Mama Mormon anak-anak LGBT membentuk komuniti dalam talian di mana mereka mendapat sokongan dan kebanggaan

Apabila anak lelaki Jake Abhau, Jon, berusia 13 tahun, dia memberitahu ibu bapanya bahawa dia adalah gay. Abhau dan isterinya, Meg, berasa tidak bersuara. Mereka adalah ahli Gereja Yesus Kristus dari Orang Suci Zaman Akhir dan mereka bimbang bagaimana komuniti mereka akan bertindak balas kepada Jon.

“Kami terkejut,” kata Abhau, 44, kepada HARI INI. “Kami tidak tahu apa yang diharapkan.”

Naga Dads, Pride, Fatherhood
Berkembang di Gereja Mormon, Jake Abhau tidak pernah membayangkan dia akan berarak dalam parade kebanggaan gay. Tetapi apabila anaknya, Jon, keluar, dia mengubah perspektifnya.Naga Naga

Walaupun Abhau mendesak anaknya menunggu untuk keluar, Jon merasakan dia perlu menjadi kenyataan kepada dirinya sendiri.

“Dia mahu keluar untuk semua orang. Dia berkata, ‘Inilah siapa saya. Saya tidak peduli saya gay. Tuhan tahu, ‘”Abhau teringat. “Dia tahu ada orang lain yang melangkah ini. Dia mahu menjadi suar cahaya yang baik kepada orang lain. “

Menonton anaknya keluar dan merasa dijauhi oleh komuniti keagamaannya kerana dia menyokongnya menjadi motivasi untuk Ahbau untuk mewujudkan kumpulan sokongan peribadi di Facebook, Dragon Dads. Sekurang-kurangnya 110 orang bapa – yang berasal dari latar belakang agama konservatif dan mempunyai anak-anak LBGT – berkongsi pengalaman mereka. Kumpulan ini adalah peribadi untuk melindungi anggota daripada gangguan, tetapi kebanyakan peserta terbuka tentang pengalaman mereka dengan anak-anak mereka. Kumpulan ini menyediakan tempat yang selamat untuk mereka bercakap tentang bagaimana cintanya terhadap anak-anak mereka bertembung dengan latar belakang agama mereka.

“Anda rasa terpencil kerana tiada siapa yang merasa sama dengan kami,” kata Ahbau. “Di dalam gereja dan komuniti saya, mereka suka anak saya dan mereka tidak menyukai bahagian gayanya. Sebagai seorang ayah, ada jenis air mata kamu. “

Naga Dads, Pride, Fatherhood
Apabila anak lelaki Jake Abhau, Jon, keluar 5 tahun yang lalu, Abhau memulakan kumpulan sokongan untuk bapa dari latar belakang agama konservatif dengan anak-anak LGBT.Naga Naga

Tetapi dengan Naga Naga, Ahbau mempunyai kawan untuk membantu dia memproses perasaannya dan memberinya perasaan kepunyaannya yang hilang ketika dia meninggalkan gereja Mormon. Ahbaus semakin terasa tidak diinginkan.

“Kami semua mencari komuniti,” kata Abhau. “Mormonisme adalah budaya saya. Ia adalah siapa saya dan ia membentuk siapa saya hari ini … (Tetapi) ia mengambil masa yang lama untuk tidak belajar apa yang anda pelajari. “

Abhau mempunyai orang untuk bercakap mengenai betapa sukarnya mengetahui bahawa Jon, kini berusia 18 tahun, tidak dapat mengambil anak lelaki untuk prom. Abhau juga berkongsi kesedihan yang pertama kali dirasai apabila dia menyedari bahawa dia dan Meg tidak akan mempunyai menantu perempuan atau Jon tidak dapat melakukan misi seperti kebanyakan remaja Mormon.

“Ini semua perkara yang anda anggap salah. Anda semacam meratapi kehilangan masa depan yang anda harapkan untuk anak anda. Jadi yang sering ditafsirkan sebagai kesedihan tidak diterima, “katanya.

Donald Christensen telah terlibat dalam Dragon Dads sejak 18 bulan yang lalu sejak anak perempuannya, Mia, 17, keluar. Walaupun dia merasakan kecintaan terhadapnya, dia langsung menyangka dia perlu mempertahankannya.

“Walaupun tiada apa yang sebenarnya berubah, anda tiba-tiba merasakan keluarga anda sedang diserang,” kata Christensen kepada HARI INI, melalui e-mel. “Dan seolah-olah tiada siapa yang dapat menjemput anda – rakan-rakan dari gereja tidak benar-benar menyokong arah baru yang anda ambil, dan rakan-rakan di luar kalangan agama anda tidak benar-benar memahami konflik yang anda hadapi.”

Bila Donald Christensen's daughter, Mia, 17, came out about two years ago, he immediately felt like he needed to protect her.
Apabila anak perempuan Donald Christensen, Mia, 17, keluar sekitar dua tahun yang lalu, dia langsung merasa seperti dia perlu melindungi dia.Dengan hormat dari Donald Christensen

Tetapi Dragon Dads menghubungkannya dengan lelaki lain yang tahu apa yang dia alami.

“Dragon Dads adalah salah satu daripada beberapa komuniti … di mana semua orang memahami persimpangan ini dari dua dunia dan mempunyai punggung saya,” katanya..

Sejak memulakan Dragon Dads, Abhau telah menjadi lebih aktif dalam komuniti LGBT dan dia dan beberapa ahli lain berarak dalam perarakan Pride.

“Jon fikir kita lebih gayer daripada dia,” kata Abhau dengan ketawa. “Itulah perkara terbaik yang mungkin saya harapkan kerana itu bermakna dia dilindungi daripada diskriminasi.”

Christensen bersetuju bahawa kepunyaan Dada Naga membantu beliau menjadi peguam bela yang lebih baik untuk anak perempuannya.

“Masih ada terlalu banyak orang berfikiran kecil dan idea berbahaya di dalam masyarakat kita yang menjadi penghalang kepada kesejahteraan anak perempuan saya. Tidak ada ayah yang harus berdiam diri mengenainya,” katanya..

Walaupun anak lelakinya Jon telah lulus dan mula bekerja, Abhau terus terlibat dengan kumpulan untuk memberi bimbingan kepada orang lain yang baru belajar tentang anak-anak LGBT mereka.

Naga Dads, Pride, Fatherhood
Kumpulan sokongan Dragon Dads memberikan bapa dari latar belakang agama konservatif dan anak-anak LGBT tempat untuk membicarakan pengalaman mereka.Naga Naga

“Kami melihat kehidupan orang berubah dan anda adalah sebahagian kecil daripadanya. Anda dapat merasakan kegembiraan melihat kehidupan orang berubah dan melihat orang mencari sambungan dan penerimaan. Ia sentiasa memotivasi, “katanya.