Mengapa kenangan musim panas tinggal bersama kami seumur hidup

Ia masih tidak jelas bagaimana ia berlaku. Sarah Culp dan rakan kabinnya memegang lilin dan buku kecil dari majlis perkemahan apabila mereka kembali ke kabin mereka. Entah bagaimana, salah satu buku terbakar dan jatuh ke lantai, membaling penghilang cat kuku. Tidak lama kemudian api berlari ke dinding kabin, membakar beg tidur dan kasut. Kanak-kanak berusia 14 tahun itu menjerit sebelum seseorang membuang air ke atasnya, memadamkan api.

Ini memori yang masih mengikat Culp, guru muzik berusia 30 tahun di Columbia, Mo., dengan rakan kabinnya yang masih berteman.

“Para kaunselor berasa marah. Mereka sangat gila, “kata Culp, hampir 15 tahun selepas pengalaman kem di kamp Mormon di Pennsylvania. “Kita tidak sepatutnya bermain dengan api.”

Sarah Culp, in green shirt, along with her camp mates, after a fire caught in their cabin.
Sarah Culp, dalam kemeja hijau, bersama dengan rakan-rakannya, selepas kebakaran ditangkap di kabin mereka.Hari ini

Kem musim panas, sama ada ajaib, janggal, keseronokan, atau trauma, membentuk kenangan yang kuat semasa remaja. Pakar psikologi Frank Farley, seorang profesor di Temple University, mengatakan penyelidikan tidak menemui bahawa kenangan kem adalah lebih kuat daripada kenangan lain, tetapi dia fikir mereka membawa kesungguhan, kepentingan emosi.

“[Kenangan ini] lebih banyak kenangan anda, unik untuk pengalaman anda – tidak kenangan keluarga biasa, kenangan sekolah biasa. Anda mungkin mungkin berfikir tentang mereka lebih atau menggunakannya lebih banyak dalam interaksi dengan orang lain yang mencerminkan keperibadian anda, “kata Farley kepada MAMA HARI INI..

Ilene Harris Kosoff menikmati Camp Ramah di luar Toronto sehingga dia menghadiri selama enam tahun sebagai kemping dan kemudian bekerja sebagai kaunselor. Dia suka mengenang “peperangan warna,” pertandingan acara gaya Olimpik di kalangan berkemah. Dia tetap berteman dengan berkemah yang dia temui hampir 20 tahun lalu.

“[Dengan] seorang kawan, kami melepaskannya pada kali pertama yang kami jumpai ketika kami berusia 11. Dan kami tidak pernah kembali ke belakang,” jelas Harris Kosoff, 32 tahun. “Anda adalah hiburan antara satu sama lain dan anda adalah drama antara satu sama lain dan [anda] membentuk hubungan yang sangat rapat. Anda mempunyai kebebasan dan kemerdekaan baru. “

Semasa dia menikmati berenang dan berperahu sebagai pelari, masa sebagai seorang kaunselor membenarkannya bekerja dengan kanak-kanak yang memerlukan khas, pengalaman yang membentuk karirnya sebagai guru pendidikan khas di Pittsburgh.

“Kem menyediakan peluang untuk [mencuba perkara baru],” kata Farley. “Pengalaman baru, pengalaman pertumbuhan, yang boleh mempengaruhi anda lama selepas kem.”

Tetapi tidak semua orang mempunyai kenangan manis. Harris Kosoff mengatakan salah seorang kakaknya membenci begitu banyak dia cuba berjalan pulang. Dan Jessica Green, 30, yang merupakan pelajar siswazah di Tromso, Norway, menghadiri Camp Ligonier di Ligonier, Penn., Dan mengingati detik-detik yang janggal. Dia mendapat tempoh pertamanya selepas mengembara dan ketika dia memahami apa yang berlaku, dia tidak mempunyai cukup bekalan kebersihan feminin. Kemudian dia berasa malu ketika seorang gadis lain melihat sepasang bantalan kecilnya.

Farley menjelaskan bahawa beberapa kenangan tetap lebih jelas daripada yang lain. “Satu kemungkinan terletak pada perubahan fizikal, hormon dan akil baligh,” katanya.

Pelancongan comel: Pembaca berkongsi foto perkhemahan musim panas kanak-kanak

Pelancong bukanlah satu-satunya yang mempunyai pengalaman buruk. Debra Kirouac, 37 dari Fairfield, Conn., Mengatakan dia telah diupah sebagai pengajar memanah di Camp Fernwood di Maine walaupun dia tidak pernah menembak panah dalam hidupnya. Dia sering lupa memakai pengawal lengannya, menyebabkan luka lebam. Walaupun dia membenci pekerjaan itu, dia memupuk persahabatan seumur hidup dengan “ibu kem.”

Namun, Rachel Tracewski, 28, berharap dapat menjadi kaunselor kem profesional. Dia bekerja di Bible Bible Rock Mountain di Northeastern Pennsylvania selama lima tahun dan menghabiskan dua tahun di kem bahasa Inggeris di Berlin. Pelancongnya di Rock Mountain sentiasa mempunyai kabin yang paling bersih, yang bermakna mereka memenangi hak makan terlebih dahulu.

“Saya fikir pengalaman kaunseling camp saya benar-benar membentuk, ia membantu saya memahami anak-anak lebih baik dan memahami peranan kepimpinan,” kata Tracewski, seorang kerani di East End Food Co-op di Pittsburgh.