‘Memeluk kanak-kanak saya lebih dekat’: Wartawan memberitahu pulang ke rumah selepas menampung MH17

Kami sedang minum kopi di bawah sinar matahari apabila ia berlaku. Apa yang terdengar seperti letupan besar bergema di jalan bandar. Diikuti oleh bunyi bising seperti bangunan runtuh. Semua orang membeku seketika, kemudian bergegas untuk mencari kamera.

Serangan, peluru berpandu dan senjata api telah menjadi sebahagian daripada kehidupan saya selama dua minggu yang lalu. Saya mengembara ke Timur Ukraine untuk menampung kemalangan penerbangan Malaysia MH17, sebuah wilayah di mana perang sedang mengamuk. Semasa jadual tanpa henti, kami telah berehat selama beberapa minit dari segi normal, untuk minum kopi. Pada masa-masa seperti ini, kematian dan kemusnahan mempunyai kesan terbesar.

Dan sekarang, setelah pulang ke rumah saya, apa yang kita saksikan adalah benar-benar tenggelam. Terdapat 80 kanak-kanak dalam pesawat MH17. Dalam bidang di antara puing-puing saya mendapati kasut kanak-kanak itu sama dengan kasut anak perempuan kembar berusia 2 tahun saya sendiri. Anak kecil yang meninggal akan menjadi umur yang sama dengan anak perempuan saya.

Di samping kasut itu ada sabuk keledar pesawat kanak-kanak. Saya dan isteri saya telah banyak bepergian dengan gadis-gadis kami yang duduk di atas pusingan kami, sama seperti anak-anak MH17 yang akan dilakukan dengan ibu bapa mereka sendiri. Untuk memikirkannya hampir tidak dapat ditanggung.

Terdapat juga mainan di ladang. Teddy beruang dan anak patung diambil pada penerbangan oleh ibu dan ayah yang ingin menjaga anak-anak mereka dilayan sepanjang perjalanan panjang. Saya telah melakukan perkara yang sama. Anda memerlukan perkara-perkara yang cukup biasa untuk mengelakkan mimpi ngeri ibu bapa, kehancuran pertengahan penerbangan. Keluarga-keluarga yang menaiki penerbangan MH17 akan menghadapi kebimbangan biasa ketika kapal terbang terhempas. Ia sepatutnya kelihatan seperti wahyu.

Tiba di rumah untuk memeluk dengan gadis-gadis saya terasa sebagai surreal sebagai tapak nahas ketika saya mula-mula melihatnya. Kenapa sebahagian daripada kita dapat hidup sementara yang lain diambil? Anda boleh bayangkan, saya memeluk anak-anak saya sedikit lebih dekat.

Membongkar kes saya membawa balik kenangan beg yang disebarkan di seluruh tapak kemalangan, yang dipenuhi oleh orang yang tidak tahu bahawa nasib sedang memegang masa depan mereka. Dalam tindakan pembungkusan mereka sedang bersiap untuk perjalanan yang akan berakhir dengan tragedi.

Pada hari-hari dan minggu sejak Malaysia 17 turun, saya rasa bahawa kehilangan manusia di tengah-tengah kemalangan itu telah dilupakan sebahagiannya. Dunia bertempur atas siapa yang harus dipersalahkan dan tidak lama kemudian pasukan yang menembak jatuh pesawat itu mula bertempur lagi. Entah bagaimana ia menjadi lebih banyak tentang Rusia, Amerika dan Barat, dan kurang mengenai penumpang yang tidak bersalah.

Perdana Menteri Malaysia memahami; dia memotong politik itu semua dan berunding secara langsung dengan para pemberontak untuk mendapatkan mayat yang diangkut. Tetapi tentera Ukraine dan pro pemberontak Rusia bertempur, menghalang penyiasat. Itu memberitahu anda semua yang anda perlu tahu tentang kekurangan kemanusiaan di kedua-dua pihak. Ini adalah rantau yang boleh menentukan masa depan hubungan Rusia dengan Barat. Tuhan membantu kita.

Dan letupan itu kita dengar ketika kita minum kopi? Pro tentera Barat Ukraine telah melanda sebuah bangunan apartmen di pinggir bandar Donetsk. Seorang penjaga terbunuh. Walaupun selepas penerbangan MH17, orang yang tidak bersalah, termasuk kanak-kanak, mati di Timur Ukraine.