Mengapa kanak-kanak berbohong, dan 7 cara untuk mendapatkan mereka untuk memberitahu kebenaran

Pertimbangkan senario berikut: anda membaca dengan aman di atas sofa apabila Buddy, anjing keluarga, berjalan masuk untuk merapat di sebelah anda. Tetapi apabila anda tidak sengaja memukulnya di atas kepala, sesuatu yang terasa melekit, dan ia bukan hidung yang sejuk dan basah. Itu kanji. Seluruh Buddy.

“Devon!” Anda berteriak dalam arahan umum 6 tahun.

“Apa?” Dia berteriak kembali, mengintip ke dalam bilik.

“Adakah anda meletakkan sos tomato di Buddy?” anda menuntut, walaupun tidak banyak ruang untuk keraguan. Buddy adalah anjing pintar, tetapi dia tidak dapat membuka botol sos tomato.

“Tidak,” Devon menjawab dengan suara yang paling tidak bersalah.

Dan sekarang anda menghadapi masalah malang yang telah menangkap Devon dalam pembohongan. Dan itulah kali ketiga minggu ini, walaupun percubaan terbaik anda untuk membiarkannya tahu tanpa syarat yang jelas bahawa berbohong tidak boleh diterima. Mengapa dia tidak “mendapatkannya?”

Berbohong tentu saja merupakan cabaran yang mengecewakan bagi ibu bapa, tetapi mujurlah, ia adalah satu yang boleh kita selesaikan dengan beberapa penyesuaian kepada gaya keibubapaan kita. Mari lihat mengapa kanak-kanak berbohong. Dengan memahami di mana mereka datang, anda akan mula melihat apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kebenaran pada masa akan datang.

Salah satu alasan yang paling jelas untuk berbohong adalah untuk mengelakkan hukuman atau hasil yang tidak menyenangkan. Sukar untuk kanak-kanak bersikap jujur ​​apabila dia tahu dia mungkin menghadapi hukuman fizikal, penghinaan atau lidah yang baik. Dan bolehkah anda menyalahkannya? Walaupun sebagai orang dewasa, anda mungkin melakukan perkara yang sama apabila berhadapan dengan bos yang marah atau jiran yang mengerang.

Alasan lain adalah untuk mengelakkan kehilangan undur di mata anda. Yang terakhir anak-anak mahu lakukan adalah mengecewakan ibu bapa mereka-mereka lebih suka berbohong daripada yang anda fikirkan kurang daripada mereka untuk sesuatu yang mereka lakukan (atau tidak lakukan).

Dan akhirnya, anak-anak selalu mahu reaksi, jadi mereka akan memberitahu cerita luar biasa untuk menarik perhatian anda atau orang lain.

BERKAITAN: Itulah kebenaran! Kanak-kanak yang berbohong mungkin menunjukkan pintar mereka, kata kajian

Kebanyakan ibu bapa datang kepada saya sangat prihatin terhadap kebohongan anak-anak mereka. Ketika saya bertanya kepada mereka bagaimana mereka menanggapi kebohongan, mereka biasanya menggambarkan beberapa bentuk hukuman pantas dan tegas. Malangnya, ini membuat kitaran ganas: Seperti kanak-kanak dihukum kerana berbohong, mereka kurang bercakap tentang kebenaran pada masa akan datang. Hukuman menimbulkan hasil yang bertentangan dengan apa yang kita cari.

Tetapi kerana berbohong sebenarnya adalah salah laku yang serius, bagaimana anda boleh menangani masalah ini tanpa memudaratkan masalah ini? Cuba cari masalah dengan cara yang lain: Daripada membuat hukuman untuk setiap fib, kami ingin memastikan persekitaran yang selamat untuk kebenaran. Berikut adalah tujuh cara untuk melakukannya.

7 cara untuk mewujudkan persekitaran yang selamat untuk kebenaran

1. Berhati-hati tentang bagaimana anda bertindak balas kepada salah laku secara umum. Jika anak-anak anda bimbang akan dihukum atau berteriak ketika mereka merosakkan, mereka tidak akan berasa selamat memberitahu anda kebenaran. Amalkan menggunakan suara tenang anda (walaupun kadang-kadang sukar!) Dan fokus pada penyelesaian yang akan menyelesaikan masalah dan bukannya menyalahkan.

