Memilih ibu bapa anda: Pengambilan dewasa mewujudkan ikatan baru

Sandra Titus bersudut dengan sekilas pandang di foto bayi perempuan angkatnya.

Setelah pengangkatan melepasi November lalu, Sandra dan suaminya, Ross, berkumpul bersama dengan Krismas yang pertama bersama keluarga mereka. Salah satu hadiah pertama mereka kepada anak perempuan mereka, Jillian: cawan bayi perak sterling yang terukir dengan inisial barunya.

“Kepada saya, cawan itu bermaksud: ‘Kami akan sentiasa pastikan anda dijaga,’ dan tiada siapa yang boleh menyentuh fakta bahawa kami keluarga, bahawa ia tidak dapat dipecahkan, tidak dapat dipulihkan. Ia tidak ternilai, “kata Jillian.

Kata-kata yang mengagumkan dari “bayi” keluarga. Tetapi kemudian, Jillian Titus berusia 29 tahun, dan seorang eksekutif di Nintendo di Redmond, Wash. Ibu bapanya baru – Sandra, 49, dan Ross, 46 – juga bekerja di syarikat permainan video itu. Ketiga-tiga mereka bertemu di pejabat pada tahun 2008 dan, pada mulanya, terikat atas terrier Boston mereka. Mereka kemudian meminta hakim untuk meluluskan keluarga buatan mereka kerana dua sebab: cinta dan wang.

Adopsi dewasa kelihatan meningkat di Amerika, menurut Chuck Johnson, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Kebangsaan untuk Menerapkan. Kumpulan advokasi adalah satu-satunya organisasi yang menaikkan jumlah pengangkatan domestik yang berlaku di A.S., kata Johnson, walaupun ia tidak mengesan secara khusus adab dewasa. Perangkaan adalah sukar untuk dikompilasi, kata para pakar, kerana banyak negara masih mandat bahawa rekod mahkamah pengangkatan dimeterai dan sulit.

“Tetapi secara tiba-tiba, ia seolah-olah berlaku lebih kerap,” kata Johnson. Senario paling biasa yang dia lihat: bekas anak angkat – dewasa sekarang – yang diadopsi oleh ibu bapa angkat lama mereka. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pakar pengangkatan berkata, orang dewasa yang telah hilang atau tersisih dari ibu bapa mereka yang biologi berteman dengan orang tua yang mula merasa seperti ibu dan bapa – dan mereka akhirnya berusaha untuk menghalalkan lampiran emosional.

“Tidak kira berapa umur anda,” kata Johnson, “anda tidak akan kehilangan keinginan untuk keluarga.”

Pengangkatan boleh membantu memberikan kestabilan, kata Deb Castaldo, ahli terapi pengangkatan di Englewood, N.J., dan ahli fakulti di Rutgers University School of Social Work.

“Kenapa seseorang mahu melakukan ini sebagai orang dewasa? Banyak sebab. Pertama, ingin menghilangkan stigma tidak memiliki keluarga, tidak mempunyai perasaan kekal, “katanya. “Anda boleh bayangkan bagaimana keadaannya bagi seseorang yang tidak mempunyai kepunyaannya.”

Sebagai tambahan kepada anak-anak angkat yang bertumbuh untuk menghalalkan hubungan emosi yang panjang dengan ibu bapa angkat mereka – atau anak tiri yang ditanam dengan ibu tiri mereka – pasangan seks yang sama yang tidak boleh berkahwin secara sah juga menggunakan pakai dewasa untuk memastikan bahawa apabila seorang pasangan meninggal, atau berpecahnya wang keluarga pergi ke rakan kongsi yang lain. Selain itu, dalam keadaan yang jarang berlaku, orang dewasa yatim piatu yang kurang upaya secara fizikal atau mental diaplikasikan oleh penjaga yang kemudiannya diberi kuasa untuk membuat keputusan perubatan atau kewangan.

Tetapi pada zaman ketika pertanyaan letupan: “Apa yang mentakrifkan keluarga?” Dapat membahagikan walaupun, baik, keluarga, adopsi paling unik adalah orang-orang yang menyatukan secara sah orang dewasa yang tidak pernah berkongsi rumah, apalagi halaman album foto keluarga.

Orang seperti Sandra, Ross dan Jillian Titus.

Setiap ibu bapa biologi Jillian – yang bercerai sejurus selepas kelahirannya di Cheyenne, Wyo. – masih hidup, walaupun Jillian tersisih dari “bekas mantan” dan “bekas ayahnya” ketika dia memanggil mereka.

Sehingga dia semakin dekat dengan Sandra dan Ross Titus, Jillian jarang memberitahu sesiapa tentang sudut gelap penekanannya. Mereka termasuk, katanya, seorang bapa yang pernah memecat pistol semasa dia mabuk dan seorang ibu yang secara rawak menyalahgunakan kokain dan yang mengejar banyak lelaki di seluruh negara bahawa Jillian telah menghadiri 13 sekolah yang berbeza.

