Menyatakan mitos mengenai bahaya kehamilan

Kami telah diberitahu bahawa ketika mengandung, wanita tidak boleh bertahan untuk jangka waktu yang sangat lama. Betul atau salah?

Benar. Kajian telah menunjukkan bahawa berdiri lebih daripada lima jam dapat meningkatkan tahap awal. Saya harus menunjukkan bahawa bagi sesiapa, berdiri tanpa rehat selama lima jam adalah masa yang lama. Di dalam wanita hamil, kedudukan berterusan ini menyebabkan penyebaran darah di bahagian bawah kaki, dan itu bermakna kurang terdapat pada uterus. 

Lebih-lebih lagi, rahim dan janin yang membesar di atas kapal yang keluar dari pelvis dan menambah penghinaan kepada kecederaan dengan mengurangkan kembalinya darah dari kaki ke jantung. Semua ini juga boleh menyebabkan peningkatan pembekuan, pening dan keletihan. Ia juga boleh menjejaskan pemakanan yang didorong oleh darah kepada janin yang sedang membangun. Bagi wanita yang bekerja di luar rumah dalam pekerjaan yang memerlukan waktu berjam-jam lamanya, Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan pengubahsuaian supaya berehat setiap empat jam. Mereka juga mencadangkan bahawa jawatan kerja bervariasi (dari berdiri hingga duduk untuk berjalan-jalan). 

Peringatan ini terhadap berdiri selama lebih dari lima jam semestinya tidak hanya berlaku untuk wanita yang bekerja di luar rumah, tetapi juga kepada mereka yang melakukan pekerjaan mereka di rumah, menguruskan rumah tangga dan anak-anak mereka. Mereka semua harus berada di luar kaki mereka dan berehat setiap beberapa jam.

Bagaimana dengan mengangkat objek berat? Adakah benar seorang wanita hamil tidak perlu mengangkat apa-apa yang lebih berat daripada 25 paun?

Tidak benar … … tapi tidak salah! Lewat kehamilan keupayaan seorang wanita untuk menaikkan beban yang berkurang, kebanyakannya kerana pusat graviti dan keseimbangannya telah berubah dan tambahannya kerana hormon kehamilan telah menyebabkan tisu penghubungnya, ligamen dan tendon melembutkan. Jadi jika dia mengangkat beban berat dia boleh mencederakan dirinya, tetapi mungkin tidak membahayakan kehamilan atau bayi. Tiada kajian yang menunjukkan bahawa mengangkat lebih daripada 25 paun mempunyai kesan ke atas berat lahir atau tahap awal. 

Cadangan semasa adalah bahawa beban maksimum wanita hamil harus diangkat kehamilan lewat harus dikurangkan sebanyak 20 hingga 25 peratus dari yang dia dapat mengangkat dalam keadaan pra-kehamilannya. 

Bagaimana pula dengan kerja fizikal yang berat? Sekiranya tidak wanita hamil mengurangkan beban kerja atau menahan diri daripada aktiviti berat?

Mungkin palsu, tetapi sebelum kita pergi lagi, saya nyatakan bahawa sukar untuk memberikan keterangan yang tepat berdasarkan medis mengenai kerja keras dan panjang kerja (sama ada pekerjaan di luar atau di dalam rumah) untuk mencapai kehamilan. Banyak kajian telah dijalankan tetapi mereka menghadapi masalah besar yang mencapai kesimpulan kerana istilah “kerja” mempunyai begitu banyak definisi. Terdapat juga sejumlah besar pemboleh ubah seperti tempat kerja dilakukan, tekanan yang berkaitan dengan kerja (atau selepas kerja), faktor psikososial dan ekonomi pekerjaan dan keadaan kehidupan wanita hamil. Seorang jurujual, seorang pekerja pembinaan, seorang tukang masak, seorang pakar bedah dan seorang suri rumah mungkin mempunyai pekerjaan yang berat, banyak berdiri dan merasa letih pada akhir hari, tetapi jelas terdapat perbezaan yang luar biasa. 

