Mengucapkan selamat tinggal kepada anak-anak kolej anda

Sudah tiba masanya … untuk menghantar bayi anda ke kolej. Bolehkah anda percaya? Adakah ia seperti anda hanya membawa mereka ke rumah? Nah, kini remaja anda sudah bersedia untuk menyebarkan sayap mereka, dan ketika mereka sudah bersedia untuk pergi, ibu dan ayah yang mengalami kesulitan mengucapkan selamat tinggal. Pakar keibubapaan Michele Borba mempunyai nasihat untuk membantu anda dua berurusan dengan peralihan besar remaja anda.

Apa yang perlu dilakukan sebelum anda meninggalkan rumah:

Bersedia. Meninggalkan anak anda di kolej boleh menjadi perkara yang sangat emosional. Tapi, jujurlah, anda sudah 18 tahun untuk mempersiapkan diri buat masa ini. Dia mungkin berjauhan. Tetapi inilah sebabnya anda ibu bapa – untuk membiarkan anak anda menyebarkan sayapnya.

  • Nasihat Michele: Membiarkan pergi akan berbeza daripada yang anda harapkan dan jauh lebih emosional. Lagipun, kami sangat terlibat dalam kehidupan anak-anak kita dan telah bertekad untuk memberi mereka yang terbaik. Dan terus terang, ini adalah pelaburan ekonomi yang besar. Jadi kenali perasaan anda dan isikan emosi anda sebelum berlepas besar. Ini adalah masa untuk menggunakan kekangan. Mungkin lebih baik untuk tidak mengatakan “Apa yang akan saya lakukan tanpa anda?”

Sediakan ceramah sebelum anda pergi. Anda berharap anak anda akan mempunyai moral dan nilai yang telah ditanamkan dalam diri mereka sejak muda. Sebelum anda membungkus kereta dan letakkan katil, pastikan anda mempunyai ceramah dengan anak anda. Beritahu dia apa yang anda harapkan sebelum anda meninggalkan jalan masuk.

  • Nasihat Michele: Jangan mengandalkan selamat tinggal seketika apabila anda sampai ke kampus. Hari ini dijamin menjadi sibuk dan tertekan, dan bukan masa terbaik untuk menyuarakan kebimbangan ibu bapa anda. Sebaliknya, sediakan ceramah yang bermakna atau satu ceramah terakhir yang terakhir untuk membincangkan perkara-perkara yang boleh menjadi kawasan perdebatan beberapa hari sebelum anda meninggalkan rumah. Anda mungkin ingin membuat senarai perkara yang ingin dibincangkan: perkara kewangan (seperti membelanjakan wang dan kad kredit); harapan anda; bagaimana anda akan terus berhubung; apabila anda akan bertemu antara satu sama lain; dan masalah keselamatan seperti minuman keras dan perkosaan tarikh (kebanyakan ibu bapa mengatakan keselamatan adalah kebimbangan terbesar mereka). Satu perbualan terdahulu (jika anda fikir ia diperlukan) akan membiarkan anda dan anak anda fokus pada hari bergerak dan mempunyai keberangkatan yang lebih positif.

Mudahkan langkah itu. Diatur. Dapatkan kotak yang dibungkus awal. Pastikan anda mempunyai peralatan mandian. Dan jelaskan kepada anak anda bahawa dia harus menyimpan harta bendanya minimum … menerangkan kepada mereka bahawa antara peperiksaan dan penyesuaian, mereka tidak akan memancing semester pertama kolej, jadi mereka mungkin tidak memerlukan tiang pancing.

  • Nasihat Michele: Kebanyakan kanak-kanak malu menarik diri di van bergerak besar. Oleh itu, fikirkan kotak yang mudah dibungkus (dan buang). Atau almari pakaian sudah dipasang di dalam almari yang boleh dimasukkan ke dalam almari dengan cepat. Bawa beberapa perkara dalam satu kotak yang anda tahu anak anda tidak akan dibungkus: pakej penjagaan pertolongan cemas (bekas plastik dengan pembalut, kain kasa, pita pelekat, salap antibiotik, pek ais, termometer, ubat-ubatan untuk sakit perut, sakit kepala, sejuk atau selesema, sakit tekak atau semburan), kad telefon hanya dalam kes, kumpulan kejutan kuki buatan sendiri atau camilan untuk asrama.

Cara bertindak apabila anda melepaskan anak anda:

Ikuti arahan anak anda. Tugas anda adalah untuk menjadi penyokong sekarang. Jangan jadi ibu PTA di tempat letak kereta. Biarkan anak anda pergi ke asrama sendiri, cari RA dan cari bilik mereka. Dia dewasa sekarang; pada keesokan harinya atau lebih, dia akan hidup sendiri.

  • Nasihat Michele: Jangan datang dengan harapan yang ditetapkan. Peranan anda adalah untuk menyokong anak anda. Anda tidak tahu bagaimana mereka akan bertindak balas. Anak yang sama yang sangat teruja mungkin tiba-tiba takut mati untuk bergerak. Sekiranya mereka kelihatan terharu, beri mereka satu perkara yang perlu dilakukan pada masa itu untuk memulakannya (“Pergi mencari bilik asrama anda; ambil kotak itu dan letakkan di pintu.”) Jangan terkejut sekiranya mereka mahu anda meninggalkan ASAP (kenapa hebat awak cakap itu).