Apabila Jillian berusia 16 tahun, polis menyerbu rumah Seattle dan menangkap ibunya kerana memiliki dadah. Dengan ibunya di penjara, Jillian tidur di atas sofa dan lantai teman ketika dia menamatkan sekolah menengah. Pada usia 17, dia mendaftar di Angkatan Tentera A.S., menghabiskan lapan tahun dalam simpanan untuk membantu membayar pendidikan kolejnya.

‘Kenapa awak tidak tergesa-gesa dan mengamalkan saya?’

Tiga tahun lalu, Jillian mengambil pekerjaan sebagai pembeli di Nintendo. Dia bekerja dengan Ross, yang dijadualkan membuat pembungkusan dan penghantaran. Dan dia menghabiskan masa orientasi pekerja dengan Sandra, pengurus sumber manusia. Ross dan Sandra tidak mempunyai anak biologi, hanya menanam anak tiri dari perkahwinan sebelumnya. Persahabatan yang cepat tidak lama lagi berkembang.

“Dari hari ke hari, saya sangat tertarik kepada Jillian. Saya perasan dia ketawa. Saya fikir, ‘Lihat monyet kecil yang comel itu,’ “kata Sandra. “Tidak mempunyai anak-anak, ia tidak berlaku kepada saya bahawa ia mungkin perkara ibu yang saya rasa.”

Setiap lelaki baru dalam kehidupan Jillian terpaksa berpindah pada waktu malam di rumah Ross dan Sandra di Redmond. Jillian kemudian memanggil wanita yang lebih tua itu, “Mama.” Sebagai kepercayaan dan persaudaraan mereka semakin mendalam, Jillian pernah berkata: “Oh, kenapa tidak kamu buru-buru dan mengadopsi saya!”

Itu mendapat pemikiran Sandra – dia Googled “adopsi dewasa” dan mengetahui bahawa mereka adalah undang-undang di Washington.

Kebanyakan negeri membenarkan pengambilan orang dewasa, menurut Majlis Kebangsaan Untuk Pengangkatan, walaupun ada yang mengehadkan proses tersebut. Di Alabama, hanya orang dewasa yang cacat sepenuhnya dan boleh diterima pakai; di Illinois, orang dewasa boleh diterima pakai jika mereka tinggal di rumah pempetisyen selama dua tahun berturut-turut dalam hubungan ibu bapa dan anak, menurut Adopting.org.

“Adakah anda tahu,” kata Sandra kepada Ross tahun lalu, “anda boleh mengamalkan orang dewasa?”

“Jillian?” Dia menjawab.

“Itulah yang saya fikirkan.”

“Nah, saya akan bangun untuk itu,” katanya.

Musim panas lalu, Sandra dengan lembut mengarahkan pengangkatan kepada Jillian, membuka dengan “Dengan risiko menakutkan kamu hingga mati, kita tidak bergurau. Kami mahu mengamalkan anda. ”

“Baiklah,” jawab Jillian dengan senyuman, “apa yang kita buat? Tutup dengan pelukan? ”

Mereka memeluk. Tetapi mereka juga mengupah Dave Andersen, seorang peguam Seattle yang mengendalikan kira-kira tiga orang angkat dewasa setiap tahun. Proses itu mengambil masa tiga bulan, dan mereka menjadi keluarga sah pada 18 November 2010.

Beberapa sekatan

Walaupun sekatan-sekatan yang dipegang oleh beberapa negara telah digubal untuk menerima pakai orang dewasa, bahasa undang-undang di banyak negeri seolah-olah hanya menggembirakan ini: “Dewasa boleh diterima pakai dengan persetujuan orang yang akan diterima pakai,” menurut Adopting.org. Sebagai contoh, Washington – seperti banyak negeri – tidak memberi mandat bahawa terdapat jurang umur antara ibu bapa angkat dan anak mereka yang baru, kata Andersen. Lebih-lebih lagi, persetujuan ibu bapa kelahiran jarang diperlukan.

“Banyak kali, undang-undang adalah satu-saiz-sesuai-semua,” kata Andersen. “Apa yang diperlukan, pada umumnya, adalah orang angkat lebih dari 18 tahun. Dan dari sana, ia benar-benar mengikut budi bicara mahkamah.”

Sebenarnya, pengambilan dewasa tidak dicampur dengan sejumlah besar pemeriksaan formal, jangka panjang yang mendahului dan mengiringi adab kanak-kanak, kata Andersen.