Juga, kita perlu ingat bahawa untuk sesetengah orang, kerja mungkin melibatkan faktor risiko tambahan seperti penuaan fizikal, haba, bunyi bising dan toksin alam sekitar yang melampau. Juga tidak berfungsi semasa hamil semestinya bermakna di luar rumah; ia boleh sama seperti (atau lebih) berat di rumah, terutamanya jika seorang wanita hamil perlu menjaga anak-anak lain dan tidak mempunyai bantuan atau sokongan emosional.

Kajian yang telah mencuba untuk melihat kombinasi semua faktor ini menunjukkan peningkatan umum dalam peringkat awal dan penurunan berat badan lahir dengan kerja berat yang memerlukan masa yang lama. Tetapi kajian yang sama juga menunjukkan bahawa mengambil masa rehat yang ditetapkan setiap empat jam dan mempunyai masa selama bulan menurunkan kejadian kelahiran pra-tempoh di kalangan wanita, terutamanya jika kerja memerlukan tenaga kerja manual. 

Bagaimana pula dengan berdiri, mengangkat atau melakukan kehamilan berisiko tinggi? Bukankah wanita yang mempunyai kehamilan berisiko tinggi mengelakkan aktiviti ini?

Benar. Sekiranya seorang wanita mempunyai sejarah kelahiran pra-sebelumnya, pelbagai keguguran, kelainan yang diketahui dari rahim atau serviksnya (seperti serviks yang tidak cekap atau dipendekkan) atau mempunyai masalah jantung atau paru-paru yang mendasari, dia harus menghadkan aktivitinya. 

Dan jika dalam kehamilan semasa dia mengalami pendarahan (terutamanya selepas trimester kedua), telah didiagnosis dengan kehamilan kecil untuk hamil, tahap cecair amniotik yang rendah (oligohydramnios), pelbagai gestations (kembar atau lebih) atau mempunyai episod kontraksi awal, dia dinasihatkan supaya menyekat aktiviti ini. Kami tidak pasti berapa banyak untuk menyekat mereka. Ulasan terkini [ulasan Cochrane] tidak menemui bukti yang cukup untuk menyokong kemasukan ke hospital atau tidur untuk wanita hamil dengan pelbagai kehamilan, tidur di rumah atau di hospital untuk mengelakkan kelahiran pra-kehamilan tunggal dalam wanita yang berisiko tinggi untuk buruh praperk berehat di hospital untuk wanita dengan pertumbuhan janin yang lemah. 

Tetapi kebanyakan doktor akan, bagi wanita dengan syarat-syarat ini, mencadangkan bahawa mereka “tinggal di rumah dan berehat sebanyak mungkin.” Sudah tentu kerja yang berat harus dielakkan.

Bagaimana pula dengan haba? Adakah benar bahawa wanita hamil harus keluar dari tab mandi panas, sauna dan jakuzi?

Benar. Aktiviti-aktiviti yang menarik ini dapat menaikkan suhu ibu kepada lebih dari 101 darjah Fahrenheit. Fetus mempunyai suhu kira-kira 1 darjah Celcius di atas ibu, dan apabila suhu ibu naik terlalu tinggi, begitu juga dengan janin, sehingga ke tahap yang lebih tinggi. Kajian haiwan menunjukkan bahawa apabila suhu teras ibu meningkat, terdapat peningkatan keguguran dan kecacatan kelahiran. Jadi elakkan tab panas, Jacuzzi dan sauna di awal kehamilan. Juga, senaman boleh menyebabkan wanita hamil menjadi terlalu panas (lebih dari 101 darjah Fahrenheit). Oleh itu, wanita hamil dinasihatkan agar tidak bersenam di luar untuk jangka masa yang panjang jika ia panas atau lembap. Dan apabila bersenam, penting untuk minum banyak cecair; dehidrasi menimbulkan suhu badan. (Peraturan yang baik untuk diikuti: Minum segelas air setiap 20 minit semasa senaman.)

Dan ingat, (terutama sekarang bahawa musim panas), berjemur yang berpanjangan dapat meningkatkan suhu badan. Oleh itu penting bahawa wanita hamil tinggal di tempat teduh dan berseronok di luar.

Bagaimana pula dengan mendapat sinar X? Sekiranya tidak X-ray dielakkan oleh wanita hamil?

