Memilih tuhan: Adakah keluarga bergerak dari tradisi?

Pada pembaptisan diraja pada hari Rabu, enam orang akan menjadi wali sahabat Pangeran Prince. Walaupun istana masih belum mengesahkan yang setengah puluhan, pemerhati diraja berspekulasi bahawa beberapa nama termasuk Will dan kawan-kawan terdekat Kate.

bayi, hand, baptism, christening, gown
Dalam banyak agama Kristian, seorang ibu bidadari atau godfather adalah orang yang menaja masuk rasmi ke dalam gereja.Hari ini

Secara tradisinya, peranan seorang godparen mempunyai keberanian beragama. Dalam pelbagai agama Kristian, seorang ibu bidadari atau godfather adalah orang yang menaja pintu masuk rasmi anak ke gereja. Bagi keluarga nonsectarian, seorang wali tunggal telah secara sejarah menjadi individu yang dipilih oleh ibu bapa untuk mengambil minat aktif dalam perkembangan peribadi atau watak anak.

Tetapi hari ini, lebih ramai rakyat Amerika mungkin menghalang tradisi orang tuanya, hanya memilih penjaga yang sah sekiranya ada sesuatu yang berlaku kepada kedua ibu bapa – mengenai “makcik atau bapa saudara” yang memainkan peranan simbolik dalam pendidikan anak.  

Menurut tinjauan baru-baru ini, rakyat Amerika menjadi kurang religius, dengan satu daripada lima orang dewasa yang tidak mengutamakan keagamaan. Pendidikan watak di sekolah dan sebagai falsafah keibubapaan mungkin juga pada penurunan.

Dan semasa menukar wali wabak bayi adalah semua tetapi tidak pernah didengar, peguam menggalakkan ibu bapa untuk menimbang semula penjaga sah anak mereka dengan kerap, terutama jika mereka memilih teman dekat ahli keluarga.

Menurut Robert Fleming – Tucson, Ariz., Peguam dan peguam harta tanah yang menaikkan anak saudaranya berusia 14 tahun ketika saudara perempuan Fleming dan adik iparnya tragis meninggal pada tahun 1988 – pada masa kini, pelanggan lebih cenderung untuk melantik rapat kawan-kawan daripada wali-wali agama atau rohani.

Tetapi tidak kira betapa dekatnya anda mungkin merasakan sekarang, kawan-kawan terbaik boleh melayang, katanya, sementara kebanyakan kita terjebak dengan keluarga. Oleh itu, Fleming menggalakkan ibu bapa yang memilih teman rapat sebagai penjaga mereka yang sah untuk mengkaji keputusan mereka “lebih kerap.”

Chris Battle, seorang ayah di Washington, DC, mengatakan bahawa dia dan isterinya tidak memilih seorang anak tiri untuk anak perempuannya yang berusia 1 tahun kerana dia “cukup anti-agama.” Walau bagaimanapun, mereka telah menetapkan penjaga yang sah dan sandaran dalam kehendak mereka – kedua-dua mereka merancang untuk berubah tidak lama lagi. Dalam tempoh tiga tahun sejak mereka merancang pelan harta pusaka mereka, Battle berkata hubungan pasangan dengan orang yang mereka pilih “berubah drastik,” walaupun kehilangan sentuhan dalam satu kes.

Satu lagi kesalahan orang tua boleh membuat, memberi amaran kepada Betsy Kreger, peguam dan peguam estet di Stark dan Stark di Princeton, NJ, adalah merasa perlu untuk menamakan orang tertentu atau ahli keluarga – seperti seorang datuk nenek tua, misalnya, yang mungkin tidak sehingga tugas membesarkan kanak-kanak.

Michelle Levin, seorang ibu di Huntsville, Ala, tidak pernah memilih wali datuk untuk anak lelaki dan anak perempuannya yang berusia 1 tahun, walaupun dia dan suaminya menyertakan semua saudara kandung mereka dalam berkhatan Yahudi dan menamakan perkhidmatan tradisional. Empat bulan yang lalu, dia dan suaminya mahu kehendak sebelum mereka terbang untuk kali pertama tanpa anak-anak. Pasangan itu memilih ibu bapa Levin sebagai penjaga undang-undang untuk lima tahun akan datang, pada masa itu, dia menjelaskan, mereka prihatin bahawa mereka akan terlalu tua untuk menjaga dua orang anak kecil.  

Mana-mana adik pasangan itu berada dalam kedudukan terbaik untuk menjaga kembar, kata Levin, akan menggantikan datuk nenek mereka sebagai penjaga yang sah.

Sesetengah ibu bapa, bagaimanapun, masih mematuhi pandangan yang lebih tradisional daripada godparen sebagai model peranan rohani dan penjaga yang sah. Kristen Shambarger, juga dari Hunstville, Ala., Memilih satu setu sayap yang terpisah, satu dari setiap sisi keluarga, untuk anak kembar mereka yang berusia 1 tahun, anak lelaki dan anak perempuan.

Di dalam keluarganya, para wanitanya biasanya mengambil perhatian khusus pada kanak-kanak tersebut, kata Shambarger, dan jika ada yang sepatutnya berlaku kepada ibu bapa, seorang wali kecil akan membantu memastikan kesejahteraan kanak-kanak itu. The Shambargers memilih salah seorang ibu tiri dan suaminya – yang mereka rasa baik dalam kesihatan, sekitar umur mereka, mempunyai nilai yang sama, dan bertanggungjawab secara kewangan – sebagai penjaga yang sah untuk anak-anak mereka.

Tajuk penjaga yang sah adalah sesuatu yang tidak biasa dibincangkan di UK, kata Linzi Clingan, seorang Glasgow, Scotland, orang tua dari dua gadis, berumur 7 dan 9. Menurut laporan, hanya 3 dari 10 orang di U.K. mempunyai kehendak. Dan kebanyakan ibu bapa, dia percaya, tidak menganggap keputusan itu.

“Secara peribadi, jika saya diminta menjadi godparent,” kata Clingan, “saya akan diletakkan dalam keadaan yang sukar. Ini adalah ‘kehormatan,’ tetapi sebagai seorang atheis, saya tidak boleh menjadi seorang godparen. Saya berharap kawan-kawan saya akan mengenali saya dengan cukup baik untuk tidak bertanya. ”

Jacoba Urist adalah wartawan perniagaan, kesihatan dan gaya hidup di New York City. Ikuti dia di Twitter @JacobaUrist.