Maaf, Kristin Cavallari: Formula buatan sendiri, susu kambing adalah berita buruk untuk bayi

Selebriti selebriti terbaru dalam botol bayi meletakkan perhatian pada formula bayi buatan sendiri. Sekiranya anda tergoda untuk mencuba resipi anda sendiri, pakar-pakar berhati-hati adalah biasanya idea yang tidak baik.

Pelakon Kristin Cavallari baru-baru ini menimbulkan rasa kacau ketika dia berkongsi “susu formula susu kambing buatan sendiri” dengan majalah People. Cavallari, yang berkahwin dengan quarterback Chicago Bears, Jay Cutler, menyatakan dia ingin mengelakkan “rumusan yang dibawa oleh formula” yang banyak diproses dan beralih kepada susu kambing kerana anaknya mempunyai sensitiviti terhadap susu lembu.

Kristin Cavallari holds son Camden
Kristin Cavallari memegang anak lelaki Camden pada 4 Oktober 2015, di Chicago.Fail David Banks / Getty Images

Artikel ini tidak lagi tersedia di laman web majalah itu, nampaknya dihapuskan selepas ia menimbulkan kebimbangan dan aduan.

Doktor mengatakan formula bayi buatan sendiri berbunyi baik dalam teori, tetapi sering berpotensi berbahaya dalam amalan.

“Ia adalah pemikiran yang sangat mulia, tetapi masalahnya didokumentasikan dengan baik,” kata Dr. Ruth Lawrence, profesor pediatrik, obstetrik dan ginekologi di University of Rochester Medical Centre, kepada para ibu bapa hari ini..

“Beberapa tahun yang lalu, sebelum kami mempunyai formula bayi (komersial), perkara-perkara seperti ini telah dilakukan dan bayi-bayi mendapat kekurangan nutrisi dan pelbagai masalah. Jadi kami sudah jauh. “

Berkaitan: 16 perkara tidak ada yang memberitahu kami mengenai formula pemakanan

Susu ibu adalah optimum untuk bayi, menyediakan nutrien penting, antibodi dan permulaan yang sihat. American Academy of Pediatrics mengesyorkan penyusuan secara eksklusif untuk enam bulan pertama kehidupan bayi.

Tetapi sudah tentu, itu tidak selalu mungkin. Formula yang diperkayakan besi adalah alternatif terbaik. Ia biasanya diperbuat daripada susu lembu yang diubah suai dengan karbohidrat tambahan, minyak sayuran, dan vitamin dan mineral. Rumusan berasaskan soya dan organik juga disediakan.

baby-bottle-tease-today-160322
FRED DUFOUR / AFP / Getty Images

Bayi mempunyai keperluan pemakanan yang tepat, jadi jika anda mahu pergi ke laluan buatan sendiri, perkara-perkara mula menjadi rumit.

Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. mengawal formula bayi komersial, tetapi tidak mengawasi resipi untuk rumus buatan sendiri. Ia memberi amaran terhadap formula di rumah, dengan menyatakan kemungkinan “kebimbangan kesihatan yang serius” untuk bayi.

“Masalah berpotensi yang berkaitan dengan kesilapan dalam memilih dan menggabungkan bahan-bahan untuk formula adalah sangat serius dan berkisar dari ketidakseimbangan nutrisi teruk kepada produk yang tidak selamat yang boleh membahayakan bayi,” nota agensi.

Menggunakan susu kambing adalah masalah lain.

Susu kambing tidak disyorkan untuk bayi kerana ia tidak mempunyai cukup besi, folat, vitamin C dan D, thiamin, niacin, vitamin B6, dan asid pantothenik untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi, demikian menurut Jabatan Pertanian A.S..

Bayi yang tidak mendapat cukup besi atau vitamin B mengalami anemia, kata Lawrence.

Susu kambing juga boleh menimbulkan tekanan pada ginjal bayi dan didapati menyebabkan keadaan berbahaya yang disebut asidosis metabolik apabila diberi makan kepada bayi pada bulan pertama kehidupan, USDA menambah.

Bottom line: Anda tidak perlu memberi makan susu lembu atau susu kambing bayi anda sehingga selepas dia bertukar 1, American Academy of Pediatrics menasihati.

Ibu bapa yang prihatin mengenai bahan-bahan dalam formula bayi yang dibeli di kedai sekarang mempunyai pilihan organik dan GMO.

Formula bayi bukan GMO untuk dijual di Sasaran

Mei.26.201500:35

Lawrence, yang juga pengarang “Penyusuan Susu: Panduan untuk Profesional Perubatan,” kata penyusuan yang terbaik. Apabila itu tidak mungkin, dia menasihati keluarga untuk melangkau laluan buatan sendiri dan memilih formula komersial.

“(Ia) dikaji dengan baik, didokumenkan dengan baik, diproses dengan baik dan selamat,” katanya.

Ikuti A. Pawlowski di Instagram dan Twitter.