Benar. Tetapi menurut American College of Radiology, tiada satu-satunya diagnostik sinar-X dalam pendedahan radiasi ke tahap yang mengancam embrio atau janin yang sedang berkembang; jadi jika ujian tunggal diperlukan untuk kesihatan, tidak mengapa. Tetapi beberapa sinar X atau mana-mana X-ray yang kurang daripada penting perlu ditangguhkan sehingga selepas penghantaran.

Bagaimana pula dengan terminal paparan video? Adalah baik untuk wanita hamil duduk di hadapan komputer, terutama untuk tempoh masa yang lama?

Ya. Setakat ini tidak ada bukti ilmiah bahawa seorang wanita hamil perlu menghadkan waktunya di depan skrin komputer. Terminal paparan video (VDT) tidak memancarkan apa-apa bentuk radiasi berbahaya dari bahagian depan, tetapi memancarkan sinaran elektromagnetik frekuensi rendah dari belakang peranti. Kesan kedua pada kehamilan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kerana ligamen dilonggarkan dan terdapat pengekalan cecair lebih banyak pada kehamilan, penggunaan papan kekunci yang berpanjangan dan kedudukan yang salah lebih cenderung menyebabkan sindrom carpal tunnel pada wanita hamil.

Pewarna rambut? Anda tidak boleh mewarna atau rambut anda kehamilan?

Salah. Tidak ada bukti langsung yang sama ada akan menyebabkan mutasi, tetapi saya memberikan kebenaran ini “untuk menjaga akar dan sorotan dalam keadaan baik” dengan kaveat bahawa terdapat sedikit data perubatan mengenai warna rambut atau masalah gaya ini. Satu kajian menunjukkan bahawa kosmetologi mempunyai kadar keguguran yang lebih tinggi, jadi jika seorang wanita hamil adalah pendandan rambut dan secara kronik terdedah kepada bahan kimia, dia harus memakai sarung tangan dan mungkin mengurangkan bahagian pekerjaannya semasa trimester pertama.

Lukisan – jangan gunakan cat plumbum semasa mengandung.

Benar. Pigmen bukan organik mungkin mengandungi bukan sahaja plumbum tetapi juga kromium, kadmium, kobalt, nikel dan raksa. Lead adalah keprihatinan utama kerana mudah melepasi plasenta, dan tahap tinggi pada wanita hamil dikaitkan dengan peningkatan risiko keguguran, penurunan IQ bayi dan kelahiran mati. Jadi jika anda cat gambar atau dinding, semak label dan elakkan cat yang mengandungi plumbum.

Perjalanan udara. Jangan terbang pada trimester pertama anda. Sinaran dari terbang tinggi boleh menyakiti bayi anda.

Salah. Perjalanan udara tidak akan menyebabkan keguguran. Satu-satunya kebimbangan ialah jika anda akan keguguran kerana kehamilan anda tidak normal, anda tidak mahu memulakan pendarahan pada 30,000 kaki atau jauh dari penjagaan doktor anda. (Saya biasanya memeriksa pesakit pada awal kehamilan dengan ultrasound untuk memastikan daya maju sebelum dia keluar dari bandar.) Anda juga tidak mahu bekerja semasa melakukan perjalanan. Jadi kebanyakan wanita sepatutnya berhenti terbang selepas hamil 36 minggu.

Terdapat lebih banyak radiasi di ketinggian yang tinggi, tetapi jumlahnya dalam satu penerbangan lintas-negara perjalanan bulat tunggal jauh di bawah batas atas selamat. Radiasi, bagaimanapun, adalah kumulatif, dan wanita hamil yang kerap terbang atau bekerja di pesawat terbang harus mengesan pendedahan mereka. Ini boleh dilakukan dengan pergi ke perisian estimasi radiasi FAA. 

Kehamilan adalah masa yang luar biasa apabila tubuh wanita mengalami banyak perubahan. Walaupun terdapat beberapa “no-no’s” yang pasti, banyak kegiatan normal kita dapat diteruskan, terutama jika kita mengikuti diktum “dengan kesederhanaan.”

Dr. Judith Reichman, penyumbang perubatan TODAY pada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.