Cari tempat penting. Pada orientasi anak anda berkenalan dengan bangunan kampus; kini adalah masa untuk mencari tempat untuk perniagaan peribadi, contohnya, pusat kesihatan, farmasi tempatan untuk preskripsi, bank dengan ATM. Anda tidak memerlukan anak sakit yang mengembara kampus yang mencari pusat kesihatan dan farmasi terdekat.

  • Nasihat Michele: Sekiranya anda belum melakukannya dalam orientasi, bantu anak anda mencari, untuk kewarasan dan keselamatannya: farmasi untuk isi semula reskripsi (jika anak anda mengambil ubat, lepas preskripsi pertama); bank (mungkin ada mesin ATM di kampus, tetapi mungkin bukan bank yang sama seperti anak anda, jadi buat akaun bank baru dengan buku cek); asrama R.A. (Pembantu Residen), yang merupakan jaring keselamatan anak anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan perubatan khusus mengenai anak anda, itu adalah orang yang membincangkan keperluan tersebut secara peribadi; dan rumah sakit. Tunjukkan dan beritahu dia untuk pergi ke sana sekiranya dia sakit.

Jangan masuk ke dalam adegan sekeluarga. Biarkan anak anda membuat kawan mereka sendiri. Jangan campur tangan. Sekiranya anda tidak suka rakan sebilik, jangan biarkan anak anda tahu. Ingat rakan sebilik bukan anak anda.

  • Nasihat Michele: Memperkenalkan diri, dan kemudian berbaring rendah. Anak anda tidak mahu anda menjelaskan sejarah keluarga anda. Sekiranya anda tidak suka rakan sebilik, teruskan wajah poker. Biarkan anak anda menjadi orang yang menyuarakan keprihatinannya – bukan awak. Ini tidak seperti tarikh main di mana anda mengatur segala-galanya, tetapi hubungan anak anda perlu berfungsi sendiri.

Kata perpisahan anda

Fikirkan tentang yang anda mahu katakan. Tiada kanak-kanak mahu melihat ibu mereka melontarkan matanya di Quad. Dan kanak-kanak tidak mahu mendengar bahawa “kehidupan tidak akan sama di rumah tanpa anda.” Anak anda sudah cukup; jangan tambah kecemasan atau emosi dengan anda sendiri. Anda tidak perlu mengatakan banyak. Sederhana “Saya sayangkan awak!” Atau “Kami hanya panggilan telefon” akan memberi anak anda galakan yang dia perlukan.

  • Nasihat Michele: Menginap sebagai tersusun mungkin. (Bawa Kleenex dan aspirin sekiranya berlaku.) Anak anda perlu tahu anda akan OK tanpa dia. Kata-kata terakhir antara anda dan anak anda adalah kunci. Berikan apa sahaja kebijaksanaan yang anda tawarkan, sama ada “Saya sayang anda,” “Saya di belakang anda” atau “Saya bangga dengan anda.” Anak anda benar-benar akan mengingati kata-kata itu. Sekiranya anda tidak dapat menyatakan diri anda, tuliskan fikiran anda dan hantar surat kepada anak anda sebaik sahaja anda tiba di rumah. Hanya jangan tarik keluar selamat tinggal. Anak anda tidak memerlukan anda memeluk dan menangis dan berputus asa lama di hadapan rakan sebilik baru mereka dan seluruh dunia.

Lihatlah yang kedua … (selepas mereka berpaling). Anda harus bangga; ini adalah salah satu momen penakut anda sebagai ibu bapa. Anda dibenarkan air mata atau dua.

  • Nasihat Michele: Kenali siapa dia telah menjadi – mereka berada di seluruh dunia baru sekarang, dan anda telah membantu mereka menjadi orang yang sekarang ini. Inilah keibubapaan semua. Menghalau. Menangis sedikit. Tetapi juga ingat untuk meraikan masa ini. Anda sepatutnya.

Sebaik sahaja anda pulang ke rumah

Bilik kosong. Anda pasti akan berjalan kaki di bilik kosong anak anda. Sekarang bahawa bilik tidak didiami setiap hari, anda boleh pergi ke dua ekstrem. Anda boleh menjadikannya sebuah kuil kepada anak itu, atau pergi ke arah yang lain dan menjadikannya pejabat rumah baru anda. Jangan lakukan sama ada. Kanak-kanak tidak bergerak untuk kebaikan. Dia mungkin akan kembali untuk beberapa hari cuti, rehat atau musim panas dalam tempoh empat tahun akan datang.

  • Nasihat Michele: Anda tidak tahu sama ada mereka kembali – dan bilik itu adalah sumber keselamatan.

Terus berhubung. Pada akhir hari, setiap ibu bapa mahu tahu anak mereka selamat. Ini tidak bermakna anda memerlukan daftar masuk harian dari anak anda. Teruskan perbualan dengan selesa dan selesa.

  • Nasihat Michele: Perhatikan panggilan telefon tersebut. Paling baik untuk mengingatkan anak anda ada-dan suka bercakap pada bila-bila masa, tetapi biarkan dia memulakan panggilan tersebut. Anda mungkin menghalang kehidupan sosialnya – menelefon di tengah kelas (hmmm). Anda boleh menimbang-nimbang sayap itu untuk kemerdekaan, dan telefon akan menjadi kord pusaran yang diperluas ke dewasa.