“Bagi pengambilan bawah 18 tahun, ibu bapa perlu melompat melalui banyak gelung: pemeriksaan cap jari FBI, penyalahgunaan dan pengabaian (undang-undang), pernyataan perubatan dan kewangan (ulasan), dan kemudian pekerja sosial keluar rumah anda “untuk menilai keadaan, kata Andersen. Bagi orang dewasa, “anda tidak mempunyai pemeriksaan latar belakang sosial, tiada kajian rumah atau laporan pra-penempatan.”

Tetapi, seperti yang biasa dengan anak angkat, sijil kelahiran baru dikeluarkan untuk Jillian, menyenaraikan daerah kelahiran asalnya tetapi mengubah nama ibunya dan ayahnya. Dia juga secara sah mengambil nama terakhir Ross dan Sandra. Keputusan pengangkatan secara rasmi membuat Ross dan Sandra ibu bapa Jillian, keluarganya yang baru.

Titus disegarkan, kata mereka, melalui ketulenan undang-undang penggunaan dewasa. Walaupun sesetengah undang-undang negeri dalam proses itu mungkin berbeza sedikit, bentuk hubungan keluarga yang jarang berlaku ini, secara hipotesis, hanya akan dilakukan di Washington jika orang yang diterima pakai kemudian mengulangi proses itu dengan orang dewasa lain atau dengan pasangan lain, kata Andersen. Sebaliknya, jika ibu bapa angkat kemudian berusaha menghalang anak lelaki atau anak perempuan baru daripada mewarisi wang mereka, mereka hanya boleh menulis orang yang diterima pakai daripada kehendak.

Adopsi boleh mencetuskan emosi yang kompleks

Sandra dan Ross – atau Jillian – tidak mempunyai rancangan untuk membongkar keluarga baru mereka. Tetapi dalam beberapa kes, pengambilan dewasa mungkin mengandung ranjau darat yang tersembunyi, kata Castaldo, ahli terapi angkat New Jersey.

“Penaksiran sebenar penerimaan pada masa dewasa boleh melambangkan pelbagai kompleks, emosi bercampur,” kata Castaldo. “Walaupun adopsi telah sangat diinginkan oleh semua pihak, menjadi ‘keluarga segera’ boleh secara tidak sengaja merosakkan secara emosional.

“Sama seperti perceraian, (ia) boleh membangkitkan kesedihan dalam semua kerugian yang telah membawa kepada masa ini. Oleh kerana seringkali tidak ada proses berdukacita secara formal, perasaan itu dapat meneruskan semula pada saat-saat penting dalam kehidupan penerimanya apabila ia kurang diharapkan. ”

Bagi Jillian, ada kebimbangan awal, dia mengakui, bagaimana ibu kelahirannya akan bertindak balas. Walaupun ibu kelahirannya menyedari adopsi, dia tidak pernah berkomunikasi dengan anak perempuannya. “Saya bercakap dengan ibu nenek saya sejak awal dan dia mengingatkan saya bahawa ibu kelahiran saya sentiasa mengutamakan perasaannya terhadap saya, sentiasa membuat segala-galanya dalam interaksi kita tentang perasaannya.”

Neneknya mendesaknya untuk meneruskan penggunaannya.

“Saya sekarang tahu apa yang dirasakannya,” tambah Jillian, “untuk mempunyai ibu dan bapa yang sebenar yang mengasihi anda dan memprioritaskan anda. Saya mula merasakan kestabilan dan kepercayaan yang anda dapatkan dari keluarga. ”

Sementara Jillian telah mengekalkan kediamannya sendiri – di Seattle, kira-kira 15 km dari ibu bapanya yang baru – Sandra juga mengakui bergulat dengan perasaan baru setelah diterima pakai: kebimbangan ibu.

“Saya kira mati apabila Jillian pergi ke Paris sendiri pada bulan April. Hanya pada tahun ini, dia bercuti di Paris, Miami, Las Vegas, dan San Francisco, dan saya pergi ke mod ibu hen setiap kali, “kata Sandra. “Alhamdulillah, dia menghantar teks siang dan malam untuk memberitahu kita bahawa dia OK dan bersenang-senang … Saya fikir kita mempunyai penghargaan untuk satu sama lain bahawa banyak ‘asal’ keluarga tidak pernah mengalami.”

Tidak lama dahulu, Sandra mendapat gambaran pertama tentang gambar-gambar bayi Jillian: bayi yang berumur sehari berpakaian merah jambu, dibungkus selimut merah jambu.

“Jika saya hanya berfikir tentang gambar-gambar bayi itu, ia menyedihkan saya,” kata Sandra. “Saya tidak percaya dia saya.”

Bill Briggs adalah penyumbang kerap kepada msnbc.com dan pengarang buku bukan fiksyen baru, “Keajaiban Ketiga.”

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, ‘suka’ TODAY Health di Facebook.