Menggoda, tetapi tidak tercabar: Budak lelaki menanam rambut untuk didermakan kepada kanak-kanak yang memerlukan

Dia bertahan dipanggil seorang gadis, bermain sukan dengan rambut pinggang dan menarik penampilan yang tidak setuju dari orang dewasa – semua untuk kanak-kanak yang memerlukan dia tidak pernah bertemu.

Christian McPhilamy, lapan tahun, tumbuh rambutnya berambut pirang selama lebih daripada dua tahun supaya dia boleh menyumbang kepada anak-anak yang kehilangan kunci mereka. Misi itu berakhir dengan kejayaan minggu lalu selepas potongan rambut epik.

Kristian McPhilamy
Christian McPhilamy, 8, tumbuh rambutnya selama dua tahun supaya dia boleh mendermakannya kepada amal. Ini adalah bagaimana dia kelihatan sebelum potongan rambutnya minggu lalu.Dengan hormat dari Deeanna Thomas

Ibunya, Deeanna Thomas masih kagum dengan keazamannya.

“Kristian mempunyai hati yang sangat besar,” kata Thomas, yang tinggal di Melbourne, Florida, kepada Ibu Bapa HARI INI. “Saya tidak tahu jika terdapat kata-kata untuk menggambarkan betapa saya bangga dengannya.”

Kristian McPhilamy
Kristian memegang beberapa ekor kuda selepas rambutnya besar minggu lalu.Mahasuci Deeanna Thomas

“Ia pasti memberi inspirasi untuk melihat kanak-kanak bermula begitu muda dengan mahu membantu dan melakukan perbuatan baik,” kata Christine Wong, COO of Children With Hair loss, amal yang menerima rambut Kristian. Wong menganggarkan hanya 1 dalam 50 sumbangan kepada organisasi yang datang dari lelaki.

Semuanya bermula pada Krismas 2012 apabila Kristian melihat komersial untuk Hospital Penyelidikan Kanak-kanak St. Jude. Tempat TV menampilkan pesakit kanser muda tanpa rambut, yang menimbulkan rasa penasarannya.

Kristian McPhilamy
Christian mempunyai tudung pendek yang pendek sebelum dia memulakan projek itu ketika dia berusia 6 tahun.Mahasuci Deeanna Thomas

Kristian dan ibunya mempunyai ritual setiap malam di mana mereka mengambil iPad dan mencari apa sahaja yang mempesonakannya di Google. Dia biasanya berminat dengan haiwan tetapi malam itu, Kristian memandang St Jude. Apabila iklan untuk amal derma rambut muncul, dia bertanya kepada Thomas apa maksudnya. Dia menjelaskan kepadanya orang boleh menyumbangkan kunci mereka kepada pesakit kanser yang telah kehilangan mereka kerana kemoterapi.

“Dan dia berkata, ‘Saya mahu melakukan itu,'” Thomas, 28, teringat. “Saya terpesona … selalunya apabila Kristian menumpukan fikirannya kepada sesuatu, dia cukup banyak dengannya. Dia tidak membiarkan apa-apa kalah dalam matlamatnya. Saya cukup yakin bahawa dia sebenarnya akan mengikutinya. “

Pada masa itu dia mempunyai dedak pendek, tetapi dengan ibunya OK, Kristian mula tumbuh rambutnya berambut pirang.

Kristian McPhilamy
Kristian pada peringkat awal projek.Mahasuci Deeanna Thomas

Tuntutan dan komen bermula apabila ia berada di bawah dagunya.

“Kadang-kadang mereka akan memanggil saya seorang gadis,” kata Christian kepada KANAK-KANAK HARI INI.

“Malah di luar dan di sekitar atau di taman, dia akan bermain dengan sekumpulan lelaki dan mereka akan menjadi seperti, ‘Kamu kelihatan seperti seorang gadis.’ Dan dia akan menerangkan kepada mereka. Dia memegang kepalanya tinggi dan dia tidak pernah berkata bahawa dia mahu memotongnya lagi, “tambah ibu Kristian.

Seorang lelaki terus terang memberitahu Kristian rambutnya sudah terlalu lama dan dia perlu melakukan sesuatu mengenainya, tetapi apabila dia mengetahui tentang misi budak itu, dia menawarkan maaf yang mendalam, kata Thomas..

Kristian McPhilamy
Apabila rambut Kristian tumbuh lebih panjang, komen-komen itu meningkat.Mahasuci Deeanna Thomas

Thomas juga sudah biasa mendengar “Anak-anak kamu begitu cantik” ketika dia keluar dengan Kristian dan adik perempuannya. Pada temujanji doktor, seorang doktor pernah menyapa dengan Kristian dengan ceria, “Oh, gadis cantik yang cantik,” yang dengan tenang Kristian menjawab, ‘Saya seorang lelaki.’

Walaupun dia nampak tidak terkejut dengan komen-komen itu, Thomas tetap berusaha untuk meyakinkannya.

“Saya hanya memberitahu dia, kawan, jika anda mempunyai matlamat dan anda mahu mencapai mereka, anda perlu mengikuti mereka. Anda tidak boleh membiarkan apa yang dikatakan oleh sesiapa kepada anda, dan dia tidak pernah melakukannya, “katanya.

Rambut Kristian tumbuh dengan baik di belakangnya, tetapi dia hanya akan memakainya walaupun dorongan berat dari Thomas untuk meletakkannya.

Hari potongan rambut yang besar akhirnya datang Rabu lalu, ketika keluarga berkumpul di bilik Kristian dan ibunya mengambil gunting ke tangannya.

Kristian McPhilamy
Rambut Kristian dibahagikan kepada bahagian sebelum rambutnya dipotong.Mahasuci Deeanna Thomas

Dengan rambut tebalnya dibahagikan kepada ekor kuda, misi dua setengah tahun menghasilkan empat bahagian panjang 10-inci yang dihantar kepada keluarga yang mengalami Kerugian Rambut. Amal menyediakan rambut palsu percuma kepada anak-anak yang telah kehilangan kunci mereka untuk apa-apa sebab, termasuk kanser, alopecia dan luka bakar.

Kristian McPhilamy
Empat ekor kuda yang dihasilkan telah dihantar kepada Kanak-kanak Dengan Rontok Rambut.Mahasuci Deeanna Thomas

“Tangan saya gemetar. Hatiku berasa seperti ia akan meletup, “kata Thomas tentang potongan rambut. “Ia hanya luar biasa.”

Bagi Kristian, dia berkata bahawa ia berasa baik untuk mempunyai rambut pendek lagi. Di suatu tempat, seorang anak lain akan merasa baik, juga, kerana orang Kristian.

Ikuti A. Pawlowski di Google+ dan Twitter.