Mencari naungan kereta dorong? Mengapa menutup dengan selimut boleh berbahaya untuk bayi

Pada hari-hari yang jelas dan terang, ibu bapa menikmati berjalan kaki atau berjoging di luar dengan bayi mereka sering menggantung selimut di atas kereta dorong untuk melindungi penumpang kecil dari matahari.

Ramai yang mungkin terkejut dengan tajuk baru-baru ini mengisytiharkan amalan itu tidak selamat. Walaupun penutupan yang paling nipis dapat mengurangkan peredaran udara dan meningkatkan suhu di dalam kereta bayi ke tahap berbahaya, ahli pediatrik di Stockholm, Sweden, telah memberi amaran.

ibu with baby strollers
Pada hari-hari yang panas, mungkin untuk mewujudkan kesan rumah hijau di ruang tertutup, seperti kereta dorong, walaupun anda menggunakan kain muslin atau kain nipis yang mengalir percuma.Shutterstock

Komennya 2014 membuat pusingan lagi apabila suhu musim panas mencapai paras berbahaya di A.S. dan bahagian lain di dunia.

“Ia menjadi sangat panas di dermaga, seperti panas,” kata Svante Norgren kepada Svenska Dagbladet, akhbar Sweden.

“Ia dengan cepat menjadi tidak selesa dan berpotensi berbahaya bagi kanak-kanak.”

Jangan sekali-kali merindui cerita orangtua dengan buletin TODAY! Daftar di sini

Akhbar itu menguji teori itu, meninggalkan kereta dorong kosong di bawah matahari pada hari yang panas. Tanpa sebarang penutup, suhu di dalamnya mencapai kira-kira 71 darjah. Dengan penutup nipis, ia melonjak hingga 93 darjah dalam tempoh 30 minit. Selepas satu jam, ia mencapai hampir 99 darjah, menurut The Local.

Hasilnya tidak mengejutkan Dr Wendy Sue Swanson, ahli pediatrik Seattle yang menulis blog Seattle Mama Doc, tetapi dia menggesa keluarga supaya tidak panik.

“Janganlah gila tentang ini,” Swanson memberitahu HARI INI. “Selama seratus tahun, ibu bapa telah melapisi selimut hati-hati dan selamat di atas kereta bayi mereka untuk melindungi mereka dari matahari, dan kami masih mahu mereka melakukannya. Tetapi kita boleh memikirkannya dan ini adalah peringatan yang baik. “

Asas Bayi Baru: Cara membeli kereta dorong

Apr.01.201602:27

Pada hari-hari yang panas, ia mungkin dapat mewujudkan kesan rumah hijau di ruang tertutup, seperti kereta dorong, walaupun anda menggunakan kain kain muslin atau kain nipis yang mengalir bebas yang nampaknya sangat bernafas, katanya..

Berkaitan: Ibu di kerusi roda boleh mengambil bayi dengan berjalan kaki dengan kereta dorong yang direka khas

Terdapat juga isu yang tidak dapat melihat bayi anda, kata Dr. Sarah Adams, seorang pakar kanak-kanak di Hospital Anak Akron di Ohio. Tambahan pula, bayi cenderung untuk menjadi lebih panas lebih cepat daripada orang dewasa, tambahnya.

“Saya tidak suka kerana ia akan menghasilkan lebih banyak haba,” kata Adams. “Anda menghentikan peredaran udara, yang akan memberi kesan kepada pernafasan dan suhu bayi.”

Ada kemungkinan bayi mempunyai penyakit panas, kedua-dua Swanson dan Adams berkata, tetapi doktor tidak pernah mendengar tentang seorang kanak-kanak yang menjadi sakit atau mati kerana senario ini.

ibu-ibu with baby strollers talking in park
Cari kereta yang mempunyai kanopi dan beberapa jenis pembukaan di belakang supaya udara mengalir.Shutterstock

Pengudaraan yang baik adalah penting untuk keselesaan dan keselamatan bayi, jadi fikirkan alternatif-alternatif pada penutup pada hari-hari panas.

Bagaimana melindungi anak anda dari matahari

Doktor mempunyai tip berikut:

Elakkan dari luar dengan bayi anda pada hari-hari panas, sekiranya mungkin.

Tinggal di bawah naungan – ia adalah cara mudah No 1 untuk mengelakkan sinaran berbahaya matahari.

Gunakan payung – ia tidak akan menyekat peredaran udara.

Cari kereta dorong yang mempunyai kanopi dan beberapa jenis pembukaan di belakang supaya udara mengalir. Ia juga boleh membantu membeli kereta dorong dengan kain ringan.

Lazimnya memeriksa bayi anda: Semasa berjalan atau berjoging dengan kanak-kanak dalam kereta dorong, semak setiap 10-15 minit. “Lihatlah anak anda dan tindak balas mereka … jika pipi mereka memerah, jika mereka berpeluh, jika mereka hangat ke sentuhan, itu mungkin terlalu panas,” kata Swanson.

Cari tanda-tanda masalah: “Jika mereka kelihatan sangat marah, atau sebaliknya – lethargic atau tidak dapat dipertikaikan,” kata Adams. “Apa-apa perubahan dalam pernafasan mereka, terutamanya pernafasan yang cepat.”

Jika anda mengesyaki anak anda mengalami keletihan panas:

Keluar dari api secepat mungkin dan masuk ke ruang berhawa dingin.

Berikan cecair anak anda.

Pastikan anak anda bertindak normal: Menanggapi anda, berinteraksi, mengambil cecair dan memelihara mereka.

Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan bahawa bayi anda tidak menyejukkan diri, dapatkan rawatan kecemasan.

Ikuti A. Pawlowski di Facebook, Instagram dan Twitter.