2. Benarkan anak anda menyelamatkan muka. Jangan beri peluang kepada anak anda untuk beralih dengan bertanya soalan yang anda sudah tahu jawapannya. Sebagai contoh, bukannya bertanya, “Adakah anda menyelesaikan kerja rumah anda?” cuba, “Apa rancangan anda untuk menyelesaikan kerja rumah anda?” Sekiranya anak anda belum menyelesaikan kerja rumahnya, dia dapat menyelamatkan muka dengan menumpukan pada pelan tindakan dan bukan mencipta cerita.

3. Fokus pada perasaan. Apabila anak anda menjadi tidak jujur, cuba memahami apa yang membuatnya merasa dia tidak boleh jujur ​​dengan anda. Bukannya memanggilnya tentang kebohongan itu, cuba, “Itu seperti sedikit cerita kepada saya, anda pasti berasa takut untuk memberitahu saya kebenaran. Anda akan mendapat kejujuran yang anda cari, serta maklumat yang boleh membantu anda memupuk kebenaran di masa depan

4. Mengakui dan menghargai kejujuran. Berikan galakan apabila anak-anak anda memberitahu kebenaran. “Sudah pasti sukar bagi anda untuk memberitahu saya apa yang sebenarnya berlaku, saya mengagumi keberanian anda untuk memberitahu kebenaran, anda benar-benar membesar!”

BERKAITAN: Ini adalah cara yang paling berkesan untuk mendisiplinkan anak-anak, mengikut sains

5. Rayakan kesilapan. Fikirkan kesilapan sebagai cara untuk belajar membuat pilihan yang lebih baik pada masa akan datang. Jika kanak-kanak tahu bahawa anda tidak akan marah atau kecewa apabila mereka merosakkan, mereka akan lebih cenderung berkongsi jujur. Untuk bertindak balas, cukup katakan sesuatu seperti, “Itu peluang yang bagus untuk belajar untuk masa depan. Jika anda boleh melakukan apa-apa, apakah yang akan anda lakukan secara berbeza?” Jika tindakan anak anda memberi kesan negatif terhadap orang lain, tanyakan apa yang perlu dilakukan untuk “menjadikannya betul” dengan pihak yang cedera.

6. Memperkuatkan cinta tanpa syarat. Pastikan anak-anak anda tahu bahawa ketika anda kadang-kadang tidak menyukai tingkah laku mereka, tidak ada apa-apa yang mereka mungkin boleh lakukan yang akan mengubah cintanya kepada mereka.

7. Tonton kebohongan putih anda. Ingat bahawa telinga dan mata muda selalu disetel. Sama ada anda gagal membetulkan barista yang memberi anda terlalu banyak perubahan atau membuat cerita tentang mengapa anda tidak boleh sukarela di pengumpulan dana sekolah, ingat tindakan anda menetapkan contoh untuk tingkah laku yang boleh diterima.

Dengan mengikuti garis panduan ini, anda akan menyaksikan penurunan mendadak dalam kebohongan yang diceritakan anak-anak anda. Apa lagi, anda menunjukkan kepada mereka bahawa tidak kira keadaan, semua orang mendapat manfaat daripada kebenaran.

Pembohongan kanak-kanak membuat pemikir yang lebih baik (jujur!)

Jun.22.201500:45

Pakar keibubapaan Amy McCready adalah Pengasas Penyelesaian Keibubapaan Positif dan pengarang “The Me, Me, Me ‘Me’ Epidemic: A Step-by-Step Guide untuk Meningkatkan Kanak-kanak yang Berkepentingan, Bersyukur di Dunia Lebih Terpenuhi” dan ” Harus Beritahu Anda Satu Lagi Masa … Program Revolusi Yang Dapat Anak-Anak Anda Dengar Tanpa Mengagetkan, Mengingatkan atau Berteriak. “

Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada 19 April 2011.