperti berkongsi gambar guru atau kelas.

4. Cuba memulakan secara beransur-ansur.

Sekiranya boleh, biarkan anak anda selesa untuk menjaga anak tangga dengan memulakannya dengan jadual sambilan.

“Peralihan yang ideal dalam penjagaan harian adalah sesuatu yang beransur-ansur, jadi mungkin anda pergi bersama mereka selama sejam satu hari, dan keesokan harinya, anda akan meninggalkan mereka di sana selama 20 minit untuk bermain semasa anda pergi mendapatkan kopi,” kata Wittenberg.

Banyak pembekal penjagaan anak akan mencadangkan permulaan yang sama secara beransur-ansur, bermula dengan sama ada beberapa setengah hari atau bermula pada hari Khamis, bukan hari Isnin, jadi bayi atau bayi tidak segera terjun ke dalam lima hari seminggu, jadual masa.

Untuk ibu bapa

5. Adakah penyelidikan anda.

Setiap ibu bapa yang bekerja mungkin membaca cerita seram daycare atau dua dalam berita, membuat ketakutan kami tentang menghantar anak-anak ke dalam tangan orang asing yang lebih sukar dihadapi. Kedua-dua Wittenberg dan Davis mengesyorkan meletakkan jam untuk menyelidik penyedia terbaik untuk keluarga anda. Tanya banyak soalan seperti, “Adakah CPR kakitangan anda terlatih?” Dan pastikan mereka bersedia memberikan jawapan yang menjamin mereka ketakutan.

Sekiranya anda telah “melakukan usaha yang sewajarnya anda memilih tempat yang betul,” termasuk mengamati kakitangan dalam tindakan, “maka anda boleh memberitahu diri anda sendiri yang lain adalah kebimbangan ibu bapa yang normal,” kata Wittenberg.

Jangan takut untuk mempercayai “perasaanku yang anda peroleh ketika anda berjalan,” tambah Davis.

6. Buat senarai semalaman sebelum membuat pemeriksaan.

Veteran penjagaan kesihatan mungkin akan memberitahu anda salah satu perkara yang paling sukar adalah hanya mengingati untuk mengemas semua barangan itu! Bayi memerlukan botol diisi dan dilabelkan, bibir, pemalas, lembaran buaian dan banyak lagi, tidak termasuk lampin, kain lap, pakaian tambahan dan mungkin makan tengah hari dan makanan ringan – oh, dan jangan lupa cek.

Catat senarai semak penjagaan anak-anak berhampiran pintu depan atau telefon anda untuk membantu mengingati barang-barang harian, tetapi juga barangan bermusim seperti pelindung matahari dan topi atau kasut dan topi dan sarung tangan, menasihati Davis. Pek segala-galanya malam sebelum dan anda mungkin hanya meminimumkan sedikit huru hujung pagi itu, memperbaiki mood semua orang!

7. melakukan daftar masuk secara berkala.

Membiarkan orang lain menjaga bayi anda boleh membuat ramai ibu bapa merasa kehilangan kawalan. Anda mungkin bimbang tentang berapa banyak mereka tidur atau bertanya-tanya siapa kawan kegemaran mereka di penjagaan anak. Menggalakkan hubungan dengan pembekal untuk membuat pertanyaan semacam itu lebih mudah. Ia akan memberikan gambaran yang lebih baik ke dunia baru mereka jauh dari rumah – mudah-mudahan yang membuat anda berdua gembira. “Ia kembali kepada komunikasi,” kata Davis. “Semasa pengambilan dan penurunan, anda boleh mempunyai beberapa perbualan dengan guru.”

Jangan takut untuk meminta penjagaan kanak-kanak untuk mendapatkan nasihat tentang cara meringankan peralihan ini, kata Wittenberg. “Penyedia penjagaan harian hanya mempunyai pengetahuan,” katanya. “Orang-orang yang baik akan berada di sana, melakukan itu,” dan akan dapat membimbing anda melalui beberapa cadangan. “

8. Mengharapkan beberapa air mata.

Ia boleh mengambil masa mana saja dari satu hari hingga empat minggu, bergantung pada perangai mereka, untuk anak menyesuaikan diri dengan penjagaan anak, kata Wittenberg. Sehingga itu, anda mungkin melihat sedikit air mata apabila pickup.

“Kanak-kanak telah menyimpannya sepanjang hari. Semua orang perlu mengekspresikan selepas menghadapi situasi sosial yang baru dan bayi anda tidak dapat melakukannya dengan cara lain tetapi menangis, “kata Wittenberg. “Ia tidak sepatutnya membuat anda mempersoalkan keputusan anda melainkan ia berlaku.”

Air mata itu juga menjadi tonggak penting bagi anak-anak yang semakin meningkat kerana mereka belajar menyesuaikan diri dengan situasi sosial yang berbeza di mana mungkin terdapat peraturan yang berbeza daripada di rumah. “Ia membantu mereka dengan fleksibiliti dan penyesuaian,” kata Wittenberg.